dragos2006
Apicultor
Din: Rm. Sarat
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 4502
|
|
,,Agricultură ecologică”, termen protejat şi atribuit de U.E României pentru definirea acestui sistem de agricultura este similar cu termenii ,, agricultură organică” sau ,,agricultură biologică” utilizaţi în alte state membre.
Acest sistem de agricultură este un procedeu “modern” de a cultiva plante, de a creşte animale şi de a produce alimente, care se deosebeşte fundamental de agricultura convenţională.
Rolul sistemului de agricultură ecologică este de a produce hrană mult mai curată, mai potrivită metabolismului organismului uman, dar în deplină corelaţie cu conservarea şi dezvoltarea mediului în respect faţă de natură şi legile ei. Unul dintre principalele scopuri ale agriculturii ecologice este producerea de alimente cu gust, textură şi calităţi autentice şi atractive.
Aceste alimente se obţin în etapa producţiei la fermă prin interzicerea strictă a utilizării organismelor modificate genetic (OMG-uri şi derivatele acestora) şi prin restricţii drastice privind folosirea fertilizanţilor şi pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor şi regulatorilor de creştere, hormonilor, antibioticelor şi sistemelor intensive de creştere a animalelor.
Agricultura ecologică are o contribuţie majoră la dezvoltarea durabilă, la creşterea activităţilor economice cu o importantă valoare adăugată şi la sporirea interesului pentru spaţiul rural.
Obiectivele, principiile şi normele aplicabile producţiei ecologice sunt cuprinse în legislatia comunitară şi naţională din acest domeniu. Aceste norme, alături de definirea metodei de producţie în sectorul vegetal şi de creştere a animalelor,reglementează şi următoarele aspecte legate de sistemul de agricultura ecologică: etichetarea, procesarea, inspecţia, marketingul şi importurile.
Prevederile privind etichetarea produselor obţinute din agricultura ecologică, stabilite în Regulamentulul (CE) nr. 834/2007 al Consiliului privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice şi în Regulamentul (CE) nr. 889/2008 al Comisiei de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului(CE) nr. 834/2007 sunt foarte precise, şi au în vedere să ofere încredere deplină consumatorilor că produsele care poartă eticheta de produs ecologic sau sigla comunitară, sunt obţinute în conformitate cu regulile şi principiile cuprinse în aceste regulamente, sau în cazul importurilor, conform unui sistem echivalent, cu cerinţe la fel de stricte.
Pentru obţinerea şi comercializarea produselor ecologice care poartă eticheta şi sigla comunitară specifică modului de producţie ecologic, producătorii trebuie să parcurgă un proces strict ce trebuie urmat întocmai.
Astfel, înainte de a putea obţine produse agricole ce pot fi comercializate cu menţiunea ,,produs obţinut din agricultura ecologică” exploatareia trebuie mai întâi să parcurgă o perioadă de conversie, de minimum doi ani.
Pe durata întregului lanţ de obţinere a unui produs ecologic, operatorii trebuie să respecte permanent regulile stabilite de Regulamentul (CEE) nr. 834/2007 al Consilului. Ei trebuie să-şi supună activitatea din exploataţie, unor vizite de inspecţie, realizate de organisme de inspecţie şi certificare în scopul controlului conformităţii cu prevederile legislaţiei în vigoare privind producţia ecologică..
În România, controlul şi certificarea produselor ecologice este asigurată în prezent de organisme de inspecţie şi certificare private. Acestea sunt aprobate de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, pe baza criteriilor de independenţă, imparţialitate şi competenţă stabilite în Ordinul nr. 688/ 2007 pentru aprobarea Regulilor privind organizarea sistemului de inspecţie şi certificare, de aprobare a organismelor de inspecţie şi certificare şi de supraveghere a activităţii organismelor de control. Aprobarea de către M.A.P.D.R a organismelor de control este precedată, în mod obligatoriu, de acreditarea acestora, în conformitate cu norma europeană EN ISO 45011:1998, emisă de un organism abilitat în acest scop.
În urma inspecţiilor efectuate de organismele de control, operatorii care au respectat regulile de producţie vor primi certificatul de produs ecologic şi îşi vor putea eticheta produsele cu menţiunea ,,ecologic”.
Pe eticheta care se aplică pe un produsecologic sunt obligatorii următoarele menţiuni: referirea la modul de producţie ecologic, sigla, numele şi codul organismului de inspecţie şi certificare care a efectuat inspecţia şi a eliberat certificatul de produs ecologic.
Sigla ,,ae”, sigla naţională specifică produselor ecologice, alături de sigla comunitară pot fi folosite în scopul unei mai bune vizualizari de catre consumatori a produselor obţinute din producţia ecologică.
Sigla ,,ae , proprietate a M.A.P.D.R , garantează ca produsul, astfel etichetat, provine din agricultura ecologică şi este certificat de un organism de control. Regulile de utilizare a siglei ,,ae” sunt cuprinse în Anexa nr.1 la Ordinul comun pentru modificarea şi completarea Anexei la Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 317/2006 şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr.190/2006 pentru aprobarea Regulilor specifice privind etichetarea produselor agroalimentare ecologice.
Dreptul de utilizare a siglei ,,ae” pe produsele, etichetele şi ambalajele produselor ecologice îl au producătorii, procesatorii şi importatorii înregistraţi la M.A.P.D.R şi care deţin un contract, cu un organism de control aprobat de către M.A.P.D.R.
În vederea obţinerii dreptului de utilizare a siglei „ae’’ de certificare şi a siglei „ae” de comunicare, solicitanţii vor completa cererile de solicitare. În prezent, aplicarea siglei comunitare pe eticheta produselor ecologice este facultativă, dar va deveni obligatorie, la data de 1 iulie 2010 în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) al Consiliului nr. 967/2008.
Înainte ca producătorii să înceapă să-şi desfăşoare activitatea in acest domeniu, sau să obţină produse ecologice, au obligaţia să se înregistreze la M.A.P.D.R. Înregistrarea producătorilor în agricultura ecologică, este obligatorie în fiecare an şi se face prin completarea Fişelor de înregistrare în agricultura ecologică, disponibile la Direcţiile de Agricultură şi Dezvoltare Rurală judeţene, în perimetrul căreia producătorul îşi desfăşoară activitatea, la responsabilii judeţeni pentru agricultura ecologică. Procedura de înregistrare a producatorilorîn agricultura ecologica este reglementată prin Ordinul nr. 219 /2007 pentru aprobarea Regulilor privind înregistrarea operatorilor în agricultura ecologică. Urmare a procesului de înregistrare, M.A.P.D.R elaborează în fiecare an Lista operatorilor din agricultura ecologică care este pusă la dispoziţia celor interesaţi.
Comercializarea produselor ecologice se face numai de comercianţi înregistraţi la M.A.P.D.R, prin diferite canale de piaţă: vânzări de la poarta fermei, vânzări prin magazine en-gros, vânzări prin magazine specializate, vânzări prin bursa on-line pentru roduse ecologice (Agricultura ecologica - ro), vânzări prin pieţe sezoniere.
Una din condiţiile esenţiale pentru dezvoltarea agriculturii ecologice o reprezintă promovarea conceptului de agricultură ecologică în vederea conştientizării consumatorilor de avantajele consumului de produse ecologice, astfel încât aceştia să ofere un preţ mai mare pentru produse curate a căror calitate este garantată de un organism de control.
Acţiunile de informare a producătorilor, de instruire şi de promovarea a conceptului de agricultură ecologică sunt realizate de către organizaţii de stat şi private. Educaţia în agricultura ecologică, în vederea formării de specialişti pentru acest domeniu constituie o preocupare a instituţiilor de profil din învăţământul superior.
Ca parte a campaniei de promovare a agriculturii ecologice în Uniunea Europeană, la iniţiativă Directoratului General pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală al Comisiei Europene, a fost creat un site dedicat ce are ca principal obiectiv informarea şi publicului larg cu privire la sistemul de agricultură ecologică cît şi un punct de plecare în realizarea campaniilor promoţionale în diferite State Membre.
De asemenea, în vederea promovării produselor ecologice, Comisia Europeană acordă sprijin de pâna la 50% programelor de informare şi promovare propuse de organizaţiile profesionale şi interprofesionale din sector, care participă cu minim 20 % din costul real al acţiunilor, cofinanţareai fiind asigurată de la bugetul de stat, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 3/2008 al Consiliului privind acţiunile de informare şi promovare pentru produsele agricole pe piaţa internă şi în ţările terţe şi cu Regulamentul (CE) nr. 501/2008 al Comisiei de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 3/2008.
Link-uri utile: Organic Farming in Europe and the European Union BioFach]BioFach - Home - Home | Stiftung Ökologie & Landbau http://europa****.int/comm/agriculture/qual
Sursa: Ministerul Mediului __________________
_______________________________________ Moralitatea este instinctul de turma al individului. (Friedrich Nietzsche)
|
|