ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL
APICULTURA, ALBINE, CEARA, MIERE, PROPOLIS, STUPI, FAGURI, FORUM, APICULTORI
Lista Forumurilor Pe Tematici
ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL | Reguli | Inregistrare | Login

POZE ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Jamieknv pe Simpatie.ro
Femeie
25 ani
Bucuresti
cauta Barbat
24 - 37 ani
ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL / STIATI CA...? / Lorenzo Lorraine Langstroth Moderat de orbanstefan64
Autor
Mesaj Pagini: 1
stefan1
Apicultor

Din: Sibiu
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1334
Lorenzo Lorraine Langstroth (1810-1895)
Stupar, preot si profesor, e considerat „parintele apiculturii americane”.
S-a nascut la Philadelphia. De mic avea un extraordinar interes pentru comportamentul insectelor. Chiar a fost pedepsit la scoala ca avea pantalonii rupti in genunchi, urmarind comportamentul furnicilor. A absolvit Universitatea din Yale in 1831. Mai tarziu a fost pastor la diferite Biserici Presbiteriene. A fost casatorit si a avut 3 copii (1837, 1841 si 1847). De apicultura s-a apucat tarziu, dupa 40 de ani, in parte si pentru a-si distrage atentia de la o grava depresie pe care o avea.
  A fost un atent observator al comportamentului albinelor si asa a stabilit reguli care trebuiesc aplicate in lucrul cu albinele. El a descoperit ‚Bee-Space’, adica spatiu optim intre elementele stupului, astfel incat albinele sa nu propolizeze si nici sa creasca fagurei in acele spatii. Asa a stabilt ca in spatii mai mari de ¼ inch (6,4 mm) si mai mici de 3/8 inch (9,5 mm), albinele nu cresc nimic. Tot el a inventat stupul care se controleaza prin partea superioara, mult mai comod decat tipurile anterioare de stupi.
In 1852 a brevetat stupul care-i poarta numele, cu rame mobile, cu spatii intre rame si pereti care respecta ‚Bee-Space’, si i-a enumerat avantajele: control mai facil si fara a agita albinele, cum se intampla cu ramele lipite de pereti, care erau propolizate de albine. Apoi rama mobila permitea ajutorarea familiilor mai slabe, de a interveni in stupii care au pierdut regina, de a observa mai usor sanatatea albinelor. Tipul lui de stup a fost rapid preluat de intreprinzatori care au vandut astfel de lazi. A avut chiar procese pentru ca i s-a furat inventia, insa acesta a fost norocul ca aceasta lada s-a raspandit rapid in toata lumea. Meritele lui au fost totusi recunoscute de alte personalitati ale vremii in stuparit. Asfel elvetianul Francis (sau Francois) Huber, care a inventat rama mobila din 1789, a apreciat public imbunatatirile aduse de Langstroth . Huber era orb, dar ajutat de un asistent a facut constatari fundamentale despre comportamentul albinelor. A inventat un stup cu rame mobile, dar care se desfaceau ca foile unui dosar. Stupul era o alaturare de cadre, fiecare dintre ele continand un fagure si avand un urdinis.
Langstroth a constatat ca spatiul stupului poate fi extins prin adaugarea unui magazin, in care matca sa nu lucreze si a carui faguri sa contina doar miere.
In 1853 a publicat „Stupul si albina” cu sfaturi practice in stuparit, care de atunci s-a publicat in peste 30 de editii, inclusiv in zilele de astazi.
In 1858 s-a mutat la Oxford (Ohio) intr-o proprietate de 10 acrii. Aici a plantat diferiti arbori si plante melifere, incat a numit-o ‚gradina mierii’.
A primit prima matca italiana in 1863 si a constatat ca-i mai productiva decat albinele negre, germanice, care predominau pana atunci in america. Impreuna cu fiul au inceput sa vanda matci italiene (cu 20 $/regina), raspandind aceasta rasa, care se pare ca acum e predominanta in America de Nord..
A murit in 1895, la amvon, in timpul unei predici, in Biserica Presbiteriana din Dayton.
Un stranepot al sau, Clyde Cowan este astrofizician si cercetator, descoperitor (intr-un colectiv) al particulei neutrino (din categoria leptonilor).


pus acum 15 ani
   
bucovineanu
Apicultor

Din: jud Suceava
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1538
Stupul ME, care este unul din ce mai folositi stupi in aicultura mondiala in zilele noastre are la baza stupul inventat acum peste 150 de ani de Langstroth. La noi a inceput sa fie folosit mai intens abia in ultimii 15-20 de ani.

_______________________________________
Ce bine ar fi daca nu am avea expresia "Las'ca merge si asa."

pus acum 15 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la