ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL
APICULTURA, ALBINE, CEARA, MIERE, PROPOLIS, STUPI, FAGURI, FORUM, APICULTORI
Lista Forumurilor Pe Tematici
ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL | Reguli | Inregistrare | Login

POZE ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
pisy_rasfatata la Simpatie.ro
Femeie
23 ani
Bucuresti
cauta Barbat
23 - 55 ani
ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL / REGINE / Selectie Moderat de orbanstefan64
Autor
Mesaj Pagini: 1
drone1952
Vizitator



Dlor,
Dupa ce pe alt Forum am postat subiectul despre selectie: click aici pentru a vedea postul
am vazut un mic interes.De ce? Nu-mi vine sa cred ca nu faceti o selectie,cit de mica pe care s-o urmariti pe parcursul anilor.
Cu stima


pus acum 16 ani
   
drone1952
Vizitator



Dlor,
Chiar nu-mi vine sa cred ca nu face nimeni nici o selectie ci alege stupul de prasila dupa metoda Clyton legata cu ata.Macar asa sa schimbam impresii.
Cu stima


pus acum 16 ani
   
filip
Apicultor

Din: Aninoasa.Hd.Stupii in jud Arad
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1832
Domnilor,eu nu fac o selectie ca la carte pentru ca nu sunt zilnic cu albinele.Am totusi o selectie:stupul ce pleaca mai devreme in cimp se duce la cules chiar pe timp neprielnic[ploaie marunta]curatenia,starea de agresivitate nu prea o iau in considerare daca are alte calitati,capacire uscata si nu in ultimul rind productivitate mai am in vedere reglarea ouatului in functie de cules.Cam astea sunt criteriile.Matcile le cresc in perioada salcimului sa vad pina in toamna ce caractere au.Practicind asta de ani de zile sa format o stupina performanta zic eu,dar este loc de mai bine.

_______________________________________


pus acum 16 ani
   
lupu'
Apicultor

Din: m'tzii Bistritzei- Neamtz
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 17
La mine albinaritul fiind o ocupatzie secundara,selectzia o fac dupa criteriile enumerate de dl Filip...si in situatzia mea ,presupun ca sunt multzi...daca ma gandesc putzin, am intrat in legatura directa cu maxim 10 stupari de ''ocazie''...fiecare avand in medie 10-15 familii...niciunul dintre acestia nu tzin o foaie de observatzie pt fiecare familie in parte, nu mai vorbesc de o evidentza a matcilor ca varsta...totul se face ca acum 30-50 de ani in urma...nu mai vorbesc dsp pregatirea familiilor pt culesul de baza sau procedee...totul este ''traditzional''.
  am avut productzii frumoase in ultimii trei ani, in ciuda unor perioade nefavorabile...mai mari cu cel putin 50% de cat a apicultorilor de prin apropiere...cand le'am vorbit dsp matci ajutatoare, unirea a doua familii mai slabe pt a forma una puternica, inlocuirea matcilor in familiile slabe din anul precedent...s'au uitat intrebator la mine si mi'au zis ca citesc prea mult...
  Deci, dl Drone, cine sa faca selectzie?...doar cei care se ocupa efectiv de apicultura...ceilaltzi am putea , intradevar, sa tzinem o observatzie stricta, avand si familii mai putzine si eventual sa achizitzionam matci selectzionate, pentru zona respectiva...parerea mea


pus acum 16 ani
   
bio
Apicultor

Din: Fetesti -Ialomita
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 939
O selectie minima cred ca o realizez si eu...ma uit in primul rind la       
-productivitate-cind adun polenul sau extrag mierea ii notez pe cei care dau cantitati mult mai mare decit media
- intra bine in iarna si iese ok-familiile cele mai puternice
-dezvoltare ..traznet-are albina,deci aduna...
  Fac revizie la albine cu diferite ocazii..notez la fiecare familie cum sta: albine ,puiet,rezerve hrana..legat de polen ii tin minte pe cei care umplu colectorul..dupa o luna iar notez ce gasesc..si colaborate toate datele pe o perioada mai mare de timp imi dau citeva familii ...matcile din aceste familii le folosesc pt a insaminta rama de la trusa jenter..
Nu ma intereseaza cele care se gindescla craca-adica roitoarele decit daca au productie mare... mare de miere
Nu ma intereseaza culoarea matcii..
-


_______________________________________
Click aici daca doriti sa vorbiti pe messenger cu bio
Userul acum e:

pus acum 16 ani
   
Gruies
Apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 85
Tare faina scula ceea nenea bio,aproposito cit dadusi pe ea.Legat de selectie,io sunt la inceput ,am albine abia de  6 ani asa ca :produc regine ptr uz propriu dupa metoda Miller din 1-2 stupi care bubuie de albine,au instinct puternic de curatire a celulelor(testez cu puiet de trintor decapacit) si astupului,puietul tre sa fie "oglinda",instinct puternic de acumulare polen+miere(neaparat amindoua ca traim vremuri grele),rezistenta la varooa si puiet varos,zbor pe timp mai putin favorabil ,agrsivitate cit mai redusa(sa-si vada linistite de lucru cind manipulez ramele) si daca stupul asta nu roieste dupa salcim 1 io ma declar multumit si in timp ce ele munceste  beu 1-2 beri la meciurile Romaniei de la Euro 2008 si zic sa le tina D-ZEU ca nu este ca albina.gruies

pus acum 16 ani
   
drone1952
Vizitator



Dle Gruies,
Ma bucur sa aud ca mai foloseste si altcineva metoda Miller.Socotesc ca daca ai nevoie de 10 regine la o data atunci metoda lui Miller e ideala si obtii regine prima.Am doua Jenter de f multa vreme. le folosesc rar.Sint ideale cind vrei sa obtii mai multe regine intr-o tura. Iarta-ma "rezistenta la varooa si puiet varos," cum stii ca e rezistent la varroa?
Cu stima


pus acum 16 ani
   
Gruies
Apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 85
Chestia e relativa cu varooa,ideea e sa nu-l gasesc plin de paduchi in con ditiile in care au tratamentele la zi,aia cu puiet varos ii exclud de la repro.Legat de cutiuta "muzicala"Jenter ma gindeam sa-mi cumpar si io una da daca nu produc regine de vinzare is multumit si cu ramele mele taiate.gruies

pus acum 16 ani
   
balasbebe
Apicultor

Din: Zalau
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 186
Interes exista, dar nu sunt posibilitati. Eu daca am aflat ca 80% din caracterele matcii sunt transmiose de trantori, ma multumesc si cu atat. Nici un crescator de matci serios, nu-mi poate certifica daca o matca este prolifica. Dupa ce se imperecheaza, oricat ar fi de dirijata, nu se va stii ce va iesi.
  Eu de regula, toamna, pot sa-mi fac o idee despre o matca, pe care am crescut-o. Dac vad ca este prolifica o retin, adica o dau l ao familie, la care trebuie sa schimb matca, daca nu, o sacrific. Nu o sa ma apuc sa o dau unui alt stupar, ca i-mi fac firma de ras. Mai bine ii dau unui stupar , pe gratis o matca de un an, care stiu ca mai merge, decat ceva ce nu stiu cum va fi. De regula o matca, este inca viabila, daca nu are aripile roase, are perisori pe corp, si nu este balerina. Pe rame trebuie sa fie vioaie, si albinele sa aiba intensa in preajma ei.


pus acum 16 ani
   
drone1952
Vizitator



Dlor,
Vedeti ca se poate vorbi si despre selecti,chiar daca multi nu o facem "by th book"(adicatelea dupa carte).
Dle Gruies,
"is multumit si cu ramele mele taiate" si eu. "Cutia muzicala Jenter" de care acum 8-9 ani multi credeu ca e cutie cu daruri de Craciun ptr copii rai si acum se dau "experti"(uitint ca mai exista cutii ca Ezi-Queen si altele) e ptr produs regine in nr mare.Oricum incet incet se revine la ceea ce se numeste"back to basis" (adicatelea "inapoi la origini,la inceputuri"si sint o sumedenie de lucruri uitete de multa vreme care revin si isi arata importanta.
"aia cu puiet varos ii exclud de la repro" Sa nu rideti eu ma uit la aceia ff atent.Sint sigur ca nu ghiciti.Ce ziceti? Incercati?( Va rog sa ma credeti pe cuvint ca nu fac misto,nu mi-as permite)
Cu stima


pus acum 16 ani
   
lulachy
Apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 833
D-le Drone ,
Ma bucur ca putem vorbi si despre metoda jenter. Aveti perfecta dreptate nici metoda si nici cutia nu sunt noi, in 1986 un apicultor din Noua Zeelanda prezinta pentru prima data aceasta metoda pentru care primeste in 1987 medalia de aur a Apimondiei. In numarul din decembrie 1990 al Bee Culture magazine este publicat un amplu articol despre aceasta metoda. In 1992 este patentata metoda in Noua Zeelanda iesind pe piata cu un kit pentru cresterea matcilor si producerea laptisorului de matca sub denumirea de EZI-QUEENS. Licenta care a fost cumparata si de alti producatori de materiale apicole sau comercializate sub aceeasi titulatura.
Importanta este metoda in sine. Stiu ca ati obtinut matci cu ajutorul ei, de aceea relatarile dvs. sunt asteptate cu interes.
As vrea ca pe parcursul acestei ierni sa punem la punct , sub toate aspectele logistice si tehnologice, aceasta metoda a.i. la primavara multi dintre noi sa o si puna in practica.


pus acum 16 ani
   
Gruies
Apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 85
"aia cu puiet varos ii exclud de la repro" Sa nu rideti eu ma uit la aceia ff atent.Sint sigur ca nu ghiciti.
SA fie vorba de varianta "naturala"a faimosului test cu puiet ingetat??? cu stima gruies.


pus acum 16 ani
   
drone1952
Vizitator



Dle Gruies,
Da, ati fost pe aproape,dar ideea aceasta este.Povestea.Cind americanii au inceput sa studieze Loca Americana s-au indreptat sa selectioneze  albine care manifestau comportament igenic. Ptr aceasta au pus in "turtele" date albinelor puiet varos si au urmarit sa vada daca il inlatura din stup.Mai apoi lucrurile au evoluat si s-a trecut la celelalte metode de verificare a comportamentului igenic.Da, testu cu puietul inghetat este unul din ele.De aceea este interesant sa urmaresti cit de repede scot din celula cel puiet varos.Am una acum care m-a surprins cu inlatura puietul varos.
Cu stima

Modificat de drone1952 (acum 16 ani)


pus acum 16 ani
   
stefan1
Apicultor

Din: Sibiu
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1334
Nu cred ca ideea de a selecta familiile care au puiet varos pentru matci este buna. Daca au puiet varos inseamna tocmai ca nu si-a facut la timp curatenia si a lasat sa se incuibeze boala.

pus acum 16 ani
   
drone1952
Vizitator



Dle stefan1,
Lasind la o parte faptul ca eu am o conceptie diferita in privinta selectiei am si conceptie diferita asupra bolii numita puiet varos(mult influentata de lecturile lucrarilor-sa nu credeti ca am citit o groaza ci doar doua comunicari- lui Marla Spivak).Ptr mine e clar ca in momentul in care e stresata,pe fondul acesta apare puietul varos,care asa cum apare,in momentul in care dispare cauza de stres dispare si puietul varos.Daca mer in weekend la albine,simbata cu un patrat decupat intr-un carton cu latura de 10/10 pus pe rama urmaresc cu ce viteza indeparteaza puietul varos din celula.Poate e gresit dar pina acum tot ce am selectionat n-a fost chiar rau.
Cu stima


pus acum 16 ani
   
bucovineanu
Apicultor

Din: jud Suceava
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1538
Cu voia dv scriu si eu o parere despre selectie.O stupina in care nu s-a facut selectie are 3 feluri de familii:
- fam balast
-fam. cu prod.medie
-fam. recordiste
Prin selectie cautam sa scapam de balast si sa crestem productia medie.Daca in literatura de specialitate sint trecute mai multe criterii,cred ca singurul criteriu
este productia de miere. Cresc regine de la familiile recordiste prin transvazare simpla.Prin selectie putem sa marim productia stupinei cu pina la 50%.Selectia trebuie facuta in fiecare an pentru a elimina fam. cu tendinta accentuata de roire si cele cu productie mica.


_______________________________________
Ce bine ar fi daca nu am avea expresia "Las'ca merge si asa."

pus acum 16 ani
   
stefan1
Apicultor

Din: Sibiu
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1334
Am postat pe alt forum ceva despre rasa caucaziana. Acolo autorul Patrick Vienne (francez), face selectia pe o insula, la 20 km de continent, numai la rasa caucaziana. Materialul este adus preponderent din Georgia. Analizele puritatii rasei le face intr-un institut specializat din Cehia.Abia dupa ce se confirma caracteristicile rasei se mai face o selectie dupa foarte multe criterii, pe care noi, muritorii de rand nu putem sa le urmarim in intregime.Enumar cateva mai interesante:durata de viata a albinei de toamna si de primavara/ durata de viata a trantorilor/ marimea ghemotoacelor de polen aduse/ timpul de zbor (la 1km de stup se prind albine care se intorc spre stup, se marcheaza, se noteaza timpul eliberarii si timpul cand ajunge in stup/ instinctul igienic, mai simplu decat il fac altii. Se inteapa 20 de celule de puiet capacit si se urmareste timpul pana cand puii morti sunt scosi/ Aptitudinea de a face curatenie in stup se face intr-un mod interesant:se amesteca miere cu bilute de polistiren si se urmareste cat de repede scot in afara stupului aceste bilutze.
  O si mai interesanta experienta este urmatoarea: se ataseaza pe spatele unui numar de albine bilute de polistiren. In stup, celelalte albine ajuta sa isi dea jos acele bilute din spate. Cel mai interesant este ca la acei stupi dispar paduchii! Presupunerea este ca desprinderea bilelor de polistiren de catre albine declanseaza la acestea instinctul de despaduchere. Experientza s-a repetat si al doilea an si cu aceleasi rezultate! Trebuie sa-i credem pe cuvant.


pus acum 16 ani
   
maximus
Apicultor

Din: valcea taica...valcea
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 363
nu pot sa-i cred pe cuvant din simplul motiv ca paduchii stau majoritatea intre sternitele abdominale,si un numar f.mic pe "spate".

  consider acest argument drept o prosteala pentru incepatori sau neinitiati,sau poate a fost spus cu scop distractiv de catre  francez pentru a condimenta putin expunerea.


pus acum 16 ani
   
bucovineanu
Apicultor

Din: jud Suceava
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1538
Sunt de acord cu toate criteriile enumerate de Stefan si cu toate celelalte criterii de selectie intilnite in carti. Este bine sa le cunoastem. Dar la o familie recordista multe din aceste criterii sunt indeplinite. O familie nu poate fi recordista daca are tendinta de roire, daca nu ierneaza in mod corespunzator, daca este bolnava, daca nu are zbor intens in timpul culesului, etc. Eu cresc regine de la familia care in cel putin doi ani consecutivi a dat cea mai mare productie de miere. Tin o evidentza precisa tuturor interventiilor pe care le fac in stupi.
   Cu stima


_______________________________________
Ce bine ar fi daca nu am avea expresia "Las'ca merge si asa."

pus acum 16 ani
   
stefan1
Apicultor

Din: Sibiu
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1334
Pt bucovineanu.,
Uite ca ajungem sa ne aprobam reciproc. Sunt perfect de acord cu ce ai zis. Pana la urma criteriul final de selectie trebuie sa fie productia finala de miere sau alte produse pe care le urmarim de la albine. Pot sa aiba trompa cat de scurta, aripile cat de mici, sa fie verzi sau roz-bombon, daca aduna cea mai multa miere merita promovate. De fapt toate calitatile unei matci si ale unei familii se cumuleaza in rezultatul muncii lor, mierea si celelalte produse pe care ni le dau. Mai sumt unele criterii restrictive cum ar fia agresivitatea, volumul de munca pe care il necesita pentru intretinere etc. O caracteristica f importanta este rezistentza la boli si asta necesita cativa ani de observatie.  Am avut si eu familii f bune, dar care dupa 2-3 ani au clacat fie la o iarna mai grea, fie dupa un mai mare cules de mana, fie inexplicabil. Nu vorbesc de a murii, ca nu prea am asemenea cazuri, ci de slabirea fata de alte familii. Evit sa fac inmultirea la familii care nu sunt constante in ani.

  Pt maximus:
Nu cred ca era o gluma. Nu-si avea locul, ca atunci toate celelalte afirmatii ale lui erau indoielnice. Se fac cercetari pentru albine mai rezistente la varroa. Am mai scris ca de la Sibiu a fost un stupar care se lauda ca are albine care se despaducheaza si a mers multi ani in Germania la un institut care il platea sa demonstreze ce sustine. A dus si f multe matci de la mine acolo.  Pe un forum nemtesc am gasit la cineva notat la avatar: nici un tratament antivarroa din 1996 (parca). Si eu, am mai scris, fac doar odata pe an tratament antivarroa.
  In cazul albinei caucaziene, ea a stat mai mult in prezenta parazitului varroa (originar din Asia) si poate chiar in preajma soiului Apis cerana (albina indiana) care convietuieste fara probleme cu acest parazit. Poate si caucaziana si-a dezvoltat un mic mod de aparare, desi nu am gasit remarci in acest sens.

Modificat de stefan1 (acum 16 ani)


pus acum 16 ani
   
maximus
Apicultor

Din: valcea taica...valcea
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 363
nu am negat ca nu ar exista aceasta capacitate de despaduchere la unele familii,care intr-adevar merita promovate.deci sant perfect de acord cu treaba asta.

     dar metoda in sine,cu bobitele de plistiren e la mintea cocosului.si am explicat de ce.numai bine


pus acum 16 ani
   
admin
Administrator

Din: sighisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1113
sunt unele albine la care in momentul in care se transforma din larva in pupa acarianul este prins sub invelisul care naparleste de pe larva in momentul in care devine o prepupa. am si un film pe undeva o sa o caut.

pus acum 16 ani
   
marius
Apicultor

Din: zlatna jud alba
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 831
din regine de acestea fac eu selectia

selectie din regine acestea fac selectia

88.6KB


_______________________________________
dulce este mierea dar cu cat amar si truda se aduna.....


pus acum 16 ani
   
marius
Apicultor

Din: zlatna jud alba
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 831
anul asta imi schimb daca pot toate reginele
pina anul asta nu leam marcat iar acum in primavara le marchez pe toate ca sa stiu care sa le schimb
cum gasesc cite una ne marcata stiu ca sa schimbat singura


_______________________________________
dulce este mierea dar cu cat amar si truda se aduna.....


pus acum 16 ani
   
florinpng
Apicultor

Din: Odobesti, Vrancea.
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 879
marius, cum marchezi matca, o prinzi si pur si simplu aplici pe spate cu marcarul culoare ?

de ce o prinzi , de corp, de aripi ?..............


_______________________________________
Miere dulce si vanat in catare !


pus acum 16 ani
   
marius
Apicultor

Din: zlatna jud alba
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 831
nu ma florine

iau marcaru si o urmaresc si unde o vad ii dau cu el pa ia nici nu o prind


_______________________________________
dulce este mierea dar cu cat amar si truda se aduna.....


pus acum 16 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la