ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL
APICULTURA, ALBINE, CEARA, MIERE, PROPOLIS, STUPI, FAGURI, FORUM, APICULTORI
Lista Forumurilor Pe Tematici
ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL | Reguli | Inregistrare | Login

POZE ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
crazy_hell_angel
Femeie
25 ani
Gorj
cauta Barbat
25 - 53 ani
ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL / INTRETINEREA ALBINELOR / Recunoasterea anomaliilor fara a deschide stupul Moderat de orbanstefan64
Autor
Mesaj Pagini: 1
abeja
Apicultor

Din: alcala de henares
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 769
As dori  o  participare  a  tuturor cititorilor  care  detin  cunostiinte.Albinaritul nu  semnifica numai  umblatul  in  stupi,se  zice  ca  apicultorii profesionisti cunosc anomaliile  fara  a  dezchide  stupul.In fata  stupului  se  pot  opserva  multe,asa  ca  sa-i  dam  drumul la subiect.

_______________________________________


pus acum 15 ani
   
crinul
Apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 110
Buna idee. dar ca sa nu ne scape mai nimic si sa se inteleaga bine despre ce este vorba eu zic sa incepem cu inceputul adica sa o luam luna de luna ca la scoala ,asa vor putea intelege mai bine incepatorii (si nu numai ) despre ce se discuta, parerea mea .daca altcineva are alta idee o ascultam iar dupa aceea sa incepem altfel ramin multe aspecte ne discutate si ar fi pacat ,

pus acum 15 ani
   
ciprianpop
Apicultor

Din: ulmeni, Maramures
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 93
buna !sunt un incepator si as dori sa stiu si eu mult mai multe lucruri despre 'oglinda stupului'...nu de asta e vorba? adica de locul acela din fata stupului care ne poate spune foarte multe lucruri despre ceea ce se intimpla inauntru....abia astept postari din partea celor mai cu experienta!   

_______________________________________
Apicultura este loterie! Dar asta ii sporeste frumusetea

pus acum 15 ani
   
gore
Apicultor

Din: Focsani
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 455
Multe albine care tin abdomenul ridicat si ventilează puternic pe scândura de zbor, înseamnă că aerisirea stupului nu e corespuzătoare;
- "Familiile-pirat" se recunosc prin activitatea intensă desfasurată până seara târziu si prin numărul mic de albine care aduc polen .
Furtişagul - Albinele hoate se identifică după zborul lor în jurul stupului căutând să pătrundă prin orice crăpătură sau pe sub capacul stupului ; când nu reusesc încearcă să intre pe urdinis atacând paznicele ; hoatele îsi iau zborul de pe fata stupului lăsându-se mai întâi în jos îngreunate de miere si apoi se ridică în aer;
- albine care se plimbă pe peretii stupului fără rost, înseamnă că probabil şi-au pierdut matca;
- dacă albinele cară mult polen, (lucru văzut la mine în acest an la unii stupi), există mult puiet de toate vârstele şi este o stare de normalitate;
- albine care dansează pe scândură în faţa urdinişului, înseamnă că nu au făcut zborul de curăţire;
Cam atât deocamdată, poate mai sunt şi alte completări


_______________________________________
Vorbind cu blandete, si tinand in mana un ciomag, veti ajunge departe.
(Theodore Roosevelt )

pus acum 15 ani
   
valy gudas
Apicultor

Din: Baia Sprie.MM
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 594
Este foarte greu sa zici dau un ex:La pct 1 zice Gore ca e semn de ventilatie insuficienta,dar acelas sem e dat si cand la o jumate de ora vine ploaia sau cand se da semnal de ratacire Ex(montarea colectorului) ele se cheama prin glanda Nasov.La ventilatie insuficienta,albinele rod urdinisul,ventilatoare multe la urdinis indica culesul bogat,  Nu este un atac ,luati-o  ca o complectare.
La acest topic e foarte greu de raspuns sau de dezbatut,deoarece tre sa vezi albina,tre sa vezi faptul la momentul si timpul desfasurari,
Albina cauta regina pe fata stupului,imediat dupa pierderea ei(cateva ore),dupa se organizeaza si incep redresarea.




                        Valy


_______________________________________
Suntem saraci,dar nu suntem prosti.



pus acum 15 ani
   
crinul
Apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 110
Si invers cind nu aduc polen deloc (IN perioada activa vorbesc)inseamna ca acolo e lipsa regina si implicit lipsa puiet.
Pentru incepatori cind in fata stupului ziua pe timp frumos in jurul amiezi si dupa masa este agitatie mare un dans frumos nu va speriati nu e roi ,e puietul care a iesit la zbor ,roi ies de regula pina la amiaza dar mai sint si exceptii si nu stau in fata stupului cind iasa .


pus acum 15 ani
   
dragos2006
Apicultor

Din: Rm. Sarat
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 4502
Simpla observatie a zborului albinelor ne poate oferi informatii utile,apicultorul avizat tragand concluziile necesare :
1 - La zborul de curatire albinele nu ies din stup.Verificam daca urdinisul este liber,curatam cu o sarma resturile daca este obturat.In cel mai rau caz familia este moarta.
2 - Albinele ezita sa intre in stup si se plimba dezorientate pe peretele frontal,cautand parca ceva,trebuie sa ne asteptam ca acestea sa-si fi pierdut matca.
3 - Albinele intra fara ezitare in stup,inseamna ca familia de albine are matca deci nu trebuie sa ne facem griji in aceasta privinta.
4 - Albinele ies din stup si pe vreme rece,indica o lipsa acuta de apa datorata cresterii puternice de puiet.Este un semn ca lucrurile merg bine in dezvoltarea generala.La fel,frecventarea masiva a adapatorului,in aceleasi conditii meteo dificile este legata de cresterea accelerata a puietului.
5 - Albinele aduc mult polen,inseamna cresterea masiva de puiet de toate categoriile si varstele.Este un semn de normalitate.
6 - Albinele frecventeaza gramezi de rumegus umed,scurgeri de balegar de langa grajduri, ne indica o lipsa acuta de substante proteice(polen).Polenul fiind insuficient ,ele cauta sa suplineasca cumva aceasta lipsa.
7 - Albine multe pe scandura de zbor,care isi balanseaza abdomenul,si au capul orientat spre camp,indica un cules bun.Daca albinele au capul orientat inspre urdinis culesul este la final,sau nu exista cules.
8 - Albinele care zboara dansand in fata urdinisului (aparent fara un motiv anume),sunt albine tinere care fac zborul de recunoastere.
9 - Albinele moarte in fata stupului ,situatie dublata de lupta dintre albine pe scandura de zbor ne indica un furtisag puternic.
10 - Albinele care intra sau ies sunt fara stransura,cele de pe scandura de zbor stau nelinistite,trantorii isi intensifica activitatea inseamna ca familia se pregateste de roire.
11 - Albinele incep sa alunge trantorii din stup,acestia incercand sa intre dar fara a fi lasati,inseamna ca familia se pregateste de iernare.


_______________________________________
Moralitatea este instinctul de turma al individului. (Friedrich Nietzsche)

pus acum 15 ani
   
abeja
Apicultor

Din: alcala de henares
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 769
Cel  mai  important  lucru ar  fi  curatenia  din  fata  stupului .Daca  oglinda  stupului  este  libera  de  vegetatie se  pot  opserva  majoritatea  anomaliilor cum  ar  fi:intoxicarea albinelor cu  substante  chimice,boli  ale  puietului,semne  de  furtisag,albine  cu  dificultate  de  zbor(paralizii) etc..

_______________________________________


pus acum 15 ani
   
stefan1
Apicultor

Din: Sibiu
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1334
Trebuiesc examinate si resturile de la urdinis sau din fata lui:
- Daca sunt albine cu capul si toracele mancat, in timp de iarna sau primavara devreme, inseamna ca in stup au intrat soareci. De asemenea rosaturi mari de fagur sau chiar excremente de soarec, duc spre acelasi diagnostic.
- Zdrobituri fine de ceara inseamna ca stupul a consumat multa miere (in timpul iernii).
- Pupe de albine albe sau putin colorate, partial roase, indica primavara ca am avut puiet racit. Fie la un frig mare albinele nu au mai putut acoperi tot puietul, fie pe unul sau mai multe intervale albinele au ramas fara miere si au murit sau au parasit puietul.
-  Diaree la urdinis sau pe fata stupilor indica o iernare proasta, foarte probabil si diaree mai multa sau mai putina in stup sau chiar nosemosa.
- Albine mucede sau umede scoase de pe fundul stupului, indica umezeala in stup si o proasta aerisire.
  Pe vara, un numar de albine moarte in fata stupului, indica fie un atac al hoatelor fie o intoxicare cu chmicale din agricultura.
- Larve pietrifcate indica puiet varos.
- Bucati de pastura cu aspect mucegait indica o degradare pe timpul iernii a rezesvelor de pastura, dar si o posibila extindere a cuibului, care elibereaza rame in vederea cresterii de puiet.
- Albine-pui cu corpul sau aripile deformate indica infestare puternica cu varroa.-    - - Albine negre care nu pot zbura sau de care trag albine sa le scoata afara, indica boala neagra de padure sau intoxicarea cu chimicale.
- Urdinisul sau fata stupului putin innegrite de particule mai mici de proplis sau urme de miere, indica un posibil roi recent plecat sau ca stupul a fost furat.
- Barba sau albinele atarnate un jurul la urdinis sau sub lada, indica fie o familie prea stramtorata sau fara suficienta aerisire sau care se pregateste de roire.
- Albine incarcate care vin sau iasa din stup, zboara cativa metrii si se intorc, facand un du-te-vino, pot indica o iminenta roire.
Mai sunt foarte multe manifestari mai greu de descris, care dau multe indicii despre familie, fara a o controla.


pus acum 15 ani
   
teinegru64
Apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 421


_______________________________________


pus acum 15 ani
   
filip
Apicultor

Din: Aninoasa.Hd.Stupii in jud Arad
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1832
Au ramas multe lucruri nelamurite teinegru64.
V-am respectat dorinta,nu-i asa!


_______________________________________


pus acum 15 ani
   
Nelu Busa
Apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 8
D-le Filip, unde in jud.Arad, aveti stupii?

pus acum 15 ani
   
BOB0
Apicultor

Din: SLOBOZIA.
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 34
La acest topic mai adaog si eu ceva care este de actualitate ,culesul la rapita .-Albine adunate in grupuri pe jos in fata stupului ,adapatorilor ,cu o mobilitate slaba,fara a mai putea zbura(albine tinere )=cultura de rapita sau alta cultura de graminee de toamna din imediata apropiere a fost tratata cu produs impotriva bolilor foliare.Mor sacagitele.Componentul toxic din produs este ureea . _Albine moarte in fata stupului parte dinele fiind scose din stup,in majoritate culegatoare ,chiar si trintori,(in numar f. mare) avind o pozitie chircita,semn de intoxicare cu insecticid .Daca observi acest fenomen inchizi imediat urdinisul si muti albinele pe o alta cultura libera de substante toxice.CU CIT VEI ACTIONA MAI RAPID CU ATIT PIIERDERILE VOR FI MAI REDUSE ,dupa care vei aplica masurile de rigoare in astfel de situatii critice .Rog pe cei care stiu sa minuiasca mai bine tastatura si cunosc regulile in astfel de situatii critice sa posteze .Eu cunosc dar nu mi-a placut munca de secretara?.Este cam tarziu,dar acest subiect are o mare importanta in sezonul in care ne aflam.

pus acum 15 ani
   
PricopArthur
Apicultor

Din: Medgidia - jud. Constanta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1701

BOB0 a scris:

La acest topic mai adaog si eu ceva care este de actualitate ,culesul la rapita .-Albine adunate in grupuri pe jos in fata stupului ,adapatorilor ,cu o mobilitate slaba,fara a mai putea zbura(albine tinere )=cultura de rapita sau alta cultura de graminee de toamna din imediata apropiere a fost tratata cu produs impotriva bolilor foliare.Mor sacagitele.Componentul toxic din produs este ureea . _Albine moarte in fata stupului parte dinele fiind scose din stup,in majoritate culegatoare ,chiar si trintori,(in numar f. mare) avind o pozitie chircita,semn de intoxicare cu insecticid .Daca observi acest fenomen inchizi imediat urdinisul si muti albinele pe o alta cultura libera de substante toxice.CU CIT VEI ACTIONA MAI RAPID CU ATIT PIIERDERILE VOR FI MAI REDUSE ,dupa care vei aplica masurile de rigoare in astfel de situatii critice .Rog pe cei care stiu sa minuiasca mai bine tastatura si cunosc regulile in astfel de situatii critice sa posteze .Eu cunosc dar nu mi-a placut munca de secretara?.Este cam tarziu,dar acest subiect are o mare importanta in sezonul in care ne aflam.

Multumesc! Acest aspect nu il stiam.


_______________________________________
Miere multa si inima curata

pus acum 15 ani
   
BOB0
Apicultor

Din: SLOBOZIA.
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 34
Domnule Pricop Arthur,pentruca ati fost primul care a-ti raspuns elegant post. mele,m-am gindit sa mai scriu ceva ce putini cunosc. Fenomenul mai sus descris in intoxicatia cu uree,se mai intilneste si in alte inprejurari ,in aceasta perioada,ATENTIE! , majoritatea agronomilor trateza culturile de toamna cu asa zisul ,produs pentru boli foliare.Cind t-e interesezi la arendas daca este restrictie ptr. alb. spune ca nu este? In realitate ,acest produs este un COHTEIL,avind compozit ,antifungi. ureea,unele au si inecticid pe care i-l introduc unii ag. pentru a reduce nr. de treceri pe cultura tratata.Chiar daca nu este trat. rapt. si este tratata o cult. de griu sau orz cind este in apropiere percolul pentru alb. nu se reduce .Mi-a trebuit mult timp sa descopar mecanismul .Albinele prefera roua dimietii acea apa cristalina de pe plante(in cazul nostru,griu ,orz e.t.c.)care in roua se gaseste dizolv. produsul din trat. foliar.Chiar daca ai apa pusa pentru adapat .Pericole mari constitue si acumularile de apa pe drumurile dintre culturi care diz.aceste substate si pe care apoi alb l-e cara in stup odata cu apa pentru puiet si lantul nenorocirilor cotinua............In final prod. miere BIO .........CITA NELEGIUIRE????ASA SE SCRIE ISTORIA NOASTRA.Cind ore n-e vom trezi si nu n-e  vom mai fura caciula....

pus acum 15 ani
   
PricopArthur
Apicultor

Din: Medgidia - jud. Constanta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1701
Anul trecut tot la rapita fiind, in apropiere s-au tratat lanurile de grau. Am avut ceva mortalitate, in special la albina tanara din lada. Atunci am facut legatura, dar acum am inteles esenta fenomenului, si asta datorita dv.

_______________________________________
Miere multa si inima curata

pus acum 15 ani
   
catel
Apicultor

Din: satu mare
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 506
apoi noi astia mucosi cat avem de invatat, daca altii acum descopera unele smecherii.
multumim dl BOBO.

cateodata copiez din unele postari, le trec in Word si pe urma le pun in memoria telefonului.

ii prea multa informatie ca sa raman in cap cu toata.

daca tot am ajuns la multumiri, sa le multumesc si :

*dl Nicolae din SJ, de la care am cumparat colectoarele de polen. ogramada de informatii le-am obtinut de multe ori telefonic.

*dl Titu de langa Turda, am invatat f. mult stand de vb.

si nu in ultimul rand, voua, la toti cei care ma faceti sa-mi manc noptile aici.


_______________________________________
Informatia este cea mai scumpa, dar nu trebuie sa depaseasca OMENIA.
Pb este ca in cazul unora merita sa treci peste OMENIE !!!

pus acum 15 ani
   
BOB0
Apicultor

Din: SLOBOZIA.
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 34
O mul invata cit traeste si cind moare ,nu reuseste sa le stie pe toate ????

pus acum 15 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la