ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL
APICULTURA, ALBINE, CEARA, MIERE, PROPOLIS, STUPI, FAGURI, FORUM, APICULTORI
Lista Forumurilor Pe Tematici
ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL | Reguli | Inregistrare | Login

POZE ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
deea_printesa pe Simpatie
Femeie
24 ani
Dolj
cauta Barbat
24 - 48 ani
ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL / PLANTE MELIFERE / Bujorul de munte Moderat de orbanstefan64
Autor
Mesaj Pagini: 1
stefan1
Apicultor

Din: Sibiu
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1334
Bujorul de munte (Rhododendron kotschyi)
Denumirea romaneasca este Smardar. I se mai spune trandafir de munte, tulpini etc. Creste in Carpati, Alpi si Pirinei.
E o planta toxica si declarata monument al naturii. Contine uleiuri eterice, tanini, leucocianidina, cvercetol. Frunzele ii raman verzi si peste iarna. Florile sunt mici, de culoare rosie-purpurie, foarte rar galbene sau albe. Infloreste in luna iunie. Se recolteaza frunzele si florile.Frunzele au proprietati narcotice si afrodisiace. Florile au efect in tuse, urinare cu sange, reumatism si guta. Fiind toxica, ar trebui sa se administreze sub supravegherea medicului. Intoxicatiile se manifesta prin colici abdominale, afecteaza sistemul nervos central, pot da stop respirator. Se va provoca voma, se vor consuma multe lichide si carbune medicinal.
Am scris despre Albina Uriasa de Munte, care produce un sort de miere de Rhododendron in zona himalayana. E o miere unica in lume, de culoare rosie, care produce un fel de betie si o stare euforica. E mult cautata de japonezi si coreeni si pretul este de 5 ori mai mare decat al mierii obisnuite.  Noi am obtinut o asemenea miere, in copilarie, fiind cu stupii la un cules de smeura, au urcat 4-5 km la bujorul de munte. A fost o miere unica, de culoare rosie-chihlimbar, clara, cu o aroma deosebita. Am vandut la niste germani, care au revenit anume al doi-lea an sa cumpere miere de acel sort. Nu am mai avut si nu am mai recoltat niciodata.


pus acum 14 ani
   
crombra
Apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1107
Din petalele Bujoruuil de munte se face o dulceata delicioasa. Am mancat asa ceva cand am fost la Cheia (Prahova). Daca urci pe Ciucas pe langaCabana Muntele Rosu si treci pe partea cealalata ajungi la o mare intindere de rododendron.

_______________________________________
Mierea e dulce dar cu cata  truda amara se scoate.
                                          

pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la