dragos2006
Apicultor
Din: Rm. Sarat
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 4502
|
|
Programul Naţional Apicol 2011 - 2013
SCOPUL PROGRAMULUI:
Romania, conform art. 1 din Reglementarea (CE) nr. 797/2004, trebuie să stabilească în fiecare an un program naţional care să vizeze îmbunătăţirea condiţiilor de producere şi comercializare a produselor apicole în Uniunea Europeană.
Scopul de bază al programului este sprijinirea activităţilor care favorizează obţinerea în toate stupinele a produselor de cea mai înaltă calitate, precum şi profilactica şi combaterea varrozei.
Elaborat în strânsă legătură cu reprezentanţii organizaţiilor profesionale apicole, programul din Romania are doua mari direcţii: lupta contra varoozei şi sprijinul pentru repopularea şeptelului apicol.
Acţiunile privind asistenţa tehnică pentru apicultori şi grupuri de apicultori, investitiile in stupinele apicole, măsurile de asistenţă pentru laboratoarele de analiză a caracteristicilor fizico-chimice ale mierii, precum şi acţiunea privind colaborarea cu organismele specializate în realizarea de programe de cercetare aplicată în domeniul apiculturii şi al produselor apicole sunt excluse de la programele apicole deoarece acestea raman a fi finantate prin Programul naţional pentru dezvoltare rurala conform REGULAMENTULUI (CE) nr. 1698/2005 AL CONSILIULUI din 20 septembrie 2005 privind sprijinul pentru dezvoltare rurala acordat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR).
Activităţile realizate în cadrul programului cuprind întregul sector apicol. Beneficiarii programului naţional pentru sprijinirea apiculturii vor fi: • apicultorii, persoane fizice, persoane fizice autorizate sau juridice; • asociaţiile de crescatori de albine constituite conform legislatiei in vigoare; • uniunile apicole constituite conform legislatiei in vigoare; • cooperativele agricole constituite conform legislatiei in vigoare; • grupuri de producători recunoscute conform legislatiei in vigoare; • persoane juridice si/sau centrele ştiinţifice şi de cercetare ale sectorului apicol;
Programul national apicol este elaborat pentru perioada 2011 – 2013. Beneficiarii trebuie să prezinte proiecte legate de realizarea activităţilor cuprinse in program.
1. ASISTENŢA TEHNICĂ PENTRU APICULTORI ŞI GRUPURI DE APICULTORI;
Elaborarea şi difuzarea Ghid de bune practici pentru apicultura
In practicarea meseriei de apicultor este foarte importanta definirea unui set de recomandari, unanim acceptate de specialistii in tehnica apicola precum si de specialistii in siguranta alimentara si sanatate animala care sa asigure o productie apicola eficienta, cu valoare alimentara incontestabila si fara fi pusa in pericol sanatatea albinelor. Un asemenea set de recomandari, deobicei cunoscut sub denumirea de ghid de bune practici apicole se regaseste in UE la nivelul apiculturii multora dintre statele membre dar nu exista inca in Romania. Pentru Romania, la conceperea unui asemenea ghid de bune practici va trebui sa se tina cont atat de practica apicola generala cat si de specificitatea apiculturii in Romania ce decurge din conditii concrete cum ar fi: - rasa locala, atent selectionata si a carei puritate reprezinta o permanenta preocupare in Romania atat sub aspectul general al valorii genetice, cvasiunanim recunoscute, cat si prin adaptarea la conditiile climatice si vegetale locale - tipurile constructive de stupi folosite Romania - metodele si conditiile specifice de practicare a pastoralului - dimensiunile si conditiile de functionare a stupinelor - reglementarile legislative care afecteaza apicultura in Romania
Sprijinul obtinut de apicultura in acest fel se va reflecta asupra eficientei acestei activitati, al calitatii mierii si a celorlalte produse apicole, al imbunatatirii starii de sanatate a albinelor, toate acestea conducand in final in mod implicit la marirea venitului tuturor apicultorilor.
Elaborarea unui ghid de bune practici se va realiza prin redactarea documentului de catre un grup de lucru alcatuit in acest scop de catre reprezentantii principalelor forme asociative ce activeaza in apicultura la aceasta data (ACA, ROMAPIS, Uniunea de reamura a cooperativelor apicole), de reprezentantul MADR si al ANSVSA. Grupul de lucru va putea decide colaborarea cu un numar de 1-3 specialisti recunoscuti din domeniul apiculturii, a caror competenta ar putea aduce un spor de eficienta si calitate a documentului elaborat.
Buna diseminare a informatiei este un aspect de importanta egala cu cea a elaborarii ghidului de bune practici in ce priveste indeplinirea obiectivelor acestui proiect.
Condiţii de eligibilitate: - măsura se adreseaza tuturor apicultorilor care vor beneficia de materialul astfel elaborat. - Masura se acceseaza pe o perioada de 3 ani, si anume: -2011: Constituirea grupului de lucru si redactarea ghidului de bune practici¬¬¬ -2012: Diseminarea informatiei -2013: Diseminarea informatiei
Cheltuieli eligibile:
2011 Costuri cu constituirea si functionarea grupului de lucru pentru redactarea ghidului de bune practici. -Deplasare la Bucuresti pentru reprezentantii organizatiilor apicole din teritoriu: 3 persoane x 10 delasari x 150 lei =4.500 lei -Plata unui specialist care colaboreaza la redactarea capitolelor principale ale ghidului de bune practici: 1 specialist x 160 ore x 20 lei=3.200 lei
Suma solicitata pentru anul 2011: 7.700 lei 2012
Costuri cu diseminarea ghidului de bune practici: -Tiparirea si difuzarea ghidului de bune practici: 250 exemplare x 14 lei=3.500 lei -Tiparirea flyerului ce urmeaza sa fie pus la dispozitia apicultorilor cu ocazia evenimentelor apicole (targuri, congrese, conferinte): 3.000 exemplare x 1 leu=3.000 lei -Tiparirea afisului ce va fi pus la dispozitia tuturor institutiilor cunoscute ca sunt vizitate de catre apicultori (asociatii ce activeaza in domeniul apicol, DADR, DSV, consultanta agricola, targuri apicole): 1000 afise x 6 lei = 6.000 lei
Suma solicitata pentru anul 2012: 12.500 lei
2013
Costuri cu diseminarea ghidului de bune practici:
-Tiparirea flyerului ce urmeaza sa fie pus la dispozitia apicultorilor cu ocazia evenimentelor apicole (targuri, congrese, conferinte): 3.000 exemplare x 1 leu=3.000 lei -Tiparirea afisului ce va fi pus la dispozitia tuturor institutiilor cunoscute ca sunt vizitate de catre apicultori (asociatii ce activeaza in domeniul apicol, DADR, DSV, consultanta agricola, targuri apicole): 1000 afise x 6 lei = 6.000 lei
Suma solicitata pentru anul 2013: 9.000 lei
2. Controlul varoozei Combaterea varoozei este o actiune extrem de importantă din cauza ameninţării şetptelului de albine, ce atrage după sine micşorarea producţiei de miere si se dovedeste necesara, pentru ca aceasta boala nu poate fi eradicata complet si trebuie trata numai cu produse autorizate. De asemenea exista boli de natura bacteriana si virotica ce sunt propagate de acest parazit, in acest scop fiind necesara protejarea imunitatii albinelor prin hraniri cu suplimente nutritive de calitate, specifice albinelor.
În prezent, pe teritoriul Romania, nu există o regiune care sa nu fi fost atinsă de această boală, de aceea este necesară coordonarea acţiunilor preventive pe teritoriul întregii ţări.
2.1. Achiziţionarea de medicamente, produse biologice si suplimente nutritive pentru apicultura convenţională
Pentru a avea rezultate eficiente, in acest domeniu, toate familiile de albine, trebuie sa fie tratate in perioada optima cu substante autorizate precum si hranirea acestora cu suplimente nutritive de calitate. Supravegherea acestei activitati este asigurata de catre reprezentantii Autoritatii naţionale sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.
Sprijinul permite micşorarea costurilor tratamentelor cu medicamente si suplimente nutritive de calitate, prescrise de medicul veterinar, ceea ce va fi un sprijin important pentru apicultorii din România.
Se are în vedere finanţarea medicamentelor contra varoozei şi a echipamentelor şi dispozitivelor pentru administrarea acestora precum si suplimente nutritive autorizate.
Condiţii de eligibilitate: - apicultorul să fie membru al unei forme asociative legal constituite, de profil; - să deţină şi să completeze carnetul de stupină, document elaborat de forma asociativă şi aprobat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, conform legislaţiei în vigoare, din care să rezulte că familiile de albine sunt supuse controalelor veterinare oficiale; - să aibă pregătire în domeniul apiculturii, confirmată prin atestat sau certificat ori diplomă, conform legislaţiei în vigoare; - măsura se accesează anual; - familiile de albine sa fie inregistrate la Directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeţeană respectiv a municipiului Bucureşti, după caz, şi în registrul agricol; - medicamentele si suplimentele nutritive achizitionate sa faca parte din lista produselor omologate de Institutul pentru Controlul Produselor Biologice si Medicamentelor de Uz Veterinar; - medicamentele si suplimentele nutritive să fie achizitionate pentru întreg efectivul de familii de albine deţinut de apicultor; - tratamentele sa se desfasoare in baza unui calendar intocmit anual de apicultor, aprobat şi urmarit de reprezentantii formei asociative.
Cheltuieli eligibile: - preţul fără TVA a medicamentelor si suplimentelor nutritive necesare combaterii varoozei;
2011 1.101.000 familii de albine x 14 lei/stup cost medicamente/suplimente nutritive
2012 1.101.000 familii de albine x 14 lei/stup cost medicamente/suplimente nutritive
2013 1.200.000 familii de albine x 15 lei/stup cost medicamente/suplimente nutritive
Mentionam ca în Programul Naţional Apicol pentru perioada 2008-2010 accesarea parţială a fondurilor destinate masurii lupta contra varooa s-a datorat si faptului ca apicultorii au folosit în tehnologia apicolă suplimentele nutritive ce nu au fost cuprinse la finanţare in acest program.
2.2. Achiziţionarea de funduri de control pentru stupi pentru apicultura convenţională
Fundul de control, cunoscut şi sub denumirea de fund antivarooa este o componentă a stupului a cărei utilitate în controlul varoozei este unanim recunoscută în toate ţările unde se practică o apicultură modernă.
Fundul de control este caracterizat prin existenţa unei plase ce acoperă în întregime suprafaţa liberă aflată sub rame şi a unui sertar aflat sub plasa care colecteaza detritusul rezultat în urma activităţii albinelor din stup. Plasa metalică trebuie sa aiba ochiuri îndeajuns de mari pentru a permite trecerea paraziţilor ajunşi pe fundul stupului dar îndeajuns de mici pentru a împiedica trecerea albinelor. Sertarul, de regulă realizat din tablă, trebuie sa fie dispus la o distanţă îndeajuns de mare de plasă încât albinele să nu poată ajunge la detritusul colectat acolo pentru a-l indepărta. Principala utilitate a fundului de control constă în faptul că prin aşezarea unei foi de control (lipicioasă în sertarul de tablă apicultorul, la examinarea detritusului colectat poate afla care este stadiul de infestare cu varooa a respectivei colonii de albine atât înainte cât şi după efectuarea tratamentelor anti varooa. În acest mod se poate recurge la alegerea cea mai raţională a măsurilor de combatere adoptate. O altă utilitate evidenţiată de literatura de specialitate este legată de faptul că cercetările demonstrează că aproximativ 15% dintre paraziţii varooa cad de pe albine. În absenţa fundului antivarooa aceştia ar reveni pe albinele care se deplasează pe fundul stupului în timp ce în cazul de faţă ei cad pe taviţa de sub plasă sau, în absenţa acesteia, sub stup nemaiputând reveni pe albine. În acest fel se obţine o reducere a infestaţiei cu varooa chiar în lipsa oricărui tratament. Sprijinul permite un mai bun control al varoozei şi micşorarea costurilor tratamentelor cu medicamente prescrise de medicul veterinar ceea ce va fi un sprijin important pentru apicultorii din România.
Condiţii de eligibilitate: - apicultorul să fie membru al unei forme asociative legal constituite, de profil; - să deţină şi să completeze carnetul de stupină, document elaborat de forma asociativă şi aprobat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, conform legislaţiei în vigoare, din care să rezulte că familiile de albine sunt supuse controalelor veterinare oficiale; - să aibă pregătire în domeniul apiculturii, confirmată prin atestat sau certificat ori diplomă, conform legislaţiei în vigoare; - măsura se accesează anual; - familiile de albine sa fie inregistrate la Directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeţeană respectiv a municipiului Bucureşti, după caz, şi în registrul agricol; - fundurile de control să fie noi şi să respecte în totalitate descrierea prezentată mai sus.
Cheltuieli eligibile: - pretul făra TVA pentru funduri de control noi achiziţionate.
2011 50.000 funduri de control x 35 lei/buc = 1.750.000 lei
2012 60.000 funduri de control x 35 lei/buc = 2.100.000 lei
2013 70.000 funduri de control x 35 lei/buc = 2.450.000 lei 3. Metode ecologice de combatere a varoozei 3.1. Achiziţionarea de medicamente, produse biologice si suplimente nutritive pentru apicultura ecologică
Apicultorii autorizati ca producatori ecologici sau care sunt in perioada de conversie, pentru combaterea varoozei, folosesc numai metode ecologice în combaterea varoozei.
Pentru aceasta se preconizează lucrări în domeniul cercetării eficienţei şi perioadei de folosire a diferitelor metode ecologice în combaterea varoozei. Aceste lucrări au ca scop optimizarea diferitelor tratamente şi introducerea lor în stupinele din Romania.
Condiţii de eligibilitate: - apicultorul să fie membru al unei forme asociative legal constituite, de profil; - să deţină şi să completeze carnetul de stupină, document elaborat de forma asociativă şi aprobat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, conform legislaţiei în vigoare, din care să rezulte că familiile de albine sunt supuse controalelor veterinare oficiale; - să aibă pregătire în domeniul apiculturii, confirmată prin atestat sau certificat ori diplomă, conform legislaţiei în vigoare; - măsura se accesează anual; - familiile de albine să fie înregistrate la Directia pentru agricultura si dezvoltare rurala judeţeană privind producţia ecologică sau este in perioada de conversie; - familiile de albine sa fie inregistrate la Directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeţeană respectiv a municipiului Bucureşti, după caz, şi în registrul agricol; - produsele si suplimentele nutritive achizitionate sa faca parte din lista medicamentelor/produselor biologice de uz veterinar omologate de Institutul pentru Controlul Produselor Biologice si Medicamentelor de Uz Veterinar; - medicamentele si suplimentele nutritive să fie achizitionate pentru întreg efectivul de familii de albine deţinut de apicultor; - tratamentele sa se desfasoare in baza unui calendar intocmit anual de apicultor, aprobat şi urmarit de reprezentantii formei asociative. -
Cheltuieli eligibile: - pretul făra TVA a produselor pentru combaterea ecologica a varoozei ce au la bază acizi organici, uleiuri esenţiale, produse naturale ;
2011 14.000 familii de albine x 20 lei/familie = 280.000 lei
2012 25.000 familii de albine x 20 lei/familie = 500.000 lei
2013 45.000 familii de albine x 25 lei/familie = 1.125.000 lei
3.2. Achiziţionarea de funduri de control pentru stupi pentru apicultura ecologică
În cazul apiculturii ecologice utilizarea fundului de control are o mare însemnătate cunoscută fiind dificultatea controlului infestării cu varroa în condiţiile restricţionării severe a intervenţiilor cu tratamente. O bună cunoaştere a nivelului de infestare este o condiţie esenţială în stabilirea măsurilor de combatere în acest caz. Faptul că o parte din paraziţi dispar din colonia de albine fără o altă intervenţie în afara dotării cu fundul anti varroa este deasemeni de mare utilitate. Folosirea în tratamentele antivarroa a diverselor reţete având la bază acizi organici, specifice apiculturii bio, care pot fi agresivi faţă de părţile metalice ale stupului impun o anumită calitate a plasei fundului de control (de regulă se utilizează oţel inoxidabil).
Condiţii de eligibilitate: - apicultorul să fie membru al unei forme asociative legal constituite, de profil; - să aibă pregătire în domeniul apiculturii, confirmată prin atestat sau certificat ori diplomă, conform legislaţiei în vigoare; - măsura se accesează anual; - familiile de albine să fie înregistrate la Directia pentru agricultura si dezvoltare rurala judeţeană privind producţia ecologică sau este in perioada de conversie; - familiile de albine sa fie inregistrate la Directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeţeană şi in registrul agricol; - fundurile de control să fie noi, să respecte în totalitate descrierea prezentată în această documentaţie şi plasa pentru fund să fie confecţionată din oţel inox.
Cheltuieli eligibile: - pretul făra TVA pentru funduri de control noi achiziţionate.
2011 5.000 funduri de control x 60 lei/buc = 300.000 lei
2012 6.000 funduri de control x 60 lei/buc = 360.000 lei
2013 7.000 funduri de control x 60 lei/buc = 420.000 lei
ACA Hrana destinata intretinerii nucleelor de imperechere 2011 15000 nuclee x 35 kg x 6,5 lei = 3 412 500 lei 2012 16000 x 35 x 6,5 lei= 3 640 000 lei 2013 17000 x 35x 6,5 = 3 867 500 lei
4. Susţinerea refacerii şeptelului apicol pe teritoriul naţional
Scopul programului consta in sprijinirea apicultorilor pentru inlocuirea materialului apicol biologic cu material de calitate garantata, precum si achizitionarea de familii de albine. Achizitionarea materialului biologic si a familiilor de albine se face numai de la fermele autorizate in acest sens, conform legislaţiei în vigoare. Activităţile întreprinse în cadrul acestui mijloc de susţinere – refacerea şeptelului de albine în Romania trebuie, să asigure polenizarea plantelor pe un teritoriu cât mai mare al ţării, şi să contribuie la creşterea producţiei produselor apicole, mai ales a productiei de mierii. Accesarea acestei masuri va permite: • dezvoltarea stupinelor deja existente; • infiinţarea de stupine de reproducţie noi; • creşterea productivităţii familiilor de albine; • îmbunătăţirea sănătăţii stupinelor; • creşterea recoltei plantelor entomofile; • îmbunătăţirea biodiversităţii prin polenizarea plantelor; • îmbunătăţirea calităţii produselor apicole prin reducerea folosirii mijloacelor chimice şi farmacologice, datorită refacerii septelului apicol cu albine mai rezistente la boli.
Condiţii de eligibilitate:
- apicultorul să fie membru al unei forme asociative legal constituite, de profil; - să aibă pregătire în domeniul apiculturii, confirmată prin atestat sau certificat ori diplomă, conform legislaţiei în vigoare; - să deţină şi să completeze un document elaborat de forma asociativă şi aprobat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, conform legislaţiei în vigoare; - sa detina minimum 50 de familii în cazul achiziţionării mătcilor; - măsura se accesează anual; - familiile de albine să fie înregistrate la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, după caz, şi în registrul agricol; - mătcile provenite din ferme de elită sau multiplicare sunt achiziţionate de la unităţi acreditate de către Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie "Prof. dr. G. K. Constantinescu", conform criteriilor de acreditare a stupinei de elită sau multiplicare, prevăzute în legislaţia în vigoare; - achiziţionarea de roi la pachet, roi pe faguri şi familii de albine se face numai de la unităţile autorizate sanitar-veterinar, conform legislaţiei în vigoare; - achizitia de mătci, roi la pachet, roi pe faguri şi familii de albine se desfasoara in baza unui program etapizat intocmit de apicultor, aprobat şi urmarit de reprezentantii formei asociative.
Cheltuieli eligibile: - pretul făra TVA pentru achizitia de maximum 150 matci/apicultor; - preţul fără TVA pentru achiziţia de roi la pachet, roi pe faguri şi familii de albine pentru maxim 150 colonii/apicultor.
3.1. Achiziţia de mătci:
2011 30.000 necesar matci x 40 lei/matca = 1.200.000 lei
2012 30.000 necesar matci x 40 lei/matca = 1.200.000 lei
2013 30.000 necesar matci x 40 lei/matca = 1.200.000 lei
4.2. Achiziţia de roiuri la pachet:
2011 2.000 necesar roi x 120 lei/roi = 240.000 lei
2012 4.000 necesar roi x 120 lei/roi = 480.000 lei
2013 6.000 necesar roi x 140 lei/roi = 840.000 lei
4.3. Achiziţia de roiuri pe faguri: 2011 5.000 necesar roi x 180 lei/roi = 900.000 lei
2012 10.000 necesar roi x 180 lei/roi = 1.800.000 lei
2013 15.000 necesar roi x 190 lei/roi = 2.850.000 lei
4.4. Achiziţia de familii de albine:
2011 40.000 necesar familii de albine x 400 lei/familie = 16.000.000 lei
2012 40.000 necesar familii de albine x 400 lei/familie = 16.000.000 lei
2013 40.000 necesar familii de albine x 400 lei/familie = 16.000.000 lei
SE MAI POATE INTRODUCE ŞI
+ SUSŢINEREA ÎNFIINŢĂRII sau DEZVOLTĂRII FERMELOR DE MULTIPLICARE (cheltuieli eligibile)
5. REALIZAREA DE PROGRAME DE CERCETARE APLICATĂ ÎN DOMENIUL APICULTURII ŞI AL PRODUSELOR APICOLE.
_______________________________________ Moralitatea este instinctul de turma al individului. (Friedrich Nietzsche)
|
|