ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL
APICULTURA, ALBINE, CEARA, MIERE, PROPOLIS, STUPI, FAGURI, FORUM, APICULTORI
Lista Forumurilor Pe Tematici
ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL | Reguli | Inregistrare | Login

POZE ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
lovely_pink din Bucuresti
Femeie
25 ani
Bucuresti
cauta Barbat
25 - 48 ani
ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL / SCHITE STUPI / multietajat Moderat de orbanstefan64
Autor
Mesaj Pagini: 1
mihaimoldova
Apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 874
Stupul multietajat STAS nr.8128/1977 este conceput după stupul de tip Langstroth şi Rooth şi face parte din categoria stupilor verticali de mare capacitate. Practic, īn timpul unui mare cules, volumul stupului poate fi mărit foarte mult, prin suprapunerea a două, trei sau mai multe corpuri. Deşi cere o anumită pregătire īn manipularea corpurilor, acest tip de stup este cel mai mobil, permiţānd folosirea celor mai noi şi eficiente metode de creştere şi exploatare a familiilor de albine. Este recomandat şi datorită faptului că asigură albinelor condiţii de creştere asemănătoare cu cele naturale (scorbură, cuibul dezvoltāndu-se, īn raport cu solul, pe verticală. Volumul stupului poate fi mărit mult prin adăugare de corpuri, īn raport cu cantitatea de puiet depusă de matcă şi de starea culesului.

Caracteristicile principale ale stupului sunt următoarele: fundul şi corpurile construite din scāndură, grosimea pereţilor este de 25mm, corpurile se īmbină fără falţ iar pe timpul transportului prinderea corpurilor,a fundului şi a capacului realizāndu-se cu ajutorul unor tije interioare sau chingi.



Părţile componente ale stupului sunt: fundul stupului, corpurile (īn mod obişnuit īn număr de 3), ramele, hrănitorul, podişorul, rama de ventilaţie, capacul telescopic, tijele de fixare, blocul de urdiniş şi īnchizătorul de urdiniş.


Fundul īn acest model STAS este mobil, cu o singură faţă utilizabilă. Īn prezent se utilizează din ce īn ce mai mult fundul dublu, cu ambele feţe utilizabile. Are lungimea de 550mm, depăşeşte corpul din faţă cu circa 60mm formānd astfel scāndurica de zbor. Este construit din scānduri groase de 20mm, īncheiate īn falţ şi prinse īntr-o ramă pe trei părţi sau dintr-o bucată de placaj gros cu leaţuri pe cele trei margini, īnalte de 20mm.

Corpul este construit din scānduri care se īncheie īn falţ, īntre ele pe lateral şi la colţuri īn coadă de rāndunică ( din experienţa mea şi a altor stupari care folosesc acest stup recomand totuşi īmbinarea la colţuri īn falţ simplu, īn felul acesta corpul este mai rezistent la ploaie, nu putrezeşte la īmbinări aşa de repede). Dimensiunile exterioare ale corpurilor sunt 490 x 420 x 245mm, iar cele interioare de 450 x 380 x 245mm, avānd un volum util de 0,126 m3 sau 126 litri (calculat pentru 3 corpuri). Grosimea tuturor pereţilor este de 20mm. Pereţii din faţă şi din spate ai corpurilor sunt prevăzuţi īn partea de sus, pe interior, cu cāte un falţ de 17mm īnălţime şi 10mm adāncime pentru sprijinirea umeraşelor ramelor. Pentru protecţia mecanică a marginilor falţurilor, opţional poate fi ataşată o bucată de tablă sau un distanţier de rame metalic. Pereţii laterali ai corpurilor sunt străpunşi pe toată īnălţimea de un orificiu cu diametrul de 10mm prin care se introduce tija de fixare a corpurilor īn timpul transportului la pastoral.

Īn exterior corpurile au două scobituri cu o adāncime de 10mm care servesc ca şi mānere. Alternativ mānerul poate fi confecţionat dintr-o bucată de lemn cu grosimea de 20mm şi lungimea de 490mm. Acest tip de māner asigură o priză mai bună la mutarea şi transportul corpurilor grele, pline cu miere.

Ramele, cāte 10 īn fiecare corp, au dimensiunile exterioare de 435 x 230mm, cu leaţul superior de 25/18/470mm cu umeraşe de 9mm grosime, iar lungimea interioară este de 415 x 202mm. Spetezele laterale au o grosime de 9mm cu profil pentru distanţare. Speteaza inferioară este de 15/7/417mm.

Hrănitorul constă dintr-o ramă de lemn cu pereţii īnalţi de 60mm, restul dimensiunilor fiind identice cu cele ale corpului. Pe pereţii laterali, īn interior, are două adāncituri īn care intră două leaţuri demontabile (150/30/395mm), pe care se sprijină o tavă din tablă galvanizată cu dimensiuni interioare de 384/370/45mm. Printr-un perete despărţitor prevăzut spre fund cu un orificiu, tava este īmpărţită īn două compartimente inegale, avānd cāte un grătar plutitor. Capacitatea maximă a hrănitorului este de 7l sirop de zahăr. Prin īnchiderea orificiului din peretele despărţitor al tăviţei cu un dop de cauciuc se foloseşte doar un singur compartiment şi astfel se pot da cantităţi mai mici de hrană, de pānă la 1l sirop de zahăr. Rama hrănitorului poate fi folosită şi īn alte scopuri. Aşezată peste tavă, īntre corp şi rama de ventilaţie, formează un spaţiu de refugiu īn timpul transportului. Intercalată īntre fund şi corp permite folosirea ramelor standard orizontal (435 x 300), atunci cānd se face trecerea, conversia de la stupul orizontal la cel multietajat sau cānd familia din multietajat este ajutată, īntărită cu rame cu puiet căpăcit, gata de eclozionare luate din stupi orizontali. Īn stupul multietajat mai poat fi folosite şi hrănitoarele de ramă, de lemn sau plastic, de diverse capacităţi.

Podişorul propriu-zis sau podişorul separator are tăblia de 10mm grosime iar īn centru este prevăzut cu o fereastră dreptunghiulară de 60/140mm, acoperită pe ambele feţe cu plasă de sārmă. Rama podişorului are pe trei laturi cāte două urdinişuri, aşezate paralel, pe o faţă şi pe alta a tăbliei, care servesc la devierea albinelor din familia ajutătoare (aşezată deasupra podişorului, peste familia de bază, prin īnchiderea unuia şi deschiderea celuilalt, familiei ajutătorare deschizāndui-se īn acest scop un alt urdiniş pe altă latură a stupului decāt cea folosită la devierea albinelor.

Rama de ventilaţie constă dintr-o ramă de dimensiunea corpului pe care se prinde o plasă de sārmă. Deasupra plasei, pe stinghiile laterale ale ramei se fixează două leaţuri de 50 x 35mm ale căror capete au cāte o scobitură adāncă de 20mm īn care se fixează capacul. Īn leaţurile laterale sunt de asemenea orificii pentru tijele de fixare.

Capacul telescopic are tavanul drept, gros de 10mm, īnvelit la exterior cu tablă zincată, care īmbracă pereţii laterali īn partea de sus pe o lăţime de 20mm şi se sprijină cu leaţurile laterale pe podişor. Capacul are o ramă exterioară cu secţiunea de 90 X 20mm şi, la interior, este prevăzut pe lungime cu cāte două leaţuri cu secţiunea de 50 x 20mm, īntre capetele cărora este lăsat un locaş pentru capătul tijei cu piuliţă. Cu aceste leaţuri capacul se sprijină de podişor, formānd un spaţiu īn care se poate aşeza īn toamnă materialul izolant (salteluţe de paie, polistiren, etc.).

Blocul pentru urdiniş se formează dintr-o şipcă cu secţiunea de 20 x 20mm şi lungimea de 375mm. Este prevăzut pe o faţă cu o scobitură de 153 x 9mm, iar pe altă faţă cu o scobitură de 50 x 9mm permiţānd astfel micşorarea urdinişului la dimensiunea dorită, īn caz de furtişag sau iarna. Poziţia blocului este determinată de două cuie bătute la interior, pe fundul stupului.

Īnchizătorul de urdiniş se execută dintr-o scāndură cu secţiunea de 15 x 35 x 415mm, avānd la ambele capete cāte o scobitură de 20 x 21mm şi se prinde cu un cui de corpul stupului. Este folosit atunci cānd coloniile se mută īn pastoral sau cānd trebuie īnchise atunci cānd se fac tratamente fitosanitare.

Tijele sunt confecţionate din oţel, au o lungime de 991mm şi diametrul de 8mm, la un capăt au un filet pe o lungime de 70mm pe care se īnşurubează o piuliţă cu fluture, iar la capătul celălalt au un orificiu prin care se trece o siguranţă. Lungimea tijei permite fixarea tuturor părţilor componente ale stupului cu excepţia capacului. Din cauza lungimii fixe a tijelor se pot īmpacheta doar stupii echipaţi cu toate piesele. Pentru a īnlătura acest inconvenient īn locul tijelor de oţel se pot folosi cabluri metalice, din oţel zincat, gros de 4,5mm, care are un capăt fixat īntr-o ţeavă iar celălalt este prevăzut cu un şurub cu mandrină (cleşte).

Principalele avantaje ale stupului multietajat sunt următoarele: asigură dezvoltarea familiilor puternice, respectānd dezvoltarea pe verticală a acestora şi oferindu-le spaţiu suficient, piesele sunt mobile, putānd fi schimbate/curăţate/īnlocuite cu uşurinţă, permite mānuirea grupelor de rame cu īntreg corpul īn loc de mānuirea fiecărei rame īn parte, cum este īn cazul stupului orizontal, reducānd prin aceasta volumul de muncă al apicultorului. Toate acestea fac din stupul multietajat alegerea optimă pentru practicarea unei apiculturi moderne, intensive.


_______________________________________
pasnic

pus acum 14 ani
   
SILADOR
Apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 2
sint silador actualmente locuesc in spania si ami doream foarte mult o descrere asa frumoasa a stupului me  multumesc mult si cit mai multe descrieri interesante

pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la