ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL
APICULTURA, ALBINE, CEARA, MIERE, PROPOLIS, STUPI, FAGURI, FORUM, APICULTORI
Lista Forumurilor Pe Tematici
ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL | Reguli | Inregistrare | Login

POZE ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
barbyy
Femeie
23 ani
Bucuresti
cauta Barbat
23 - 80 ani
ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL / PLANTE MELIFERE / Solidago Moderat de orbanstefan64
Autor
Mesaj Pagini: 1
stefan1
Apicultor

Din: Sibiu
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1334
Solidago
Este un gen de plante care cuprinde intre 100 si 125 de specii, majoritatea originare din America de Nord, dar exista 4 specii originare din America de Sud si 6-10 specii din Eurasia.
   
Pe situl de mai sus se pot vedea (mai in subsol), multe specii de Solidago.
Ca o curiozitate, si Thomas Edison s-a ocupat de aceasta planta. A cercetat o specie de Solidago de talie mare, peste 3 m, din care voia sa extraga cauciuc. Se spune ca avea un continut de 12% cauciuc, de buna calitate, rezistent si durabil. Cu un an inainte de deces, Edison a predat cercetarile unui institut national, care insa nu le-a mai continuat si datorita aparitiei cauciucurilor sintetice.
Unele din acestea specii de Solidago sunt cu buna valoare apicola, in special pentru faptul ca asigura culesuri tarzii de nectar si polen. Cand este suficienta umiditate iar in vremea culesului este cald si soare, secretia de nectar este buna.
Mierea obtinuta este de obicei inchisa la culoare, dar si datorita amestecului cu alte nectaruri. In timpul maturarii mierea are o aroma si un gust picant, dar apoi acestea nu mai sunt pregnante.
  Dintre cele mai cunoscute specii de Solidago in Europa mentionez:
-Solidago Canadensis
-Solidago Gigantea
-Solidago Vigaurea

Modificat de stefan1 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
stefan1
Apicultor

Din: Sibiu
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1334
Solidago Canadensis
In romana are mai multe denumiri:salcioara, sanzaiana de gradina, navalnicul al mare
E originara din Canada si nordul SUA, dar raspandita si in Europa si Asia, unde este considerata planta invaziva, inlocuind in locurile de raspandire o serie de specii endemice (autohtone), in special dintre plantele iubitoare de soare si lumina. In Nebraska si Kentucky este floare nationala.
In Anglia este adusa din 1645, dar in Europa s-a raspandit mai mult in ultima suta de ani, ca planta ornamentala dar si ca planta melifera, raspandita de stupari. In Germania si-a ocupat arealul posibil de prin 1950, dar se extinde in Europa de Est
si in Scandinavia. In Germania si in Franta este cam egal raspandita ca Solidago Gigantea.
Daca in America are in jur de 290 de specii de daunatori, in Europa acestia lipsesc si planta se dezvolta excesiv. In tari ca Evetia este socotita ca planta puternic invaziva, de asemenea in China, in special in unele provincii din sud-est, unde este acuzata ca a dus la extinctia a cca 30 de specii autohtone.
Infloreste de la sfarsitul lui iulie pana in octombrie, flori galbene, foarte numeroase, in inflorescente cu pana la 15000 de flori/planta.
Are o talie intre 50 si 250 cm. Se inmulteste fie prin seminte, fie prin lastari iesiti din rizomii pereni ai plantei. Astfel dintr-o planta se formeaza in timp o vatra , caci din rizomi pot creste pana la 300 de drajoni/m patrat. Samanta poate fi imprastiata de vant dar nu prea departe de planta. Desi o planta produce pana la 15000-19000 de seminte, acestea au o viabilitate scazuta, pana in mai doar 3% din seminte isi mai pastreaza puterea de germinare si nu se cunosc cazuri sa -si pastreze capacitatea de germinare pana al doilea an. Samanta necesita pentru germinare o temperatura de peste 15 grade. De obicei in apropierea plantei, unde densitatea vegetala este mare, inmultirea se face doar prin drajonii iesiti din rizomi. E o planta iubitoare de caldura si lumina, dar in special Solidago Canadensis se adapteaza la orice tip de sol si umiditate. Ii plac locurile joase, dar creste si pe marginea drumurilor sau la margini de padure si chiar in paduri luminoase, pana la
altitudini de 1000-1200m. Poate destabiliza malurile, ca inlocuieste plante cu radacini mai puternice.
Sunt mentionate cel putin 7 varietati de Solidago Canadensis.


solidago solidago canadensis romana are mai multe sanzaiana gradina, navalnicul mare originara din

4.7KB

Modificat de stefan1 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
stefan1
Apicultor

Din: Sibiu
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1334
Solidago Gigantea
Este foarte asemanatoare cu S. Canadensis. Contrar numelui, este de obicei de talie mai mica, de obicei pana la 1,2 m, dar poate ajunge si la 2,5 m. Originara din Canada sudica si buna parte din SUA, dar se poate extinde pana in Alaska. Infloreste tot de la sfarsitul lui iulie pana in octombrie, totusi putin mai timpuriu decat S. Canadensis, desi este numita si Solidago Tarzie).Spre deosebire de S. Canadensis care ate tulpina de culoare verde-aurie si cu perisori incepand de la primele frunze, S. Gigantea are uneori tulpina rosiatica si fara peri pana in zona inflorescentei. In zone umede este mai raspandita decat S. C.. Francezii o considera mai invaziva si mai daunatoare decat S.C., Elvetienii o au pe lista neagra (ajunge pana la altitudini de 900 m) iar Austriecii o considera intre primele 20 de specii de plante invazive.

solidago solidago gigantea este foarte contrar numelui, este obicei talie mai mica, obicei pana 1,2

46.2KB


pus acum 14 ani
   
stefan1
Apicultor

Din: Sibiu
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1334
Solidago Vigaurea (sau varga de aur)
  La noi se mai numeste: floare boiereasca, floare buiaca, marunchi, splinuta, splinarita, smeoaica etc.
Este o specie autohtona, dar care se gaseste si in America. Are talie mai mica, de max 90-100 cm inaltime.Infloreste ceva mai repede (7-9, fata de 8-10 la speciile precedente). Florile sunt mai mari si mai adanci, probabil deea nu sunt asa melifere ca speciile din America.
Planta are utilizari medicale, primele amintite in tratate ininte de 1300. Are efecte in special in afectiuni de rinichi si vezica, in retentia de apa, dar se folosea si la rani, in reumatism, in guta, ca antiinflamator, carminativ (favorizeaza
expulzarea gazelor) etc.
Sunt cel putin 4 subspecii din care una alpina, de talie mica (S.V.var. minuta) si una arctica S.V.var laponica).


pus acum 14 ani
   
szlörinc
Apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 144
au aparut sila noi,dar putine albine am vazut sa frecventeze.Nici la pozele dv.nu apari decat doua gandace,Este posibil cauza secetei?

pus acum 14 ani
   
stefan1
Apicultor

Din: Sibiu
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1334
In zona mea nu este aceasta planta. Pupemea scria undeva ca are albinele toamna la un astfel de cules, care ofera si nectar si polen. Din ce am citit, seceta poate sa afecteze culesul de la aceste specii.
Mai conteaza si ce specie de Solidago este. Eu am amintit trei specii, fiecare cu mai multe varietati. De multe ori sunt greu de deosebit.
Nu stiu daca le cunoasteti dupa numele magyar.
   - Solidago Canadensis - Kanadai aranyvesszo
   - Solidago Gigantea     - Magas aranyvesszo
   - Solidago Vigaurea     - Közönséges aranyvesszo (asta e autohtona, dar mai putin melifera dupa unele surse)

Modificat de stefan1 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la