ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL
APICULTURA, ALBINE, CEARA, MIERE, PROPOLIS, STUPI, FAGURI, FORUM, APICULTORI
Lista Forumurilor Pe Tematici
ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL | Reguli | Inregistrare | Login

POZE ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Profil simona2000
Femeie
25 ani
Galati
cauta Barbat
25 - 53 ani
ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL / PRODUSELE STUPULUI / HMF, un indicator al vechimii mierii Moderat de orbanstefan64
Autor
Mesaj Pagini: 1
stefan1
Apicultor

Din: Sibiu
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1334
Se discuta destul de mult despre acest produs care apare in miere si ii scade calitatea, incat peste anumite limite mierea se considera improprie consumului uman.
HMF (hidrometilfurfurolul) este o aldehida care rezulta din descompunerea termica a zaharurilor si carbohidratilor. Desi despre el se discuta aproape exclusiv in legatura cu mierea, HMF se poate gasi in multe alte alimente prelucrate termic, cum ar fi laptele, sucurile de fructe, bauturi alcoolice etc. Mai recent s-a demonstrat ca se gaseste si in tigari.
HMF a fost descoperit de un chimist francez in 1912, cand studia reactiile neenzimatice ale glucozei si lizinei.
HMF in miere este un indicator al vechimii mierii. Daca mierea este incalzita, un mic procent in special din fructoza se transforma in HMF, reactie favorizata de aciditatea mierii. La mierea proaspata, procentul de HMF este mic, dar in timpul pastrarii, acest procent creste continuu. La aciditate normala si temperaturi de pastrare mai scazute, acest procent creste cu 2-3 mg/kg*an. Pastrata insa la 21 grade, procentul de HMF creste cu 20 mg/kg*an.
In UE limita admisa de HMF in miere este de 40 mg/kg. In unele tari aceasta valoare admisa este mai mica (in Germania de ex. limita este de 15 mg/kg pentru "Echter Deutscher Honig"
Din 2009 procentul de HMF din miere se poate masura mult mai usor si rapid cu un reflectometru specializat (masoara unghiul de refractie intr-o solutie de 1/4 miere dizolvata in apa distilata).
   Toxicitatea HMF
Aici exista inca discutii. Americanii socoteau intr-un rand HMF ca fiind foarte toxic atat pentru om cat si pentru albine. Aceasta insa mai mult prin analogie cu 5-sulfoximetilfurfurol, dovedit mutagen si cancerigen. Cercetarile substantelor cancerigene nu au dovedit pentru HMF nici un astfel de efect. Eroarea in ceea ce priveste presupusa toxicitate a HMF unii o explica prin posbilele confuzii facute de cercetatorii mai vechi, din cauza esantioanelor impure. Doar de cativa ani s-a reusit obtinerea de HMF mai pur (pana la 99%). S-a dovedit astfel ca de fapt HMF este un praf alb si nu galben cum se credea pana de curand.
In aprilie 2009 s-a raportat obtinerea de HMF direct din celuloza, utilzand catalizatori pe baza de cupru si crom (cloruri). Curios, prin anumite reactii se poate obtine din HMF un biocombustibil lichid superior etanolului. De asemenea se poate produce din el un acid care sa inlocuiasca acidul folosit de obicei la producerea maselor plastice.
Ca parere personala, s-a exagerat toxicitatea acestui produs gasit si in miere si este gresita parerea ca mierea mai veche de 3-4 ani nu ar mai fi comestibila din cauza procentului crescut de HMF. Pe de alta parte trebuie sa avem grija cu prelucrarea termica a mierii, care pe langa faptul ca distruge enzimele si aminoacizii din ea, mareste considerabil procentul de HMF. Dar si la acest capitol cred ca occidentalii stau mai rau, ca ei prelucreaza si termic mierea inainte de ambalare. Pe mine m-a frapat gustul de caramel care se simte in multe sorturi de miere dei Vest, ori acest gust am citit la francezi ca ar fi in legatura cu acest HMF (era vorba de un sort de hidromel facut prin prelucrare termica).

Modificat de stefan1 (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
stefan1
Apicultor

Din: Sibiu
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1334
Am scris ca limita admisa de HMF in miere este de 40mg/kg.
Dau mai jos timpul in care se atinge aceasta limita admisa de HMF, in functie de temperatura la care este pastrata mierea:

TEMPERATURA  l   TIMP
  [in grade C]    l 
_____________l___________
          30         l  150 -250 zile
          40         l   20  - 50  zile
          50         l    4,5-  9   zile
          60         l    1  -   2,5 zile
          70         l    5 - 14 ore

Modificat de stefan1 (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
dragos2006
Apicultor

Din: Rm. Sarat
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 4502
Am citit undeva ca daca facem sirop la albine prin clocotire pt. a inverti zaharul vom avea un procent mare de HMF in siropul rezultat . Credeti ca acest produs poate fi toxic la albine ?

_______________________________________
Moralitatea este instinctul de turma al individului. (Friedrich Nietzsche)

pus acum 15 ani
   
bucovineanu
Apicultor

Din: jud Suceava
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1538
Nu este bine sa fierbem  siropul. Prin fierbere rezulta o mare cantitate de HMF. Niciodata eu nu am fiert zaharul atunci cand am facut  sirop pentru albine ci doar apa. Nu au fost probleme din aceasta cauza.

Modificat de bucovineanu (acum 15 ani)


_______________________________________
Ce bine ar fi daca nu am avea expresia "Las'ca merge si asa."

pus acum 15 ani
   
stefan1
Apicultor

Din: Sibiu
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1334

dragos2006 a scris:

Am citit undeva ca daca facem sirop la albine prin clocotire pt. a inverti zaharul vom avea un procent mare de HMF in siropul rezultat . Credeti ca acest produs poate fi toxic la albine ?


Un lucru stiu: mierea artificiala are mult mai mult HMF decat cea naturala.


pus acum 15 ani
   
AndreiRN
Apicultor

Din: Los Angeles
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2417
Joia trecuta, la club, sa discutat despre acest HMF in conteztul hraniri artificiale. Cel mai mare risc apare la siropul de porumb care daca a fost incalzit candva are un procentaj de HMF toxic si albinele mor in aprox 15 zile daca se hranesc cu acest sirop.

_______________________________________
320 de zile senine fac albinele fericite

pus acum 15 ani
   
stefan1
Apicultor

Din: Sibiu
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1334
Ce a spus Adrian, daca e adevarat, e foarte important. Imi imaginez situatia celor care da mult Apiinvert la stupi. Am inteles ca asta se face din porumb. In mod sigur o sa ajunga in mai mica sau mai mare cantitate in mierea-marfa. Aceasta miere poate suferi procese termice pana ajunge la consumator. Daca este adevarat ca hidrolizatul de porumb produce mai mult HMF, atunci o miere care contine Apiinvert va avea mai mult HMF, cu atat mai mult cu cat proportia de Apiinvert in ea este mai mare.
Si la stupar, daca face hraniri cu miere care contine Apiinvert, care pe iarna a cristalizat (ca este amestecata cu miere care cristalizeaza), si daca decristalizeaza aceasta miere printr-un proces termic, poate apare aceasta toxicitate datorata HMF.


pus acum 15 ani
   
viorel_v2000
Apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 124

AndreiRN a scris:

Joia trecuta, la club, sa discutat despre acest HMF ....



"La club"?  

Ce fel de club aveti voi acolo?


pus acum 15 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la