ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL
APICULTURA, ALBINE, CEARA, MIERE, PROPOLIS, STUPI, FAGURI, FORUM, APICULTORI
Lista Forumurilor Pe Tematici
ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL | Reguli | Inregistrare | Login

POZE ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Coco11 Profile
Femeie
25 ani
Constanta
cauta Barbat
27 - 65 ani
ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL / EXTRACTOARE MIERE / Timpi de extractie si viteze Moderat de orbanstefan64
Autor
Mesaj Pagini: 1
sandu
Apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 214
Lucrez la un programator electronic automatizat pentru diferite modele de centrifuga, si as dori sa-l fac cit mai optim posibil.Intrucit toate ramele mele sunt stoarse si nu mai am cu ce face experimente si nici nu am cronometrat la diferite stoarceri...cer parerea celor cu mai multa experienta.
Am gindit in felul urmator:Centrifuga sa aiba 5 viteze prememorate care sa fie schimbate in ordine crescatoare la anumite intervale de timp.Astfel pentru stoarcerea pe tangential(3sau4 rame) sa mearga timp de 15sec cu cea mai mica viteza,apoi sa creasca la cea de-a doua si sa mearga 25 sec.creste la a3a si merge inca 25sec,din nou creste la a4a mergind 35sec iar a5a inca 45sec.Acesta este ciclul complet din care se pot anula sa nu ajunga la vitezele mari;adica poti programa sa mearga viteza 1 care are 15sec si viteza 2 care are 25sec si atit.Dar nu poti programa viteza 4(care este mare)si are 35sec si viteza 5(si mai mare)si are 45sec.Eu pot sa modific aceste viteze si timpi cind programez microcontrolerul dar apicultorul nu.El va programa sa mearga mai putin si cu viteza mai mica sau mai mult si cu viteza mai mare in functie de cit de usor iese mierea.Nu am lasat sa poata faca el si timpi si viteze ca sigur la un momentdat nu mai stie ce-i acolo...In acest fel nu are cum sa mearga cu o viteza prea mare sa rupa ramele nici din greseala pentru ca trebuie sa treaca mai intii prin cele mici.
Centrifuga reversibila (daca se programeaza toate ciclurile) va functiona astfel; va merge 15sec intr-un sens cu viteza mica,5sec merge din inertie dupa care frineaza 5sec,porneste in sens invers cu aceeasi viteza ,tot 15sec.,inertial 5sec.frina 5sec. apoi ciclul2 porneste 5sec cu viteza 1(mica),trece la viteza 2(Mai mare) si merge 20sec ,merge din inertie inca 5sec dupa care 5sec frineaza,acelasi ciclu il face in sens invers dupe care trece la ciclul 3 care are timp si viteza mai mare dar care incepe cu primele viteze 5sec din fiecare mergind30sec cu viteza 3a si incheindu-se cu 5sec mers din inertie si inca 5 sec de frinare.
Poate este simplu ,poate este complicat ,poate ar mai putea introduse si alte facilitati dar vreau simplu si eficient.Daca nu actionezi butonul de programare si dai direct start ea va face primele 3 cicluri respectiv viteze timpi.Am pornit de la principiul ca mierea care iese usor ,iese si in timp scurt si cu viteza mica, iar cea care iese greu iese in timp lung dar si viteza mare si bineinteles posibilitatile de programare ale microcontrolerului.
1.Intrebarea ar fi daca cele doua min maxime ce se pot programa pe radial si tangential sunt suficiente cind miera iese foarte greu sau ar trebui sa le maresc.?Oricum se poate da un nou start si atunci se repeta inca odata ciclul de 2 min.
2.Credeti ca la centrifugele radiale fata de cele tangentiale timpul si vitezele trebuie programate diferit?
3.La cele radiale este necesar programul celei reversibile care sa intoarca sensul de rotatie.
Oricum eu voi face programarea timpilor si vitezelor in functie de cum doreste beneficiarul.
Sper ca  m-am facut inteles ,si parerile dumneavoastra sa ma ajute sa iau cea mai buna decizie.Va multumesc!

timpi extractie viteze lucrez electronic pentru diferite modele dori sa-l fac cit mai optim toate

36.1KB


pus acum 15 ani
   
bucovineanu
Apicultor

Din: jud Suceava
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1538
Timpii depind de mai multi factori: sortimentul de miere, vascozitate, temperatura exterioara si a camerei de extractie. La radiale nu e nevoie ca rotatia sa fie reversibila. Alegerea timpilor potriviti se poate face numai prin incercari, cu diferite sortimente de miere si conditii diferite de temperatura.

Modificat de bucovineanu (acum 15 ani)


_______________________________________
Ce bine ar fi daca nu am avea expresia "Las'ca merge si asa."

pus acum 15 ani
   
sandu
Apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 214
De aceea am facut timpii sa se poata regla de la 15sec la 2 min dar si viteza sa creasca odata cu prelungirea timpului.Intrebarea ar fi cit ar fi un timp maxim de care ati avut nevoie cind a fost si rece si miere bine coapta ,sa nu zic cristalizata, ca pina la acest timp sa merg si eu pentru a nu fi nevoie de inca o restartare.Sa ma incadrez intre minim si maxim.Daca se poate pentru radial si pentru tangential pentru ca se pare ca pe radial trebuie si timp mai mare dar si turatie mai mare.

timpi extractie viteze aceea facut timpii poata regla 15sec min dar viteza creasca odata cit timp

41.6KB


pus acum 15 ani
   
bucovineanu
Apicultor

Din: jud Suceava
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1538
Nu pot sa va spun, deoarece nu am extractor electric. La cel manual stiti cum e, invarti pana se golesc ramele.

_______________________________________
Ce bine ar fi daca nu am avea expresia "Las'ca merge si asa."

pus acum 15 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la