crombra
Apicultor
 Din: BRAILA
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1107
|
|
STRATIFICAREA Seminţele multor specii indigene de plante, arbori cu frunze cazatoare sau veşnic verzi şi arbuşti, împreună cu alte plante perene şi plante aromatice sunt incapabile de germinare, imediat după ce au fost recoltate şi nu vor germina fără un pre-tratament cunoscut sub numele de STRATIFICARE. Stratificarea simuleaza condiţiile naturale pe care o sămânţă trebuie să le îndure înainte de germinare. Unele seminţe sunt incomplet maturate şi necesită o perioadă suplimentară pentru a-si completa dezvoltarea partilor imature; altele se afla in starea de somnolenţă (ca barieră mecanică la apă sau blocaj fiziologic ), care împiedică aparitia germinatiei până cînd condiţiile de creştere sunt favorabile . Pentru semintele care necesita maturarea, depozitarea intr-un loc uscat este suficienta.
Printre alte metode de tratare a seminţelor, stratificarea (calda, rece, sau variabila) este utilizata pentru a elimina barierele de umiditate mecanice şi blocajele fiziologice. Multe seminte necesita o perioadă de stratificare la rece, în scopul de a germina, în timp ce unele au nevoie de o stratificare la cald, înainte de stratificarea la rece. Stratificarea la rece este la temperatura de 1-5 grade C., în timp ce stratificarea la cald este la temperatura de 20-30 grade C. Atunci când o sămânţă necesită atât o stratificare calda cat şi rece, stratificarea calda se face în primul rând, urmata de stratificarea la rece. O stratificare calda se face pentru a se înmuia coaja(invelisul) seminţei sau de a permite embrionilor de seminţe să se maturizeze. Numai embrionul matur este capabil sa suporte procesul de stratificare la rece. Seminţele trebuie să fie umede in momentul stratificarii. Cele mai multe seminţe sunt uscate la umiditate sub 10% pentru a fi stocate. Seminţele avand umiditatea mai jos de 10% nu se vor stratifica foarte bine si vor sta in stare dorminda (acest lucru este bun pentru depozitare, înainte de stratificare sau de semănat). Nivelul de umiditate trebuie să fie majorat la 60% pentru a permite seminţelor sa inceapa stratificarea.
Stratificare, este o practică veche şi simpla de stimulare a seminţelor să germineze, prin plasarea de straturi alternative de mediu umed şi de seminţe
Metoda moderna este de a se amestecă bine seminţele în mediul umed cum ar fi muşchi de turbă, vermiculită, perlit, compost din scoarţă de copac, rumeguş, pentru a simula condiţiile naturale pe care le va primi în mod normal, din mediul său natal. Amestecul se păstrează în containere sigilate, cum ar fi pungi de polietilenă. Pungile sunt pur şi simplu depozitate la temperatura camerei pentru a oferi un tratament umed si cald. Ele pot fi plasate în frigider în cazul în care un tratament umed si rece este necesar. Tipuri de stratificare: 1. Cald si umed. Seminte care necesită un tratament cald si umed pentru a induce germinarea pot fi depozitate la temperatura camerei dar nu la soare(la geam). 2. Recesi umed. Semintele care necesită un tratament rece si umed pot fi stocate în compartimentul de legume de la frigider timp de patru până la douăsprezece săptămâni. 3. Cald-rece-cald si umed. În funcţie de specii, unele au nevoie de o combinaţie de tratament cald şi rece, urmat de cald pentru a germina. 4. Cald –rece-cald –umed si uscat. Alte specii au nevoie de o combinaţie de cald si rece in mediu umed, urmată de o perioadă în care pe mediul şi seminţe sunt puse să se usuce timp de una până la câteva luni, repetarea acestui ciclu facandu-se de cate ori este necesar , urmată de o perioada calda pentru a germina.
Mod de lucru: 1. Formarea mixturii mediu umed –seminte. Utilizaţi 3-4 de ori volumul de mediu faţă de volumul de seminţe. Mediul de stratificare ar trebui să fie umed la atingere, dar nu ud leoarcă. Diferitele medii de stratificare absorb diferit apa asa ca asteptati pana se imbiba complet mediul.Umiditate este în mod evident un factor cheie în procesul de stratificare. Nivelul ridicat de umiditate în recipientele sigilate, cauzeaza aparitia fungilor care pot afecta sănătatea seminţelor, de aceea amestecarea un fungicid mediului este un bun mod de prevenire. Pentru a preveni apa in exces,nrasturnati punga cu gura in jos si stoarceti-o ca pe un burete pana nu mai curge apa din ea. 2. Stratificarea. Notati in calendar., atunci când ati pus seminţele la stratificare şi când să le scoateti. Plasati containerele(pungile) sigilate în mediul adecvat de stratificare rece sau cald. Seminţele nu ar trebui să stea mai multe luni peste timpul de stratificare recomandat, deoarece vor utiliza rezervele de energie şi vor mor. Chiar şi la un nivel scăzut de umiditate unele din seminţe s-ar putea sa germineze în containere sigilate; aceste seminţe vor creşte în mod normal, în cazul în care acestea sunt plantate cu atenţie. ATENTIE! Puneti pungile sigilate pentru stratificarea la rece in frigider NU in congelator. Preferabil este compartimentul de legume si fructe. 3. Plantare. Dupa expirarea timpului de stratificare sau la aparitia germinarii ,semintele se planteaza cu grija.
Seminţele necesită tratament doar o singură dată. Ca un exemplu, nu se stratifica la rece o sămânţă şi apoi o se seamana in toamna. Aceasta este o stratificare dublu la rece. Odată ce stratificarea iniţială este completă, seminţele sunt gata pentru a germina. Daca apare o incalzire toamna, seminţele va începe procesul de germinare şi vor fi ucise de temperaturi de îngheţ, iarna. În plus, o dată incheiata stratificarea seminţelor, acestea sunt pregătite pentru a începe cresterea.
Observatie: Dacă nu doriţi să faceti stratificarea în frigider , atunci puteţi utiliza întotdeauna calea naturala şi sa semănati toamna seminţele direct într-un pat de rasadnita sau vas pentru germinaţie, si de obicei este ideplinita cerinţa pentru stratificare la rece. Acest lucru înseamnă că puteţi sari peste toate etapele de mai sus descrise a pre-tratamentului în frigider atata timp cat iernarea seminţelor în pământ indeplineste acelasi lucru.
35KB
_______________________________________ Mierea e dulce dar cu cata truda amara se scoate. 
|
|