ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL
APICULTURA, ALBINE, CEARA, MIERE, PROPOLIS, STUPI, FAGURI, FORUM, APICULTORI
Lista Forumurilor Pe Tematici
ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL | Reguli | Inregistrare | Login

POZE ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Kalifa
Femeie
23 ani
Ialomita
cauta Barbat
24 - 65 ani
ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL / APICULTURA BIO / Regele mierii bio din Prahova Moderat de orbanstefan64
Autor
Mesaj Pagini: 1
viorel55
Apicultor

Din: Prahova,25-09-1952
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 128
Cititi articolul" Regele mierii bio din Prahova a cucerit toata Europa" din ziarul  "Gandul " de astazi 11ian 2010.....

pus acum 14 ani
   
CRISTI M
Apicultor

Din: SLATINA ,
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 457
Incercati sa postati si articolul respectiv . Eu am pierdut numarul de astazi .

_______________________________________
Am invatat ca doi oameni pot privi acelas lucru , si pot vedea ceva total diferit .

pus acum 14 ani
   
viorel55
Apicultor

Din: Prahova,25-09-1952
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 128
Regele mierii bio din Prahova a cucerit toată Europa
de Alina BĂDĂLAN TURCITU | 11 IANUARIE 2010


În România, vinde către Marriott şi Howard Johnson borcănaşe de miere bio de 30 de grame, pentru micul dejun. În Europa, trimite şi 3.000 de tone pe an. În ciuda crizei, străinii nu renunţă la mierea românească. Afacerea de 5 milioane de euro pe an aparţine inginerului Traian Dobre din Băicoi, Prahova


3 foto 0 audio 0 video 0 alte fisiere

Mierea se degustă, la fel ca vinul. Se începe cu cea slabă, se termină cu cea mai dulce şi mai parfumată /// Foto: Valeriu Tanasoff
Vreo patru telefoane mobile pe masă, un fix, încă patru calculatoare, trei linii de reţele telefonice diferite ... şi între toate astea, un singur om. Traian Dobre răspunde la fiecare apel. "Fără analiza mierii în laborator, eu nu iau nici un gram apicultorului, aşa, că vrea el s-o vândă, nu mă interesează!". Şi zdrang! telefonul în furcă. La 67 de ani n-are nici un chef de pensie, nici de odihnă; e prea ocupat cum să facă să exporte şi mai multă miere în Europa.

97% din marfă merge afară, o parte pleacă în SUA, cu vaporul. Mierea e toată bio, fără antibiotice, fără conservanţi, fără îndulcitori artificiali. O strânge de la 1.500 - 2.000 de apicultori din ţară, o pune la analize, în laborator, o procesează la Băicoi, Prahova, şi apoi o trimite la plimbare prin lume. Din 2001 şi până acum, de când exportă miere, afacerea a mers excelent. Europenii sunt înnebuniţi după mierea românească, o cer în prostie. Are un ceva aparte mierea asta, o savoare pe care n-au mai găsit-o ei în alte părţi. Aşa, din Băicoi au plecat până acum spre ei 15.000 de tone de miere premium - de salcâm, de tei, polifloră, de coriandru, de mărăcine, de trifoi alb, de mentă din Delta Dunării şi altele.

300.000 de euro profit lejer, în mijlocul crizei

La fabrica lui Traian Dobre e uneori vânzoleală ca-n Gara de Nord. În anii mai slabi se burduşesc TIR-urile cu câte 1.200 de tone, în anii mai buni, cu câte 3.200 de tone. Asta înseamnă între 50 şi 150 de TIR-uri pe an. O parte din marfă intră în restaurantele de lux; dar şi în România se întâmplă la fel. Mierea de Băicoi se mănâncă la Marriott şi Howard Johnson la micul dejun, cochet ambalată, în borcănaşe colorate de 30 de grame.
Nici pe criză Traian Dobre n-a vândut mai puţin decât înainte, doar că acum îşi primeşte banii şi cu întârzieri de câte două săptămâni. "În vremurile bune, unele firme plăteau în avans şi 80% din întreaga sumă, creditându-mi, astfel, afacerea. Acum, că se întârzie atât cu plăţile, practic eu îi creditez pe ei", spune. Dar chiar şi aşa, criza lui 2009 de abia l-a atins. A vândut mierea cu aproape 2 euro kilogramul, cifra de afaceri a fost de circa 5 milioane de euro, iar profitul, 300.000 euro. "Întreaga investiţie de la Băicoi a fost de 860.000 euro, din 2001 şi până acum. Am şi un credit bancar de 360.000 euro. Profitul îl reinvestesc; o singură dată mi-am permis să rup din profit 28.000 de euro, pentru familie", zice afaceristul.

Când succesul începe cu nişte simple faxuri

Începutul. "Am fost inginer de industrie alimentară, şef al unui departament de aprovizionare în Flotă. Când a început să se strice treaba cu Flota, am început să dau anunţuri pe fax, în afară, că vând miere. Era prin '92 - '93, aşa. Eu ştiam germană, spaniolă şi poloneză şi aveam nişte stupi la Tulcea. În urma anunţurilor mele am început o colaborare cu o firmă germană şi cu alta românească. Ei exportau, eu produceam. Primul meu export pe cont propriu l-am făcut ceva mai târziu, prin '99. Pe vremea aceea încă lucram la nivel de garaj. Apoi m-am mutat la Băicoi şi am început să mă extind".

Acum are în curte propria lui flotă: în jur de opt camioane, două TIR-uri, încă cinci camioane mai mici, o Dacie papuc şi un microbuz. Cu toate astea lucrează 30 de angajaţi. Când e sezon plin, mai ia încă 15 oameni la lucru.

Fabrica. E organizat totul ca în stup - aici e curtea unde intri să faci recepţia, dacă eşti mic apicultor şi-ai venit să-ţi vinzi mierea, pe holul ăla lung mergi să duci mierea la analize, pe acelaşi hol deschizi o uşă şi ai ajuns în camera de încălzire a mierii, deschizi alta şi intri la omogenizare. În camerele astea e mereu lipicios pe jos şi pluteşte un miros viu, dulceag. Şi pereţii sunt mereu albi, iar încăperile trebuie să fie curate ca-n palmă.

Cum îşi "otrăvesc" apicultorii mierea, fără să vrea

Dar creierul "stupului" e laboratorul - buletinul de analiză al mierii e garanţia inginerului că mierea lui o să fie acceptată în Europa. Dar marfa se mai analizează o dată la un mare laborator din Germania, pentru siguranţă. Dacă românul a scăpat un TIR cu un singur gram de antibiotic în miere, clientul refuză să mai cumpere TIR-ul ăla, iar Traian Dobre pierde toţii bani investiţi acolo. I s-a întâmplat odată şi minunea asta.

"În laboratorul din Băicoi se iau probe din toate ambalajele ce ne vin în curte de la apicultori, practic nimic nu rămâne neverificat. Se alcătuieşte un lot - 20 de inşi să zicem - se iau câteva linguri de la fiecare şi se pun la aparate. Cele mai vânate sunt antibioticele. Dacă în lotul de 20 de oameni a fost găsit un antibiotic, împărţim lotul la jumătate, analizăm iar, iar împărţim la jumătate şi aşa mai departe, până când descoperim vinovatul. Şi de aici începe circul", ne povesteşte Traian Dobre. Apicultorul e sunat, chemat, vine, se supără, trânteşte, încearcă să facă pe dracu-n patru, numai să-i primească mierea şi aşa. Inginerul - imposibil, că i-o resping europenii la analizele lor, omul se văicăreşte, că taman a pierdut mii de lei. Şi ce e de făcut până la urmă cu mierea omului? "Să şi-o vândă aşa, pe unde-o putea", ne răspunde sec inginerul.

"Dacă albinele s-au îmbolnăvit, nu le dai antibiotice, ci mai bine arzi stupul cu totul sau transformi mierea în rachiu, căci prin fierbere distrugi antibioticul. Un singur gram de antibiotic poate contamina 100 de tone de miere. Sau pentru unele boli infecţioase poţi folosi metode băbeşti, cum ar fi anumite ceaiuri macerate în alcool", zice afaceristul. Toată aparatura din laborator l-a costat 60.000 euro.

Drumul mierii prin malaxoare şi robineţi

După laborator, mierea merge la prelucrare. Întâi se încălzeşte la 45 de grade, într-o cameră specială cu aer recirculat, care a costat un miliard de lei vechi. Apoi pleacă la omogenizare, unde se face iar un fel de preîncălzire. Vreme de două zile, butoaiele şed pe un grătar cu ţevi prin care circulă apă caldă. La final, mierea se varsă într-un imens bazin închis, de 40 de tone, din inox. "Instalaţia aceasta a costat 45.000 euro. Înăuntru sunt două malaxoare şi o serpentină cu apă caldă. Din bazin, mierea ajunge la robinet, unde curge foarte rapid. Un butoi de 300 de kile se umple într-un minut. La sfârşit se cântăresc cu trei cântare diferite", explică inginerul Dobre.

Dacă ar vinde mierea în România, ar ajunge la sapă de lemn. Nu trimite marfă în hipermarketuri, căci câştigurile sunt prea mici, banii vin prea târziu (şi după trei luni) şi taxele prea multe. "Mai mult mă încurc cu hipermarketul. Plăteşti la taxe de-ţi sună apa-n cap".



Modificat de viorel55 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
bucovineanu
Apicultor

Din: jud Suceava
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1538
Nu inteleg cum pot sa ceara apicultorii preturi mari pe miere pentru ca el abia reuseste sa o vanda cu aproape 2 euro pe kg. Fratilor trebuie inteles si trebuie sa mai lasam la pret. Si uite desi cumpara mierea cu aproape 2,5 euro si o vinde sub 2 euro, tot face 300.000 profit.rotfl:   

Modificat de bucovineanu (acum 14 ani)


_______________________________________
Ce bine ar fi daca nu am avea expresia "Las'ca merge si asa."

pus acum 14 ani
   
valy gudas
Apicultor

Din: Baia Sprie.MM
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 594
 

_______________________________________
Suntem saraci,dar nu suntem prosti.



pus acum 14 ani
   
REGALIAN
Apicultor

Din: NORD
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 41
Ca avem cca 2000 de producatori de miere BIO in Romania, am inteles si ma bucur!
Miere de maracine, recunosc, nu am gustat niciodata.
Dar, daca sunt atat de "bio", de unde reziduuri de antibiotice?


_______________________________________
Frica ne-a fost inoculata. Iar acum ni s-a inoculat altceva: indiferenta.
______________________________________________
                            Dan Puric

pus acum 14 ani
   
liviu
Apicultor

Din: zalau
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 334
--Aproape doi euro venit pe kg .

pus acum 14 ani
   
dragos2006
Apicultor

Din: Rm. Sarat
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 4502
sa dam si linkul


_______________________________________
Moralitatea este instinctul de turma al individului. (Friedrich Nietzsche)

pus acum 14 ani
   
viorel55
Apicultor

Din: Prahova,25-09-1952
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 128
Cum a decurs intalnirea de astazi cu Regele.....  de la Baicoi...

pus acum 14 ani
   
dragos2006
Apicultor

Din: Rm. Sarat
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 4502
Bine , detalii pe jurnal .  Pregateste protocolul de la Baicoi.

_______________________________________
Moralitatea este instinctul de turma al individului. (Friedrich Nietzsche)

pus acum 14 ani
   
szlörinc
Apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 144
Explicatia este foarte simpla.De la apicultori preia 2 eu si vinde la straini cu 5 eu.Achizitionare,cu analizele,procesare transport la destinatie coasta 1 eu/kg.Ramane cu 2 eu/kg castig neto.
Uite ca n-ai ce face ca singur n-ai cum sa vinzi la straini ca nu sta de vorba cu mici producatori.Numai daca ne asociam,dar depinde pe cine alegem ca sef,sa semene usori cu Dl.Dobre,care nu cunoste varful nasului.Nu pot sa cunost din inainte cu cine ai dea face.Asa noi ne alegem cu muca si exploatati dur specific capitalist!!! 


pus acum 14 ani
   
nicus
Apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 7
Domule viorel 55 de ce acesti regi nu scriu pe forum??
Eu spun sa i lasati sa si faca singuri reclama prin ACTIVITATEA
pe care o duc...


pus acum 14 ani
   
XXL
Apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 46
x

Modificat de XXL (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
viorel55
Apicultor

Din: Prahova,25-09-1952
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 128
Nu  pune nimeni nici o poza de la intalnirea de la Baicoi organizata cu ocazia Targului Mierii de la Campina ?????

pus acum 14 ani
   
dragos2006
Apicultor

Din: Rm. Sarat
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 4502
vine ,vine

regele mierii bio din prahova vine ,vine

28.1KB


_______________________________________
Moralitatea este instinctul de turma al individului. (Friedrich Nietzsche)

pus acum 14 ani
   
dragos2006
Apicultor

Din: Rm. Sarat
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 4502
Pentru ca a fost o intalnire privata nu am vrut sa vin cu prea multe amanunte . Dar pentru a intelege nivelul discutiilor va prezint o poza cu patronul de la firma Sanova care ambaleaza 9000 de tone de miere pe an.

regele mierii bio din prahova pentru fost intalnire privata vrut vin prea multe amanunte dar pentru

33KB


_______________________________________
Moralitatea este instinctul de turma al individului. (Friedrich Nietzsche)

pus acum 14 ani
   
nicus
Apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 7
Personal am respect pentru oamenii care "se descurca" fara sa insele
fie ei procesatori, ambalatori... dar ii rog eu sa schimbe ofiterii de presa ca intalnirile private trebuie sa ramana la fel altfel ...ce se alege de ele? Se scurge informatia!!
 

Modificat de nicus (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
AndreiRN
Apicultor

Din: Los Angeles
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2417
In comert intotdeauna or sa fie discuti dar pe aici nu vezi asa ceva. Nu vinde nimeni cu forta asa ca cat ti se ofera si primesti atata merita marfa. De asemenea mai este o vorba ca "nu e fraier cine cere ci cel ce da". Marfa bruta este 1/3 din pretul la marfa ambalata in magazin.

_______________________________________
320 de zile senine fac albinele fericite

pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la