ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL
APICULTURA, ALBINE, CEARA, MIERE, PROPOLIS, STUPI, FAGURI, FORUM, APICULTORI
Lista Forumurilor Pe Tematici
ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL | Reguli | Inregistrare | Login

POZE ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
crazygirl
Femeie
22 ani
Buzau
cauta Barbat
26 - 80 ani
ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL / SUNT INCEPATOR / Incepatorii intreaba, experimentatii raspund Moderat de orbanstefan64
Autor
Mesaj Pagini: 1
FlorinI
Apicultor

Din: Braila
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 41
Am gasit pe undeva prin internetul asta fara fund niste... chestii:

Registrul de evidenţă
Elaborarea registrului de crestere/evidenta a apicultorului privind: nr. stupi detinuti, locatia acestora, unde merg si cati merg in pastoral, produsele folosite pentru tratarea acestora (denumirea medicamentului, doza, frecventa tratamentelor, data efectuarii acestora, etc.).
Un aspect foarte important îl constituie, evidenţa şi înregistrarea stupinelor (la ANSVSA – conform legislatiei) precum si Registrul de exploatare apicolă (este tinut de apicultor, pus la dispozitie de asociatii), doua instrumente care constituie garantia unei monitorizări eficiente a efectivelor de albine si deasemenea creează o oglindă clară a starii de sanatate a şeptelului apicol şi evidenţiază metodele de prevenire şi combatere a bolilor precum şi medicamentele şi substanţele folosite în tratarea acestora.

Numărul unic de înregistrare a stupinei
Fiecare stupină trebuie să detină un număr unic de identificare care se va atribui de direcţia sanitară veterinară judeţeană va avea următoarea structură:
indicativul judetului format din litere, urmat de un număr progresiv format din patru cifre da la 0001 până la 9999 (de exemplu AG-1549)
acest numar se va menţiona pe un panou amplasat în apropierea (faţa) stupinei.
numărul de identificare al stupinei se va marca (inscriptiona) pe cel puţin 10% din stupi deţinuţi de fiecare apicultor.

Declaraţia efectivului de albine
In luna decembrie a fiecarui an detinatorul stupinei (administratorul) va depune la direcţia sanitară veterinară judeţeană o declaratie prin care raportează efectivele de albine detinute, locatiile unde sunt amplasate, precum si tipul activităţii desfăşurate.
De asemenea se vor depune rectificări ale acesteia în situaţia în care apar modificări ale efectivului mai mari de 10%. Nu vor fi incluse în această raportare modificările datorate roiurilor care se fac în timpul sezolului activ (mai-iulie). Declaratia se va depune la direcţia sanitară veterinară judeţeană unde îşi are apicultorul domiciliul/sediul, chiar dacă are vetre de stupină în mai multe judeţe din ţară. În această fişă are obligaţia de a comunica toate aceste locaţii. Numărul de identificare al stupinei se va înscrie şi pe registrul de creştere (cartea stupinei) al stupinei.

Registrul este alcatuit din urmatoarele elemente:
1.O fişă sintetică cu caracteristicile exploataţiei;
2.Clasificarea declaraţiilor privind stupii şi a certificatelor sanitar-veterinare emise, după caz;
3.Înregistrarea tratamentelor administrate stupilor cu consemnarea: tipului de medicamente folosite; stupii care au fost supuşi tratamentului şi cantitatea administrată, data începerii şi perioada de tratament; clasificarea rezultatelor de laborator efectuate şi rapoartele vizitelor sau controalelor sanitar-veterinare efectuate.

Monitorizarea stupinelor se poate realiza foarte eficient cu ajutorul Carnetul de sănătate al stupinei, care atesta, prin vizele medicilor veterinari de libera practica sau zonali, ca familile de albine sunt supuse controlului sanitar veterinar de catre autoritatea veterinara teritoriala, ca sunt recoltate probe in conformitate cu programul strategic; ca familie de albine sunt libere de boli transmisibile specifice, iar tratamentele profilactice sau de combatere a bolilor transmisibile specifice albinelor, se executa sub indrumarea stricta a medicilor veterinari.
Supravegherea sanitara oficiala permanenta a coloniilor de albine se realizeaza prin vizitarea stupinelor, prin colectarea de probe necesare diagnosticului bolilor contagioase si expedierea acestora la un laborator si prin aplicarea unor masuri oficiale de prevenire si combatere in vederea eradicari rapide a oricarui focar de boala contagioasa.
Carnetul de sănătate al stupinei
Stupăritul pastoral (transhumanţa) poate fi controlat foarte uşor, prin mentiunile facute de medicul veterinar zonal in Carnetul de sănătate al stupinei, dupa ce acesta, obtine telefonic aprobarile DSVSA-urilor judetene ca zona de plecare sau de destinatie, nu este sub restrictii sanitare veterinre.
Prin Carnetul de sănătate al stupinei se monitorizeaza si evolutia numarului coloniilor de albine si supravegherea programelor de conservare a speciei si a celor de selectie si ameliorare.
Carnetul de sănătate al stupinei ca document oficial al stupinei se înregistrează la DSVSA judeţean.
Asistenţa sanitar-veterinară
Asistenta sanitar-veterinara acordata crescatorilor de albine se face de Autoritatea Veterinara si de catre medici veterinari apicultori, care lucreaza in structurile Asociatiei Crescatorilor de Albine sau in alte structuri economice sau asociative cu personalitate juridica si care sa asigure-datorita specializarii- o asistenta de inalta calitate

Intrebarile sunt in ordine inversa citirii materialului:
cine are medic de albine?
carnetul de sanatate este obligatoriu?
cat costa?
ce medic va viziteaza stupinele pentru diagnosticarea bolilor?
registrul stupinei il are toata lumea?
roata lumea are stupina declarata si inmatriculata?
este ceva normal, sau e o chestie ca sa se mai ia niste taxe si impozite?
nu se declara la aca? ce cauta ansvsa-ul in ecuatie?


_______________________________________
"Putin, e mult mai mult, decat deloc" - Ionascism

pus acum 14 ani
   
ioanardelean55
Apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 537
Statul incearca prim orce metode sa puna mina si pe aceasta ramura a agriculturi.sa mulga si de aici tot ce se poate dar de dat nu mai vrea sa dea ,le lipsesc specialisti ,medici veterinari sint doar cu numele ,habarnau de apicultura si albine .

pus acum 14 ani
   
valter
Apicultor

Din: C-ta.
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 509
Asta cu experimentatii raspund  ''e nedreapta afirmatia''...toti suntem experimentati intr-un domeniu...mai putin in cel legislativ, la care se refera colegul Florin.

De o buna bucata de timp organizatiile profesionale se chinuie sa puna in pagina ''norme corecte si concrete'' de rationalizare a sectorului apicol ca parte a ramurii zootehnice.
Normele creaza conditiile de baza in desfasurarea in bune conditiuni a activitatii apicole si alinierea acestor reglementari la cele europene.
Ca ele sunt bune...om vedea.
Ca ele se vor aplica corect...e la indemana fiecarui apicultor corect.
Ca ele nasc discutii si modificari...e firesc.
Ca ele sunt propuse, ajustate, notificate in numele tuturor celor inscrisi intr-o asociatie sau a celor care nu sunt membri nicairi ...curentul, torentul mai degraba, ai implica pe toti.
Ca trebuie un car de hartii...ata ete...ne aducem aminte de caligrafie.

Daca toate acestea vor duce la imbunatatirea sanatatii familiilor de albine, marirea productiei pe familia de albine, calificarea certa a celor ce lucreaza cu albina, limitarea litigiilor dintre stupari si cei ce cultiva pamantul cat si intre ei stuparii- SUNT INTRU TOTUL DE ACORD.


Sa dau doua situatii prin care aplicarea reglementarilor prezentate de Florin m-ar fi facut un pic mai bogat:
-ca urmare a unei defectuase evidente a efectivelor si permisivitatii cu care se declara efective de drept inexistente, in anul 2009 personal nu am primit 1200 euro ca si c/v subventie miere;
   -dosare masluite de smecheri care nu au in batatura decat trei lazi si au luat subventie pentru syte de familii-daca erau controlati de medicul de circa- nu primeau certificat sanitar veterinar...
Pa doua v-o spun alta data- a fost subiect de articol pe stuparitul-referitor la matrapazlacurile asociatiilor profesionale ...din zona mea de responsabilitate.


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
filip
Apicultor

Din: Aninoasa.Hd.Stupii in jud Arad
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1832
Si apropos care medic veterinar vine sa-mi faca tratamentele in stupina.
Ei exista cand trebuie sa elibereze documente dar nu exista cand trebuie sa-si asume responsabilitati.


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
protteus
Apicultor

Din: Jibou
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 142
statului roman ii ziz doar atat: marsh!

_______________________________________


pus acum 14 ani
   
un_escu
Apicultor

Din: pitesti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 72
Eu,unul cred ca medicul veterinar doar verifica starea de sanatate a familiilor de albine.In caz de <fereasca cel de sus>ne prescrie tratamentil si nu osa vina sa faca injectia la stup.VERIFICA daca ai facut ce a dispus el.
    Pana la urma si APICULTURA ESTE UN JOC CARE FACE PARTE DIN VIATA NOASTRA-FARA REGULI CORECTE PT TOATA LUMEA NU SE POATE JUCA.
    Sa avem grija ce reguli punem la joc.


pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la