ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL
APICULTURA, ALBINE, CEARA, MIERE, PROPOLIS, STUPI, FAGURI, FORUM, APICULTORI
Lista Forumurilor Pe Tematici
ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL | Reguli | Inregistrare | Login

POZE ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
brunetyk_20
Femeie
20 ani
Vrancea
cauta Barbat
21 - 47 ani
ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL / PLANTE MELIFERE / Argintii lui Iuda Moderat de orbanstefan64
Autor
Mesaj Pagini: 1
stefan1
Apicultor

Din: Sibiu
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1334
Argintii lui Iuda (nume stiintific Lunaria Annua) este o planta intalnita si in tara noastra, bine vizitata de albine primavara. Poate mai multi am intalnit-o dar mai putini stiu cum se numeste si alte detalii despre ea.

argintii lui iuda argintii lui iuda (nume stiintific lunaria annua) este planta intalnita tara

33.7KB


pus acum 14 ani
   
stefan1
Apicultor

Din: Sibiu
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1334
LUNARIA ANNUA
Are ca denumiri populare: iarba dragostei, pana zburatorului, limba cucului, lopatzea, argintii lui Iuda sau treizeci de arginti. In engleza se numeste Annual Honesty sau Silver Dollars. In germana Einjährige Silberblatt, dar si Garten-Silberblatt, Judas-Silberling, Judas-Pfennig, Silbertaler sau Garten-Mondviole. In franceaza Lunaire Annuelle sau Monnaie du Pape. In spaniola : Lunaria, monedas del Papa, planta de la plata.
   Face parte din familia Brassicaceae (fosta Crucifere). Aceasta cuprinde in vechea clasificare cca 3200 specii, in 350 de genuri. Multe din legume si oleaginoase fac parte din aceasta familie, dintre care rapita (ca tot e de sezon), varza, ridichile, mustarul etc.
   Genul Lunaria cuprinde insa numai 3 specii:
-    Lunaria Annua
-    Lunaria Rediviva
-    Lunaria Telekiana
Primele doua se intalnesc in aproape toata Europa in stare nativa. Ultima doar in nord-estul Albaniei.
     
    Lunaria Annua in natura

argintii lui iuda lunaria annua are denumiri populare: iarba dragostei, pana limba cucului,

76.4KB


pus acum 14 ani
   
stefan1
Apicultor

Din: Sibiu
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1334
Lunaria Annua este o planta bienala, contrar numelui (annua). De fapt planta se seamana in august , trebuie sa traverseze o iarna si in al doilea an infloreste apoi se usuca pana in august, deci efectiv vegeteaza un an, deci ar putea justifica denumirea. Numele de Lunaria ii vine de la aspectul fructului, o silicva foarte aplatizata, de forma apriximativ circulara, care dupa ce se usuca si elibereaza samanta, au un aspect argintiu, ca o luna plina.
  Este originara din Europa Meridionala si Asia de Vest, dar raspandita in multe zone ca planta decorativa.
  Planta are 60-90 cm sau chiar mai mult. Au o tulpina ramificata, cu mai mai multi sau mai putini perisori, pe care sunt dispuse frunzele zimtate pe margine si florile in partile lor terminale.

argintii lui iuda lunaria annua este planta bienala, contrar numelui (annua). fapt planta seamana

33.7KB


pus acum 14 ani
   
stefan1
Apicultor

Din: Sibiu
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1334
Florile pot fide obicei violete cu nuante mai mult sau mai putin inchise dar – mai rar - si albe sau purpurii. Au 4 petale, 4 sepale, 6 stamine si un pistil. Infloreste din aprilie in iunie, dar se zice ca ii trebuiesc sa aiba doua luni cu temperaturi peste 5 grade pana la inflorire, pentru o inflorire abundenta. Florile nu sunt mirositoare si sunt vizitate destul de intens de albine sau fluturi. Da cantitati destul de reduse de nectar sau polen, dar daca sunt in numar mare sunt o buna sursa timpurie pentru albine.
  Radacinile plantei sunt carnoase si fragile si dezvolta pe ele tuberi, care constituie rezervele de carbohidrati necesare infloririi timpurii din al doilea an.

     Flori

argintii lui iuda florile pot fide obicei violete nuante mai mult sau mai putin inchise dar mai rar

36.9KB


pus acum 14 ani
   
stefan1
Apicultor

Din: Sibiu
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1334
Fructele sunt silicve aproape rotunde in cazul la Lunaria Annua, si eliptice sau ascutite in cazul Lunariei Rediviva (de aceea numele de Lopatzea se da mai cu seama acestei specii si gresit la Lunaria Annua).
  Semintele se coc pana in luna august si sunt eliberate. Invelisul, din verde-pal, devine argintiu sidefiu, foarte decorativ si se mai pastreaza mult pe planta. De fapt planta este mai decorativa prin fructele ei uscate decat prin flori. Ele se si utilizeaza in amenajamente decorative sau in buchete de flori uscate.
  Pe langa utilizarea in compozitii decorative, se mai mentioneaza utilizarea plantei ca un fel de condiment, in arta culinara.

  Pentru cultivare se indica semanarea in iulie-august, in asa fel incat planta sa-si poata acumula rezervele necesare infloririi si rodirii in anul viitor. Nu este pretentioasa la sol, prefera zone insorite sau cu semiumbra (macar 6 ore de soare).

   Fructe de Lunaria Annua

argintii lui iuda fructele sunt silicve aproape rotunde cazul lunaria annua, eliptice sau ascutite

16.9KB


pus acum 14 ani
   
stefan1
Apicultor

Din: Sibiu
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1334
Desi L.Annua si L. Rediviva au multe asemanari, rar ele coexista pe acelasi areal.
Spre deosebire de L. Annua, L. Rediviva  este o planta perena, de talie mai inalta (30-140cm), are frunzele mai pronuntat dintate, florile de obicei albe sau violet deschis si frumos parfumate (ca liliacul), mai cu seama noaptea. Infloreste in mai-iulie. Prefera locurile umede, insorite sau semiumbroase, in apropierea padurilor de foioase. Si ca areal, aceasta prefera zone temperate sau racoroase, dar cu ierni nu prea aspre, spre deosebire de L. Annua care e mai meridionala. Cel mai mult este intalnita in Marea Britanie. Este mentionata ca planta melifera.

argintii lui iuda desi l.annua rediviva multe asemanari, rar ele coexista acelasi areal. spre

53.1KB


pus acum 14 ani
   
stefan1
Apicultor

Din: Sibiu
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1334
Fructe de Lunaria Rediviva. Sunt de 3,5-9 cm lungime si unele pot sa se pastreze pe tulpina, dupa eliberarea semintelor, pana in primavara urmatoare.

argintii lui iuda fructe lunaria rediviva. sunt 3,5-9 lungime unele pot pastreze tulpina, dupa

31.5KB


pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la