ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL
APICULTURA, ALBINE, CEARA, MIERE, PROPOLIS, STUPI, FAGURI, FORUM, APICULTORI
Lista Forumurilor Pe Tematici
ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL | Reguli | Inregistrare | Login

POZE ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
grecoaica
Femeie
22 ani
Dambovita
cauta Barbat
22 - 45 ani
ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL / SUNT INCEPATOR / roi artificial Moderat de orbanstefan64
Autor
Mesaj Pagini: 1
laurentiu
Apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 73
daca fac roi artificial cu matca neamperecheata , vor accepta matca asa? ,urmand sa se amperecheze an roi.

Modificat de laurentiu (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
filip
Apicultor

Din: Aninoasa.Hd.Stupii in jud Arad
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1832
Da,cu precizarea sa nu foi zburat matca afara in recunoastere.

_______________________________________


pus acum 14 ani
   
alin2770
Apicultor

Din: craiova
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 62
de aici sa inteleg ca daca fac un roi artificial, constituit din 3 rame puiet capacit plin cu albine si bineinteloes pe rama din mijloc o botca si 2 rame de miere pe lateral cand va iesi matca noua se va imperechea si nu va exista pericolul sa plece albinele din stup? in perioada de pana in fecundare

pus acum 14 ani
   
stefan1
Apicultor

Din: Sibiu
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1334
Aline, esti foarte incepator daca pui asa o intrebare. Sigur ca albinele dintr-un roi artificial nu parasesc puietul sa fuga din lada. Unele din albinele culegatoare, la formare, se pot intoarce la familia de origine, daca roiul este pe aceeasi vatra cu stupul sau stupii de origine sau au zona de zbor comuna.
  Daca roiul format este bine populat si cu mult puiet care eclozioneaza, daca are mai multe botce, se poate sa roiasca , adica o parte din albine cu una sau cateva din matcile iesite mai intai din botce sa faca un roi.
  Filip a spus altceva cu fraza "Da,cu precizarea sa nu foi zburat matca afara in recunoastere." Daca matca a facut unul sau mai multe zboruri de recunoastere din stupul sau nucleul unde o aveai si apoi ai dat-o unui roi, ea va continua sa iasa pentru imperechere de la noua locatie, dar fie se va duce la vechea locuinta, fie se va rataci, ca ea nu mai face zbor de recunoastere. Acelasi lucru se poate intampla cu matcile care sunt in pastoral si in perioada de imperechere stupina se muta.


pus acum 14 ani
   
dan
Apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 217
O mica paranteza pt cei incepatori luati din stupii bine dezvoltati cate o rama care sa contina mult puiet capacit asta in mijlocul unei zile insorite cand albinele culegatoare sunt majoritatea plecate ,asta nu e obligatoriu ca toate ramele sa fie din aceasi familie minim trei rame ceva de genul

roi artificial mica paranteza cei incepatori luati din stupii bine dezvoltati cate rama care contina

58.6KB


pus acum 14 ani
   
dan
Apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 217
puneti in noul stup minim trei astfel de rame una din ele sa includa o rama din stupul care are ca randament cel mai mult dar rama din acel stup sa aiba oua depuse recent si anume cele care in celule  se observa ca stau drept in celule ci nu culcate de aici va fii aleasa noua matca.Langa aceste rame puneti una cu miere sau in lipsa un adapator cu provizii .Lasati o saptamana fara sa deschideti si veti observa cu siguranta minim doua botci trase pe rama din stupul bun adica cele care nu au fost capacite .Lasati toate botcile sa iasa albinele le trag mai multe pt siguranta cea mai viguroasa va ramane celelate vor fii ucise de albine slabe sanse de a roii.

pus acum 14 ani
   
marcel68
Apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 42
Adica Dane dupa ce pun ramele cu puiet si hrana in noua cutie, pe aceeasi locatie cu stupii mama.

Modificat de marcel68 (acum 13 ani)


_______________________________________
....be water my friend...

pus acum 14 ani
   
dan
Apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 217
nu tii inchis decat cateva minute cu conditia ca aceasta procedura sa aiba loc prin orele amiezii cand albinele lucratoare sunt plecate pt ca ele se intorc din nou in stupul mama .pe rame vei avea in mare majoritate doici care nu parasesc puietul.punele si putina apa.

pus acum 14 ani
   
marcel68
Apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 42
ok , multumesc


_______________________________________
....be water my friend...

pus acum 14 ani
   
romikele
Apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1025
Ajutarea familiilor slabe, ca şi a roilor proaspăt formaţi, cu rame cu puiet şi albina acoperitoare, este rentabilă când matca este tânără şi de calitate. În zile însorite, când majoritatea culegătoarelor sunt plecate la cules, se ia câte o ramă cu puiet împreună cu albina acoperitoare din familii puternice (pentru a nu le slăbi semnificativ potenţialul) şi o introducem pentru 1 - 2 ore după diafragmă la familia slabă sau roiul vizat a fi împuternicit. Introducerea în cuib o facem abia după uniformizarea mirosului prin pulverizarea ramelor prelevate şi a familiei cu sirop cu extract de mentă sau anason, suc de ceapă sau ţuică diluată. Vom administra hrăniri de întreţinere.
     Uniformizarea mirosului poate fi "păcălită" dacă dăm familiei una - două rame descăpăcite, preferabil după centrifugare, albinele vor lua la lins aceste rame, fără a băga în seamă ramele intruse. În acest timp mirosurile se uniformizează, tot ce ne rămâne e să strângem cuibul, după ce i-am introdus ramele prelevate din ceilalţi stupi ajutători.


pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la