Din: sighisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1113
cateva metode de a topi ceara?
pus acum 17 ani
balasbebe
Apicultor
Din: Zalau
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 186
Cel mai bine, este sa luati legatura cu cei care se ocupa de topit ceara din Jud Bistrita , com. Caianu. Acestia dau la fagure cladit, o foaie de fagure artificial, iar capacele le vand la clienti, iar cu banii cumpar faguri artificiali la pretul de 24 ron kg.
pus acum 17 ani
fcvaslui
Apicultor
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 88
La inceput ma chinuiam cu topitor solar cu topitor cu aburi,cu ceara fiarta intr-un sac si apoi stoarsa...Acum pun tot ce am de topit intr-un cazan mare,fierb bine si dau totul prin strecuratoare in vasul unde vreau sa dau forma cerii.Bostina o pastrez pentru bostinar care vine in fiecare primavara.Consider o pierdere de timp storsul ultimului strop de ceara.De atatia ani iau pe bostina faguri la schimb.Nu am intrebat niciodata de pret.Daca cineva a luat bani pe bostina rog sa spuna cam cat este kg. Mentionez ca bostinarul este din Bistrita.Daca-l intalniti intrebati-l cand vine la Vaslui si salutati-l din partea clientilor lui de la Vaslui. miere multa iarna usoara si de ce nu...ceara multa
_______________________________________ love bees and tulips
pus acum 17 ani
bio
Apicultor
Din: Fetesti -Ialomita
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 939
intr-un ceaun mare pun la fiert apa plus fagurii reformati,aproximativ 80 -100de faguri...am o presa mare,ca cele folosite in viticultura cu deosebirea ca totul este intr-un cazan mare ,si iau la strins ...presa aceasta o incalzesc cu un arzator mai voinic legat la o butelie.. rastorn parte din fiertura din ceaun unde a fiert, in cazan si string cam la jumatate apoi rastorn si ce a mai ramas si iau la strins...rastorn in 2 reprize deoarece nu incape totul odata ... cazanul unde este presa este incalzit bine...fierbe...si in timp ce fierbe mai string 2-3 spire la surub...mai fumez o tigara ...mai string 2-3 spire....si tot asa cam o ora ..Apoi opresc focul la cazanul cu presa dau drumul, la ceara cu apa care a fiert , ca are la baza un orificiu de golire prelungit cu o teava de 40 cm si toata zeama care se scurge o las sa se linisteasca pina a doua zi cind scot cascavalul.. Bostina care ramine nu prea o mai ia nimeni ca se rupe usor cu mina ..deci ramine ceara putina in ea ...au trecut de citeva ori bostinarii de la bistrita pe la mine dar de vreo 2 ani nu au mai trecut...Trecea cineva cu o dacie 1307 albastru metalizat tatal si fiul si altcineva cu un brek cu remorcuta dupa ....dar cind vad bostina pleca ... toate aceste operatii le execut cand afara temperatura este de cel putin 25-27 grade
Din: m'tzii Bistritzei- Neamtz
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 17
am incercat si eu cateva metode in timp...acum am o inventie personala....un cazan din tabla de unu..aprox 35 cm diametru si 50 cm inaltzime...pe diametrul interior al cazanului am confectionat un cerc din tabla tot de unu (mm), prins in plan perpendicular cu doua manere lungi de 50 cm...pe cerc am facut o cupola din plasa metalica (se foloseste ca sita pt nisip in constructzii)... il folosesc pe un aragaz cu doua arzatoare...prinde numai bine ambele diametrul cazanului....pun cam 15-20l apa apoi il umplu cu faguri vechi in timpul fierberii....cand s'au topit, bag ushor plasa pana la fundu' cazanului...ceara rezultata o mai fierb odata (cca 4-5 kg odata)si o torn intr'o galeata de 10 l putzin conica...fatza de ce am vazut ca aduc altzii la ACA , e o frumusetze.....daca vreti va dau dimensiunile exacte...in plus folosesc cazanul la fierberea ramelor...dezinfectzie....pun doar 5-6 l apa si cand clocoteste bag ramele...intra 7-8 rame pe cant...acopar cu un capac si las vreo cinci minute...apoi repet pana termin ramele ...totul la aragaz...in atelier
pus acum 17 ani
pngflorin
Apicultor
Din: Odobesti, Vrancea.
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 377
Balasbebe a scris : Cel mai bine, este sa luati legatura cu cei care se ocupa de topit ceara din Jud Bistrita , com. Caianu. Acestia dau la fagure cladit, o foaie de fagure artificial, iar capacele le vand la clienti, iar cu banii cumpar faguri artificiali la pretul de 24 ron kg.
Sa inteleg ca la un fagure, dupa ce sa extras mierea, cei din Bistrita, dau o foaie noua ?
Modificat de pngflorin (acum 17 ani)
_______________________________________ Miere dulce si vanat in catare.
pus acum 17 ani
stefan1
Apicultor
Din: Sibiu
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1334
d-l Lupu' ,
Din ce material ai cazanul si sita? Fierul, cuprul, aluminiul nu sunt indicate, intra in reactie cu ceara, ii schimba culoarea si o dagradeaza.
pus acum 17 ani
balasbebe
Apicultor
Din: Zalau
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 186
da dau o foaie la un fagure, cladit. Ei se deplaseaza la stupar, ei decupeaza fagurele, tu numai asisti. Sunt profesionisti. Nu strica nimic, si culeg fiecare bucatica. Rad atat de bine fagurii, incat, nu ai mult de muncit in urma lor. Mare atentie! Acestia iau tot felul de faguri. Pot sa fie si faguri infestati cu loca. Este bine sa alegeti prelucrarea fagurilor, pe un teren neutru si nu in stupina. Se stie ca loca se transmite si prin uneltele pe care le folosesc. Sa nu va faca mai mult rau decat bine. Am auzit multe povesti, dar o sa le postez in alta parte, cand am timp.
pus acum 17 ani
PricopArthur
Apicultor
Din: Medgidia - jud. Constanta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1701
Bine v-am gasit! Eu folosesc topitorul solar. Adica tata , care a facut o arta din calupurile de ceara. Pentru mine este usor.
_______________________________________ Miere multa si inima curata
pus acum 17 ani
Gruies
Apicultor
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 85
Am vazut la cineva un topitor solar de 20 de rame stas,este practic un stup orizontal cu pereti si capac din pereti de sticla dubli,fundul e o tava de tabla prevazuta cu sita si o teava de scurs ceara.Simplu si eficient,intr-o zi caniculara puteti topi pina la 50 de faguri.gruies
pus acum 17 ani
balasbebe
Apicultor
Din: Zalau
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 186
Cred ca acest dispozitiv, din lada, topeste fagurii mai noi. pentru cei vechi cu camasuiala multa(imbacsiti cu invelisul nimfelor) fagurii trebuie tinuti la inmuiat in apa de ploaie trei zile. Inainte de a-i pune, se for sfarama cat se poate de bine. Daca este posibil, se va schimba apa, zilnic. Ceara obtinuta prin fierbera fagurilor va fi mai curata. De regula se topesc fagurii la foc mic, ca sa nu se imprime in camasuiala, ceara. Focul este deci foarte important. Eu folosesc o oala mare, iar la mijoc am fixat o sita. Jos pun fagurii, oala o umplu cu apa, iar ceara care se topeste se ridica la suprafata. Din cand in cand scot ceara cu un polonic, pana cand la suprafata ramane doar apa, iar jos se depun resturile(bostina). Poate ca ar fi mai bine daca as avea o presa, dar la apartament, eu consider ca are un randanment satisfacator.
pus acum 17 ani
bio
Apicultor
Din: Fetesti -Ialomita
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 939
pt a avea un randament mai mare la extractia cerii din faguri...fagurii,adica camasuiala trebuie sa fie uda... camasuiala uscata retine o parte din ceara topita...daca este uda nu mai absoarbe ceara... este f bun cazanul dl-ui lupu dar sa nu mai bage ramele in apa care fierbe ...este f bine daca lasa ca aburii sa loveasca fagurii<camsuiala in prima faza se uda cu aburii apoi crescind densitatea si temperatura la aburilor topeste ceara care se va surge in apa ...in sita va ramine bostina pe care daca o va da la o presa incalzita poate obtine si peste 180 grame pe fagure pus la topit...
Din: Fetesti -Ialomita
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 939
sa nu uitam ca in presa sa punem un strat de paie un strat de miscela-asa ii zic eu la fiertura de fagure cu apa...pina se umple presa un strat miscela un strat paie dar nu mai groase straturile de max 3 cm... deasemenea pt randament crescut nu trebuie sa lucram decit cind temperatura depaseste 30 de grade iar presa sa fie incalzita...
pt a avea un randament mai mare la extractia cerii din faguri...fagurii,adica camasuiala trebuie sa fie uda... camasuiala uscata retine o parte din ceara topita...daca este uda nu mai absoarbe ceara... este f bun cazanul dl-ui lupu dar sa nu mai bage ramele in apa care fierbe ...este f bine daca lasa ca aburii sa loveasca fagurii<camsuiala in prima faza se uda cu aburii apoi crescind densitatea si temperatura la aburilor topeste ceara care se va surge in apa ...in sita va ramine bostina pe care daca o va da la o presa incalzita poate obtine si peste 180 grame pe fagure pus la topit...
Dl bio are perfecta dreptate. As mai adauga : - maruntirea fagurilor pentru a usura dizolvarea resturilor de miere, polen,excremente,etc spalarea lor pana apa devine curata - Inmuierea fagurilor, 2-3 zile in apa de ploaie ( ceea ce spunea dl. bio mai sus dar alta metoda ) - topirea in apa fierbinte , urmata de separarea prin decantare sau strecurare ( atentie - fagurii nu se fierb deoarece odata cu ceara se vor topi si alte substante neceroase care vor diminua calitatea cerii) - recomandat pt. fierbere apa cu duritate mica ( apa de ploaie , dela topirea zapezii, sau de rau ) - racirea " fierturii tre sa fie cat mai lenta. Este bine ca vasul in care s-a strtecurat ceara topita sa fie izolat cu carpe, paturi etc. Alecs 12 10 2007
pus acum 17 ani
PricopArthur
Apicultor
Din: Medgidia - jud. Constanta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1701
Dle Lupu, ideea cazanului dv e buna. Eu ma gandeam la ea si cu un agitator in masa de faguri. In acest fel, se intorc camasutele , iar ceara din ele este eliberata. Problema mea este ca nu am pus-o in practica si o cam infoiasem. Dar ea este aplicabila chiar si intr-o oala de 30 - 40 l. Va multumesc. M-ati afcut sa reconsider problema.
_______________________________________ Miere multa si inima curata
pus acum 17 ani
PricopArthur
Apicultor
Din: Medgidia - jud. Constanta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1701
Apropo: importanta este calitatea apei.
_______________________________________ Miere multa si inima curata
pus acum 17 ani
Alecs
Apicultor
Din: IASI
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 56
Tools-Option-Privacy Cookies si nu merge . De ce ?
pus acum 17 ani
pintilied
Apicultor
Din: Tulcea
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 61
O SA VA SPUN CE METODA FOLOSESC EU.
In primul rind pun fagurii maruntiti la inmuiat citeva zile apoi ii topesc cu ajutorul topitorului cu aburi. Ceace ramine {si mai ramine multa ceara in bostina} o pun la uscat intr-o cutie adinca cu un geam deasupra neermetizat. Nu este caldura sa topeasca ceara dar e deajuns sa o usuce pentru a nu mucegai cind este pusa la pastrare in vederea adunarii unei cantitati mai mari. Cind consider ca am adunat o cantitate suficienta o pun din nou la inmuiat in apa dela robinet in care pun si o amestec bine doua lingurite de acid sulfuric la litrul de apa. Bostina sta la inmuiat o saptamina. Dupa ce s-a inmuiat bine o pun intr-o masina de spalat { Alba Lux 10}veche.si dau drumul la rezistenta. Inainte de a incepe sa se topeasca pun in cuva masinii de spalat cam 1 lingura de detergent de rufe la 3 l de apa. Am uitat sa mentionez ca bostina am scoso din apa cu acid sulfuric.apa pe care o pastrez pentru alta sarja. In momentul cind ceara s- topit vin cu o sita facuta dupa suprafata cuvei si imping bostina pina aproape de paleta agitatorului fixind sita in aceasta pozitie. Dau drumul de citeva ori la agitator pentru a vintura bostina si a elibera astfel ceara prinsa in aceasta.Am grija ca sita sa fie sub nivelul cerii. Cind consider ca este gata dau drumul la robinet si scurg ceara cit se poate. Ceace ramine si ceace mai iese din bostina o adun dupa racirea apei.
Explicatii.
Acidul sulfuric avind greutatea specifica mare bostina care se va inmuia va fi mai grea decit in mod obisnuit. Combinat cu detergentul care va micsora intrucitva densitatea apei pusa la topit si o va emulsiona va rezulta o decantare mai buna a bostinei. In bostina ramine atit de putina ceara incit nu merita sa-ti mai bati capul cu ea. Ceara rezultata o topesc din nou in apa cu detergent (1 lingura la 5l apa} apoi o pun la decantat pe un resou cu termostat care mentine temperatura apei la 40-50 grade celsius. Dupa 3-4 zile opresc resoul si ceara se raceste. Oala cu ceara impreuna cu resoul sta sub o cutie izolata cu polistiren de 3 cm.
Sa auzim de bine
pintilied
_______________________________________ Nu tot ce zboara face miere. pintilied
pus acum 17 ani
cristi x
Apicultor
Din: Calarasi
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 700
o intrebare: urme de detergent nu raman in ceara?
pus acum 17 ani
bio
Apicultor
Din: Fetesti -Ialomita
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 939
pintilied a scris:
O SA VA SPUN CE METODA FOLOSESC EU.
In primul rind pun fagurii maruntiti la inmuiat citeva zile apoi ii topesc cu ajutorul topitorului cu aburi. Ceace ramine {si mai ramine multa ceara in bostina} o pun la uscat intr-o cutie adinca cu un geam deasupra neermetizat. Nu este caldura sa topeasca ceara dar e deajuns sa o usuce pentru a nu mucegai cind este pusa la pastrare in vederea adunarii unei cantitati mai mari. Cind consider ca am adunat o cantitate suficienta o pun din nou la inmuiat in apa dela robinet in care pun si o amestec bine doua lingurite de acid sulfuric la litrul de apa. Bostina sta la inmuiat o saptamina. Dupa ce s-a inmuiat bine o pun intr-o masina de spalat { Alba Lux 10}veche.si dau drumul la rezistenta. Inainte de a incepe sa se topeasca pun in cuva masinii de spalat cam 1 lingura de detergent de rufe la 3 l de apa. Am uitat sa mentionez ca bostina am scoso din apa cu acid sulfuric.apa pe care o pastrez pentru alta sarja. In momentul cind ceara s- topit vin cu o sita facuta dupa suprafata cuvei si imping bostina pina aproape de paleta agitatorului fixind sita in aceasta pozitie. Dau drumul de citeva ori la agitator pentru a vintura bostina si a elibera astfel ceara prinsa in aceasta.Am grija ca sita sa fie sub nivelul cerii. Cind consider ca este gata dau drumul la robinet si scurg ceara cit se poate. Ceace ramine si ceace mai iese din bostina o adun dupa racirea apei.
Explicatii.
Acidul sulfuric avind greutatea specifica mare bostina care se va inmuia va fi mai grea decit in mod obisnuit. Combinat cu detergentul care va micsora intrucitva densitatea apei pusa la topit si o va emulsiona va rezulta o decantare mai buna a bostinei. In bostina ramine atit de putina ceara incit nu merita sa-ti mai bati capul cu ea. Ceara rezultata o topesc din nou in apa cu detergent (1 lingura la 5l apa} apoi o pun la decantat pe un resou cu termostat care mentine temperatura apei la 40-50 grade celsius. Dupa 3-4 zile opresc resoul si ceara se raceste. Oala cu ceara impreuna cu resoul sta sub o cutie izolata cu polistiren de 3 cm.
Sa auzim de bine
pintilied
Este o metoda foarte interesanta ...trebuie sa incerc sa fac si eu asa ...Mai ales ca am ceva acid sulfuric de 98%...
Nu cred ca apicultorii ar trebui sa foloseasca atatea chimicale la ceara. In mod garantat vor ramane multe urme in ceara. Ceara are o multitudine de acizi care reactioneaza chiar cu metalul recipientului. Cum sa nu se combine cu acidul sulfuric sau cu detergent? Ce vor face albinele in asemenea faguri?? Eu o singura data am incercat metoda cu acid, sa vad rezultatul. In plus nu stiu ce pateste masina de spalat unde bagi acid sulfuric. Cea mai sanatoasa metoda de extractie este prin presare, eventual la temperatura mai ridicata. Chiar daca nu se extrage toata ceara. Tot este asa de ieftina!
pus acum 17 ani
PricopArthur
Apicultor
Din: Medgidia - jud. Constanta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1701
Urmele de detergenti ies la analize? Sau la ceara nu se fac analize? Aceasta ceara poate fi vanduta la manastiri pt lumanari.
_______________________________________ Miere multa si inima curata
pus acum 17 ani
pintilied
Apicultor
Din: Tulcea
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 61
In ceara nu ramine detergent si nici acid sulfuric. Dealtfel in toate cartile de specialitate se recomanda limpezirea cerii cu acid sulfuric care face si o desinfectare. acesta fiind un foarte bun bactericid. Si credeti dumneavoastra ca cei care fac faguri artificiali ung sabloanele cu miere pentru a nu se lipi.asa cum fac stuparii cind fac faguri in stupina? Nu domnilor.ei ung valturile cu o solutie de detergent si sapun.Cel putin cei dela combinatul apicol asa fac. Nu se simte mirosul detergentului pe faguri deoarece aroma cerii este mai puternica iar detergentul folosit este de calitate inferioara si cu o aroma foarte slaba.
Cu stima pintilied.
_______________________________________ Nu tot ce zboara face miere. pintilied
pus acum 17 ani
alt stupar
Apicultor
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 35
pintilied a scris:
In ceara nu ramine detergent si nici acid sulfuric. Dealtfel in toate cartile de specialitate se recomanda limpezirea cerii cu acid sulfuric care face si o desinfectare. acesta fiind un foarte bun bactericid. Si credeti dumneavoastra ca cei care fac faguri artificiali ung sabloanele cu miere pentru a nu se lipi.asa cum fac stuparii cind fac faguri in stupina? Nu domnilor.ei ung valturile cu o solutie de detergent si sapun.Cel putin cei dela combinatul apicol asa fac. Nu se simte mirosul detergentului pe faguri deoarece aroma cerii este mai puternica iar detergentul folosit este de calitate inferioara si cu o aroma foarte slaba.
Cu stima pintilied.
Ce bagi - aia scoti....chimicale !!!!
pus acum 17 ani
pintilied
Apicultor
Din: Tulcea
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 61
alt stupar a scris:
pintilied a scris:
In ceara nu ramine detergent si nici acid sulfuric. Dealtfel in toate cartile de specialitate se recomanda limpezirea cerii cu acid sulfuric care face si o desinfectare. acesta fiind un foarte bun bactericid. Si credeti dumneavoastra ca cei care fac faguri artificiali ung sabloanele cu miere pentru a nu se lipi.asa cum fac stuparii cind fac faguri in stupina? Nu domnilor.ei ung valturile cu o solutie de detergent si sapun.Cel putin cei dela combinatul apicol asa fac. Nu se simte mirosul detergentului pe faguri deoarece aroma cerii este mai puternica iar detergentul folosit este de calitate inferioara si cu o aroma foarte slaba.
Cu stima pintilied.
Ce bagi - aia scoti....chimicale !!!!
In cartea " CEARA"scrisa de Traian Volcinschi,care este un nume in apicultura romaneasca,in capitolul "Limpezirea cerii, "subcapitolul " Purificarea cerii" scrie,citez: "Ceara maruntita in bucati mici se pune intr-o cuva cu apa,se adauga acid sulfuric concentrat in proportie de 1-2 % raportat la masa de ceara si dupa gradul de impuritate al cerii.Se proiecteaza vaporii de apa in cuva printr-un tub curbat,prevazut cu mici orificii,amestecind tot timpul mixtura.Dupa topirea cerii se acopera cu un capac si se lasa sa sedimenteze. In aceasta perioada,apa cu impuritatile si acidul sedimenteaza in partea de jos si ceara purificata pluteste la suprafata fara urme de impuritati si acid.In instalatiile industriale in care ceara se extrage din fagurii reformati,se foloseste de asemeni acidul sulfuric.care intervine activ in spargerea emulsiei ceara-apa contribuind la eliminarea acestui defect si concomitent la separarea mai buna a impuritatilor inglobate in ceara emulsionata" inchis citatul. Sa fim seriosi.Cine sunt eu s-al contrazic pe Traian Volcinschi.Si in alta ordine de idei,nu cumva suntem mai catolici decit Papa?
Sa auzim de bine. pintilied
_______________________________________ Nu tot ce zboara face miere. pintilied
pus acum 17 ani
marius
Apicultor
Din: zlatna jud alba
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 831
tot de pe lega ii si topitoru sau mai bine zis presa
24.5KB
_______________________________________ dulce este mierea dar cu cat amar si truda se aduna.....
pus acum 17 ani
balas
Apicultor
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 664
Un fabricant face un obiect sa-l vanda. Daca ar vedea un bostinar aceea presa s-ar bucura. Dupa stoarcerea fagurilor sunt convins ca o sa ramana multa ceara. O presa de ceara, trebuie sa fie putin altfel, fata de poza. In primul rand ce am vazut eu este paartea laterala din lemn maiv, mult mai gros decat la presa de struguri. Acest material, trebuie sa pastreze caldura, pentru a nu se racii ceara. Pe fund era un gratar metalic solid. peste care se asterneau paie de mei. Actionarea capacului era facuta cu un krik hidraulic tip auto. Daca vrei randament trebuie forta si temperatura. Ceva asemanator am facut si eu, dar ceara asa s-a betonat prin acele gauri, ca a trebuit din nou sa-l pun in apa fierbinte sa-l pot desface. O alta metoda am vazut cu un teasc de struguri, la care se folosea intermediar, un sac de iuta. Acum saci din aceeia nu am mai vazut. Se foloseau la zahar. Stuparii mai vechi stiu despre ce saci ste vorba.
pus acum 17 ani
pintilied
Apicultor
Din: Tulcea
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 61
[http://albine.info/index.php?pagina=ceara]
niste solutii interesante
_______________________________________ Nu tot ce zboara face miere. pintilied
pus acum 17 ani
bio
Apicultor
Din: Fetesti -Ialomita
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 939
pintilied a scris:
alt stupar a scris:
pintilied a scris:
In ceara nu ramine detergent si nici acid sulfuric. Dealtfel in toate cartile de specialitate se recomanda limpezirea cerii cu acid sulfuric care face si o desinfectare. acesta fiind un foarte bun bactericid. Si credeti dumneavoastra ca cei care fac faguri artificiali ung sabloanele cu miere pentru a nu se lipi.asa cum fac stuparii cind fac faguri in stupina? Nu domnilor.ei ung valturile cu o solutie de detergent si sapun.Cel putin cei dela combinatul apicol asa fac. Nu se simte mirosul detergentului pe faguri deoarece aroma cerii este mai puternica iar detergentul folosit este de calitate inferioara si cu o aroma foarte slaba.
Cu stima pintilied.
Ce bagi - aia scoti....chimicale !!!!
In cartea " CEARA"scrisa de Traian Volcinschi,care este un nume in apicultura romaneasca,in capitolul "Limpezirea cerii, "subcapitolul " Purificarea cerii" scrie,citez: "Ceara maruntita in bucati mici se pune intr-o cuva cu apa,se adauga acid sulfuric concentrat in proportie de 1-2 % raportat la masa de ceara si dupa gradul de impuritate al cerii.Se proiecteaza vaporii de apa in cuva printr-un tub curbat,prevazut cu mici orificii,amestecind tot timpul mixtura.Dupa topirea cerii se acopera cu un capac si se lasa sa sedimenteze. In aceasta perioada,apa cu impuritatile si acidul sedimenteaza in partea de jos si ceara purificata pluteste la suprafata fara urme de impuritati si acid.In instalatiile industriale in care ceara se extrage din fagurii reformati,se foloseste de asemeni acidul sulfuric.care intervine activ in spargerea emulsiei ceara-apa contribuind la eliminarea acestui defect si concomitent la separarea mai buna a impuritatilor inglobate in ceara emulsionata" inchis citatul. Sa fim seriosi.Cine sunt eu s-al contrazic pe Traian Volcinschi.Si in alta ordine de idei,nu cumva suntem mai catolici decit Papa?
Sa auzim de bine. pintilied
..pentru a obtine un randament cit mai bun la extractia cerii din fagurii de reforma cred ca se pot folosi mici ''trucuri''...mai ales ca sunt si specificate in carti-manuale, care trateaza aceasta problema. Si eu mai folosesc citeodata acid sulfuric dar cantitati mici si ceara iese ok...
Din: Fetesti -Ialomita
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 939
balas a scris:
Un fabricant face un obiect sa-l vanda. Daca ar vedea un bostinar aceea presa s-ar bucura. Dupa stoarcerea fagurilor sunt convins ca o sa ramana multa ceara. O presa de ceara, trebuie sa fie putin altfel, fata de poza. In primul rand ce am vazut eu este paartea laterala din lemn maiv, mult mai gros decat la presa de struguri. Acest material, trebuie sa pastreze caldura, pentru a nu se racii ceara. Pe fund era un gratar metalic solid. peste care se asterneau paie de mei. Actionarea capacului era facuta cu un krik hidraulic tip auto. Daca vrei randament trebuie forta si temperatura. Ceva asemanator am facut si eu, dar ceara asa s-a betonat prin acele gauri, ca a trebuit din nou sa-l pun in apa fierbinte sa-l pot desface. O alta metoda am vazut cu un teasc de struguri, la care se folosea intermediar, un sac de iuta. Acum saci din aceeia nu am mai vazut. Se foloseau la zahar. Stuparii mai vechi stiu despre ce saci ste vorba.
Apropo de saci de iuta...am luat acum vreo 3-4 ani ultima data zahar in saci de iuta...mai am vreo 4-5 saci si tin de ei...ca nu am mai vazut...Nici macar prin piata ..sau pe la cineva ...nimic. Este rafia la putere dar merge cam prost la ceara cu ea...
Prin extragere la rece Fagurii preinmuiati sunt scosi la ger si lasati sa se scurga pe o sita sau tabla. Apa care ramane in invelisurile nimfale, marindu-si volumul, va determina desprinderea integrala a invelisurilor care de obicei adera la peretii celulelor.Pe o razatoare mare cat o foaie de tabla (confectionata cu ajutorul unei table si a unui cui), marginita de o rama inalta de 6 cm, se freaca fagurii inghetati adusi in casa. Sub razatoare se afla o lada unde sunt colectate particulele de faguri rupti de razatoare (nu mai mari de 3-4 mm). Dupa terminarea operatiei, particulele sfaramate sunt puse intr-un vas peste care turnam 3-4 kg sare la suta de litri apa rece (de 4 grade Celsius), apa sarata trebuind sa acopere intreaga masa de particule.Dupa 20 de minute, invelisurile nimfale imbibate cu sare, devin mai grele si cad la fund. Particulele de ceara, fiind usoare, se ridica la suprafata si sunt adunate cu o sita. Dupa strangere, ceara este spalata in 3-4 ape curate si se pune la topit cu apa de rau sau de ploaie. Cand toata masa este topita fara sa dea in clocot, ceara se pune la decantat.
Extras din "Miere de albine pastoral"
Modificat de pintilied (acum 16 ani)
_______________________________________ Nu tot ce zboara face miere. pintilied
pus acum 16 ani
costeasrl
Apicultor
Din: iasi
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 29
eu procedez astfel:urmaresc cind vine ploaia ,scot fagurii afara in ploaie si ii intorc pe ambele fete pine se umplu celulele cu apa. Dupa ce se opreste ploaia ii cladesc unul peste altul si-i las 4-5 zile. Ii pun la fiert la foc mic,le plita si cind sau topit bine opresc focul si-i tin asa in jur de 2 ore, timp in care bostina se aseaza pe fund ,ceara se decanteaza de toate impuritatile capatind o culoare foarte frumoasa. Daca nu am timp de pierdut storc bostina deasupra unui vas cu apa rece,ceara o scot din apa care ramine colorata si o retopesc dindu-i o culoare placuta.
_______________________________________ multa sanatate ca-i mai buna decit toate!
pus acum 16 ani
PricopArthur
Apicultor
Din: Medgidia - jud. Constanta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1701
costeasrl a scris:
eu procedez astfel:urmaresc cind vine ploaia ,scot fagurii afara in ploaie si ii intorc pe ambele fete pine se umplu celulele cu apa. Dupa ce se opreste ploaia ii cladesc unul peste altul si-i las 4-5 zile. Ii pun la fiert la foc mic,le plita si cind sau topit bine opresc focul si-i tin asa in jur de 2 ore, timp in care bostina se aseaza pe fund ,ceara se decanteaza de toate impuritatile capatind o culoare foarte frumoasa. Daca nu am timp de pierdut storc bostina deasupra unui vas cu apa rece,ceara o scot din apa care ramine colorata si o retopesc dindu-i o culoare placuta.
Si nu va ramane bostina prinsa de ceara?
_______________________________________ Miere multa si inima curata
pus acum 16 ani
costeasrl
Apicultor
Din: iasi
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 29
Am facut un ciur din plasa cu ochiuri de 3 la dimensiunea vasului pe care il asez deasupra vasului,dupa ce se topesc fagurii ciurul apasa pe bostina iar ceara iese la suprafata.In iarna am taiat o butelie ruseasca din care am improvizat o presa ,voi trece bostina prin ea sa vad daca mai picura ceva. Daca aveti ceara curata incercati la manastiri unde are mare cautare. vinzare buna.!!!!!!!!!!!
_______________________________________ multa sanatate ca-i mai buna decit toate!
pus acum 16 ani
bucovineanu
Apicultor
Din: jud Suceava
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1538
Asa cum a spus colegul Balas, peretii presei trebuie sa fie din lemn. Daca sunt din metal, atunci cand turnam fiertura, metalul va absorbi caldura si oricat am presa nu vom reusi sa scoatem ceara. Eu am incercat zilele trecute sa scot ceara din bostina cu o presa de strguri si rezultatul a fost sub asteptari.Nu am reusit sa scot aproape nimic.Anterior am scos 100 grame de ceara din fiecare fagure prin fierbere cu apa si presare manuala intr-un saculet pe o scandura cu un sucitor.Cam tot atat se scoate si cu topitorul cu aburi. Am ajuns la concluzia ca bostina trebuie data la bostinari cum facusem de fiecare data.
_______________________________________ Ce bine ar fi daca nu am avea expresia "Las'ca merge si asa."
pus acum 16 ani
PricopArthur
Apicultor
Din: Medgidia - jud. Constanta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1701
costeasrl a scris:
Am facut un ciur din plasa cu ochiuri de 3 la dimensiunea vasului pe care il asez deasupra vasului,dupa ce se topesc fagurii ciurul apasa pe bostina iar ceara iese la suprafata.In iarna am taiat o butelie ruseasca din care am improvizat o presa ,voi trece bostina prin ea sa vad daca mai picura ceva. Daca aveti ceara curata incercati la manastiri unde are mare cautare. vinzare buna.!!!!!!!!!!!
La sita care tine bostina jos, lasand ceara sa urce singura, eu ma gandeam ca ar fi practic daca bostina de sub sita ar putea fi agitata dein cand in cand in timp ce apa e inca fierbinte. In acest fel, ceara care altfel ar ramane prinsa in bostina ar putea sa se ridice mai usor deasupra sitei. Nu am pus in practica aceasta idee, asa ca acum sunt numai vorbe.
_______________________________________ Miere multa si inima curata
pus acum 16 ani
costeasrl
Apicultor
Din: iasi
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 29
as vrea si eu un nr.de tel. al celor de la bistrita daca se poate.multumesc anticipat!
_______________________________________ multa sanatate ca-i mai buna decit toate!
pus acum 16 ani
costeasrl
Apicultor
Din: iasi
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 29
va rog un sfat pentru conservarea fagurilor vechi,pina primesc si eu un nr. de tel. de-al unui bostinar, ca scap molia in ei si dupa asta nici gainile nu-i mai maninca.apropo!!!!!!!!!!!!!, stiati ca bostina se poate da in uruieli la pasari!!!!!!!!!!??????????
_______________________________________ multa sanatate ca-i mai buna decit toate!
pus acum 16 ani
neculai.luca
Apicultor
Din: Baita-MM(15km de Baia Mare)
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 56
PricopArthur a scris:
costeasrl a scris:
Am facut un ciur din plasa cu ochiuri de 3 la dimensiunea vasului pe care il asez deasupra vasului,dupa ce se topesc fagurii ciurul apasa pe bostina iar ceara iese la suprafata.In iarna am taiat o butelie ruseasca din care am improvizat o presa ,voi trece bostina prin ea sa vad daca mai picura ceva. Daca aveti ceara curata incercati la manastiri unde are mare cautare. vinzare buna.!!!!!!!!!!!
La sita care tine bostina jos, lasand ceara sa urce singura, eu ma gandeam ca ar fi practic daca bostina de sub sita ar putea fi agitata dein cand in cand in timp ce apa e inca fierbinte. In acest fel, ceara care altfel ar ramane prinsa in bostina ar putea sa se ridice mai usor deasupra sitei. Nu am pus in practica aceasta idee, asa ca acum sunt numai vorbe.
Iata aceasta idee pusa in practica de mine de ~10 ani (model "furat" de la un prieten apicultor dar confectionat de mine ):
43.4KB
_______________________________________ bucura-te de ce ai,nu fi nefericit pentru ce nu ai !(dar nu fi lenes!)
pus acum 16 ani
neculai.luca
Apicultor
Din: Baita-MM(15km de Baia Mare)
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 56
Oala are ~40 litri, eu pun cam 20 de faguri odata la fiert dar nu deodata ci pe masura ce se topesc in apa care clocoteste, tot treptat adaug si apa, de regula fierbinte dintr-un vas care fierbe alaturi pe soba. Cand tot amestecul ajunge la fierbere pun repede sita, invart la agitator (altfel gazele degajate risca sa ridice toata compozitia si sa dea afara din oala - pericol de aprindere pe plita !) . Mentionez ca nu umplu oala complet ci las gol cam 10 cm pentru rezerva de crestere a volumului - toate aceste detalii se observa pe parcurs dar incerc sa va previn pe cat se poate ).Tot pe plita incinsa am alaturi o galeata emailata de 10 litri unsa pe interior cu ulei sau untura - nu se mai lipeste ceara de pereti cand se raceste -si cu un polonic culeg ceara topita ce se ridica deasupra sitei si o pun in galeata. Precizez inca odata ca rotesc mereu agitatorul pe care il urc si cobor pe toata cursa (oala ) , altfel se creaza presiune pe sita, se obtureza plasa si creste volumul .Va asigur ca nu e complicat deloc si iese tot-tot-tot din faguri !Trebuie doar rabdare si foc continuu cam 2 ore la o sarja. Bineinteles, supraveghere continua ! Pe masura ce scade lichidul colectat , adaug apa fierbinte pana cand ce recoltez umple galeata de 10 litri. "Bostina" ramasa o arunc , nu mai contine pic de ceara. Mai precizez ca ceara rezultata la prima fierbere o mai fierb odata dar fara sita, atunci o strecor prin alta sita la golirea in galeata.
_______________________________________ bucura-te de ce ai,nu fi nefericit pentru ce nu ai !(dar nu fi lenes!)
pus acum 16 ani
neculai.luca
Apicultor
Din: Baita-MM(15km de Baia Mare)
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 56
Mai completez cu cateva detalii.
Iata sita cu nervuri de rezistenta si agitatorul;
41.6KB
_______________________________________ bucura-te de ce ai,nu fi nefericit pentru ce nu ai !(dar nu fi lenes!)
pus acum 16 ani
neculai.luca
Apicultor
Din: Baita-MM(15km de Baia Mare)
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 56
Inca una:
45.5KB
_______________________________________ bucura-te de ce ai,nu fi nefericit pentru ce nu ai !(dar nu fi lenes!)
pus acum 16 ani
neculai.luca
Apicultor
Din: Baita-MM(15km de Baia Mare)
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 56
Si inca una:
60.6KB
_______________________________________ bucura-te de ce ai,nu fi nefericit pentru ce nu ai !(dar nu fi lenes!)
pus acum 16 ani
neculai.luca
Apicultor
Din: Baita-MM(15km de Baia Mare)
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 56
Detaliu ureche de autofixare pe buza oalei:
39.5KB
_______________________________________ bucura-te de ce ai,nu fi nefericit pentru ce nu ai !(dar nu fi lenes!)
pus acum 16 ani
neculai.luca
Apicultor
Din: Baita-MM(15km de Baia Mare)
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 56
Iata si produsul finit:
44.3KB
_______________________________________ bucura-te de ce ai,nu fi nefericit pentru ce nu ai !(dar nu fi lenes!)
pus acum 16 ani
admin
Administrator
Din: sighisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1113
o mica intrebare... dupa topire oala aceea se mai poate folosi adica curata sau trebuie sacrificata pentru topire?
pus acum 16 ani
neculai.luca
Apicultor
Din: Baita-MM(15km de Baia Mare)
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 56
Ramane definitiv pentru albinarit, oricum n-a fost noua!
_______________________________________ bucura-te de ce ai,nu fi nefericit pentru ce nu ai !(dar nu fi lenes!)
pus acum 16 ani
pintilied
Apicultor
Din: Tulcea
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 61
neculai.luca a scris:
Si inca una:
BRAVOOO!!!!
_______________________________________ Nu tot ce zboara face miere. pintilied
pus acum 16 ani
PricopArthur
Apicultor
Din: Medgidia - jud. Constanta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1701
neculai.luca a scris:
Oala are ~40 litri, eu pun cam 20 de faguri odata la fiert dar nu deodata ci pe masura ce se topesc in apa care clocoteste, tot treptat adaug si apa, de regula fierbinte dintr-un vas care fierbe alaturi pe soba. Cand tot amestecul ajunge la fierbere pun repede sita, invart la agitator (altfel gazele degajate risca sa ridice toata compozitia si sa dea afara din oala - pericol de aprindere pe plita !) . Mentionez ca nu umplu oala complet ci las gol cam 10 cm pentru rezerva de crestere a volumului - toate aceste detalii se observa pe parcurs dar incerc sa va previn pe cat se poate ).Tot pe plita incinsa am alaturi o galeata emailata de 10 litri unsa pe interior cu ulei sau untura - nu se mai lipeste ceara de pereti cand se raceste -si cu un polonic culeg ceara topita ce se ridica deasupra sitei si o pun in galeata. Precizez inca odata ca rotesc mereu agitatorul pe care il urc si cobor pe toata cursa (oala ) , altfel se creaza presiune pe sita, se obtureza plasa si creste volumul .Va asigur ca nu e complicat deloc si iese tot-tot-tot din faguri !Trebuie doar rabdare si foc continuu cam 2 ore la o sarja. Bineinteles, supraveghere continua ! Pe masura ce scade lichidul colectat , adaug apa fierbinte pana cand ce recoltez umple galeata de 10 litri. "Bostina" ramasa o arunc , nu mai contine pic de ceara. Mai precizez ca ceara rezultata la prima fierbere o mai fierb odata dar fara sita, atunci o strecor prin alta sita la golirea in galeata.
Simplu si eficient. Sa moara bostinarii de ciuda! Multumim mult pentru inovatie.
_______________________________________ Miere multa si inima curata
pus acum 16 ani
bucovineanu
Apicultor
Din: jud Suceava
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1538
Am spus si in alta postare ca romanii sunt inventivi. Este o realizare care merita toate aprecierile.Felicitari d-le Neculai Luca.
_______________________________________ Ce bine ar fi daca nu am avea expresia "Las'ca merge si asa."
pus acum 16 ani
balas
Apicultor
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 664
Vreau doar sa arat si oala mea, la fel de asemanatoare, doar pentru idei. Eu las un foc foarte mic. Daca se forteaza ceara, intra in bostina, si nu se mai poate recupera. In rest nimic nou. La metoda mea, ramane direct filtrata, fara o fierbere ulterioara. Oricat de curata ar fi ceara, cand o predai, tot se face un scazamant.
48.9KB
pus acum 16 ani
neculai.luca
Apicultor
Din: Baita-MM(15km de Baia Mare)
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 56
Marius, era bine daca postai aici pozele cu cazanul de topit ceara, sa se poata compara si eventual imbunatati metodele. Eu apreciez cateva avantaje ale cazanului tau fata de oala mea si anume:
1.Volum mult mai mare- daca am calculat bine ~240 litri fata de 40.
2.Palnia de adaugat apa ( pe care din pacate nu ne-ai prins-o in poza ! ).
3.Si cel mai important- teava de scurgere continua a cerii. Felicitari pentru realizare !
Iti sugerez sa te gandesti la eventualele imbunatatiri :
1.Poate gasesti o solutie de apasare a sitei fara acele scanduri.
2.Cred ca randamentul ar creste mult daca ai pune o sita ceva mai deasa si completata cu un agitator.
_______________________________________ bucura-te de ce ai,nu fi nefericit pentru ce nu ai !(dar nu fi lenes!)
pus acum 16 ani
neculai.luca
Apicultor
Din: Baita-MM(15km de Baia Mare)
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 56
Iata oala mea la lucru, bineinteles, cu productivitate mult mai mica , dar cu avantajul ca pot lucra si iarna.
47.1KB
_______________________________________ bucura-te de ce ai,nu fi nefericit pentru ce nu ai !(dar nu fi lenes!)
pus acum 16 ani
gore
Apicultor
Din: Focsani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 455
Am mai prezentat topitorul meu, este solar si ceara se scurge in tava. Este super, ceara curata si munca putina.
51.4KB
_______________________________________ Vorbind cu blandete, si tinand in mana un ciomag, veti ajunge departe. (Theodore Roosevelt )
pus acum 16 ani
gore
Apicultor
Din: Focsani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 455
alta,
47.7KB
_______________________________________ Vorbind cu blandete, si tinand in mana un ciomag, veti ajunge departe. (Theodore Roosevelt )
pus acum 16 ani
gore
Apicultor
Din: Focsani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 455
alta,
51KB
_______________________________________ Vorbind cu blandete, si tinand in mana un ciomag, veti ajunge departe. (Theodore Roosevelt )
pus acum 16 ani
gore
Apicultor
Din: Focsani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 455
ultima.
61.4KB
_______________________________________ Vorbind cu blandete, si tinand in mana un ciomag, veti ajunge departe. (Theodore Roosevelt )
pus acum 16 ani
AndreiRN
Apicultor
Din: Los Angeles
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2417
Aseara am scos si eu ceara cu apa pt prima data. Dar am pus faguri spalati bine intr-o panza si am legat-o si pus in oala cu o caramida la fiert. Am nevoie de ceara pt ceruit ramele noi. Voi prezenta la rame ce si cum.
_______________________________________ 320 de zile senine fac albinele fericite
pus acum 15 ani
PricopArthur
Apicultor
Din: Medgidia - jud. Constanta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1701
gore a scris:
Am mai prezentat topitorul meu, este solar si ceara se scurge in tava. Este super, ceara curata si munca putina.
Intr-adevar, mai simplu decat cel clasic. Eu am doar o sita in partea de jos a tablei inclinate pe care se aseaza ceara.
_______________________________________ Miere multa si inima curata
pus acum 15 ani
PricopArthur
Apicultor
Din: Medgidia - jud. Constanta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1701
Topitorul meu.
52.2KB
_______________________________________ Miere multa si inima curata
pus acum 15 ani
PricopArthur
Apicultor
Din: Medgidia - jud. Constanta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1701
Si o parte din ceara din rosatura din iarna.
54.9KB
_______________________________________ Miere multa si inima curata
pus acum 15 ani
AndreiRN
Apicultor
Din: Los Angeles
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2417
Un clip frumos.
_______________________________________ 320 de zile senine fac albinele fericite
pus acum 15 ani
VALCEANU
Apicultor
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 145
Eu,la topitul cerii,folosesc doua metode: 1)ptr capacele,rosatura si ecrescentele stranse cu ocazia interventiilor in stup,utilizez topitorul solar 2)ptr topirea fagurilor reformati,folosesc o instalatie ce combina fierberea in aburi cu presa;nu ma pricep sa fotografiez si nici sa postez fotografii pe net,asa ca voi incerca sa va descriu respectiva instalatie:un vas cu pereti dubli(intre care se pune apa),iar in el se introduce un "cos"construit tot din tabla ,dar perforata;acest "cos"este mobil,detasabil. Cum functioneaza?se umple cu apa spatiul dintre cei doi pereti,se pun faguri spalati si inmuiati in "cos",se introduce "cosul"in vasul cu pereti dubli,se pune capacul,se etanseizeaza cu pamant si se aprinde focul sub acest "cazan".Apa dintre cei doi pereti fierbe,aburii patrund in fagurii din cos,iar ceara incepe sa curga pe teava(am uitat sa va povestesc despre ea)Cand nu mai curge ceara,se desface capacul,se fixeaza dispozitivul de presat-un disc cu o tije filetata,ca la presa-teasc de struguri-si se incepe presarea pana nu mai curge nimic! Ceea ce ramane in "cos",nu mai este primit de bostinari!GARANTAT! Dispozitivul respectiv este construit pe baza unor desene apartinand marelui apicultor C.Antonescu.
Modificat de VALCEANU (acum 15 ani)
pus acum 15 ani
PricopArthur
Apicultor
Din: Medgidia - jud. Constanta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1701
VALCEANU a scris:
Eu,la topitul cerii,folosesc doua metode: 1)ptr capacele,rosatura si ecrescentele stranse cu ocazia interventiilor in stup,utilizez topitorul solar 2)ptr topirea fagurilor reformati,folosesc o instalatie ce combina fierberea in aburi cu presa;nu ma pricep sa fotografiez si nici sa postez fotografii pe net,asa ca voi incerca sa va descriu respectiva instalatie:un vas cu pereti dubli(intre care se pune apa),iar in el se introduce un "cos"construit tot din tabla ,dar perforata;acest "cos"este mobil,detasabil. Cum functioneaza?se umple cu apa spatiul dintre cei doi pereti,se pun faguri spalati si inmuiati in "cos",se introduce "cosul"in vasul cu pereti dubli,se pune capacul,se etanseizeaza cu pamant si se aprinde focul sub acest "cazan".Apa dintre cei doi pereti fierbe,aburii patrund in fagurii din cos,iar ceara incepe sa curga pe teava(am uitat sa va povestesc despre ea)Cand nu mai curge ceara,se desface capacul,se fixeaza dispozitivul de presat-un disc cu o tije filetata,ca la presa-teasc de struguri-si se incepe presarea pana nu mai curge nimic! Ceea ce ramane in "cos",nu mai este primit de bostinari!GARANTAT! Dispozitivul respectiv este construit pe baza unor desene apartinand marelui apicultor C.Antonescu.
Topitorul cu aburi?
_______________________________________ Miere multa si inima curata
pus acum 15 ani
AndreiRN
Apicultor
Din: Los Angeles
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2417
Pe un forum local la sectia profesionistilor se discuta despre ceara ca sursa de profit si interesant ca multi au o "banca" de ceara. Adica au stocuri de tone de ceara pe care o vand in ani in care este pretul ridicat si cumpara de la alti mai mici cand este ieftin. Pretul este dublu decat la miere de obicei.
_______________________________________ 320 de zile senine fac albinele fericite
pus acum 15 ani
stefan1
Apicultor
Din: Sibiu
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1334
Si la noi , inainte, ceara era un bun mijloc de tezaurizare. Proprietatea de a nu putrezi, a nu oxida, a nu mucegai(in calupuri), o face foarte buna pentru pastrare. In plus, inainte, cand ceara avea multe utilizari, in special la iluminat (cine isi permitea), apoi si in anumite industrii, o facea tare cautata. Acum pretul cerii nu cred ca o mai face asa atractiva. Localitatea Sebesul de Jos din jud Sibiu era un sat de bostinari, care colectau bostinacu resturi de ceara sau faguri reformati, din multe zone ale tarii, pana in Dobrogea. Comunistii nu suportau ca cineva sa castige mai mult decat media, mai cu seama dintr-o initiativa particulara. I-au obligat pe bostinari sa se inscrie in cooperative si sa primeasca doar ce voiau ei sa le dea. Pana la urma le-au inchis complet ,teascul' performant care le permitea sa extraga din bostina ceara pe care un stupar nu o mai putea extrage prin mijloace casnice. O lupta dura au dus comunistii contra oamenilor care aveau sau li se parea ca ar avea ceara tezaurizata. Este adevarat ca multi aveau depozite ascunse prin paduri, ca o siguranta pentru familii in acele vremuri tulburi, cand statul nu suporta ca cineva sa fie bogat, sa dovedeasca ca prin initiativa privata poate prospera mai mult decat cei care lucreaza ,la gramada'. Multi au fost tinuti in arestur sau incarcerati, erau anchetati si batuti crunt sa spuna unde au ceara. Unii au cedat sau au dat-o partial, dar altii au rezistat pana la sfarsit. E si asta o pagina despre 'beneficiile' pe care ni le-au adus comunismul.