ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL
APICULTURA, ALBINE, CEARA, MIERE, PROPOLIS, STUPI, FAGURI, FORUM, APICULTORI
Lista Forumurilor Pe Tematici
ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL | Reguli | Inregistrare | Login

POZE ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Sofia15 pe Simpatie
Femeie
24 ani
Constanta
cauta Barbat
24 - 40 ani
ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL / RAME SI FAGURI / Rame de magazin cu celule de trantor Moderat de orbanstefan64
Autor
Mesaj Pagini: 1
crombra
Apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1107
In ultimul timp pe site-urile de apicultura se pomeneste tot mai des folosirea pentru ramele de magazin a foilor de ceara avand imprimata dimensiunea celulei de trantor ).
Avantajele enumerate sunt:
1. Mai putina ceara necesara pentru claditul ramelor,
2. Mai multa miere stocata pe rama,
3. O extractie mult mai usoara.
4. Pentru crescatorii de matci mai multi trantori pentru imperechere.
5. Tratamentul natural anti varooa.
Din nefericire la noi in tara nu se produc sau cel putin eu nu am vazut foi de ceara cu celule de trantor.
Daca ati folosit careva aceasta tehnoogie va rog sa postati cum ati rezolvat problema.
Eu am cladit cateva rame cu astfel de celule punand o rama numai cu sarma pe post de rama claditoare. Dupa ce regina a depus ouale de trantor si au fost capacite am bagat in frigider rama si apoi am descapacit si extras trantorii in faza in care se gaseau prin scuturare si spalare cu jet de apa rece. Am obtinut astfel o rama de trantor insarmata.
Ma gandesc ca daca s-ar gasi de cumparat ar fi OK . Le bagi in magazin intercalat cu rame cladite si la un cules bun ti le cladeste.
O solutie ar fi o presa de foi cu celule de trantor in care sa reimprimi dupa ce in prealabil ai aplatizat o foaie normala. E o idee.


_______________________________________
Mierea e dulce dar cu cata  truda amara se scoate.
                                          

pus acum 16 ani
   
balas
Apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 664
Albinele au si ele un algoritm. Nu te poti  impune, decat asa cum vor si  ele. Fara gratie haneman, sa sti ca este dificil. Matca la un moment dat pentru ca este mai usor, si cand este mai batrana, are tendinte sa depuna oua in celulele de trantor.Eu am rame de magazii latite, de 45 mm. si totusi aici matca isi face de cap. Urcaq in magazii, si unde simte celule de trantori depune oua. Cu astfel de rame este greu de controlat situatia.
  Merita incercat, dar eu raman la ramele cu celule de lucratoare. Las 1-2 rame cu celule de trantor, dar nu mai mult, ca la un moment dat vei vedea mai multi  trantori in lada, decat in mod normal.
  Daca ar fi rame de plastic, cu celule de trantori, ar merita sa se incerce aceasta metoda. Stulul a fost inventat de foarte multa vreme, si inca nu a aparut stupul secolului XXI. Poate ca acesta cu rame cu celule mai mari sa fie ideea unui indraznet.


pus acum 16 ani
   
filip
Apicultor

Din: Aninoasa.Hd.Stupii in jud Arad
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1832
5. Tratamentul natural anti varooa.                                                              Tratamentul contra varoa se face prin extractia,puietului capacit si topirea fagurelui.Daca scoti rama cu puiet capacit si o pui in frigider iar apoi in stup sar putea sa ai o problema cu albinele imbolnavindule.Al doilea motiv pentru care nu e plauzibil e urmatorul fiecare albina mai tinara produce ceara ,daca nu-i folosita cade pe fundul lazii.Eu unul nu incerc,practic stuparit stationar cu 8-9 rame in cat distantate.Adun ceara suficienta si folosesc si rama claditoare inainte de salcim,iar in timpul culesului la pomi cladesc minim 3 rame .

Modificat de filip (acum 16 ani)


_______________________________________


pus acum 16 ani
   
PricopArthur
Apicultor

Din: Medgidia - jud. Constanta
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1701
subiectul e interesant
Intotdeauna am in stupi 1 - 2 rame numai cu sarma sau fara, de regula in cat. Albinele cladesc de regula cu celula de trantor. Pt a obtine rame cladite astfel e relativ usor. Dar cand nu e cules f puternic si matca are timp, in primul rand oua in aceste rame.
Din astfel de rame intotdeauna am luat ceara si le-am pus inapoi goale pt ca albina sa aiba unde sa-si depuna excedentul de ceara.
A facut cineva o diferenta intre o rama cu celule de trantor si una cu celule de lucratoare pline cu miere? Cred ca e vorba doar de un plus neglijabil datorat diferentei de ceara dintre cele 2 rame.
Varooa intotdeauna va prefera celulele de trantor, si imi e usor sa le stavilesc inmultirea prin distrugerea fagurelui.
Cu stima,


_______________________________________
Miere multa si inima curata

pus acum 16 ani
   
david nick
Apicultor

Din: VASLUI
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 28
In urma cu 5 ani la tei neavand rame suficiente si culesul foarte bun am bagat in fiecare fam cate 2-4 rame doar insarmate.Atunci aveam caturi 1/1 si au reusit sa creasca in jur de 100 de rame dar sa specific ca nu toate fam au crescut cu celule de trantor.Este adevarat ca o rama plina cu miere cu celule de trantor 1/1 are miere mai multa dar se rupe si mai repede la centrifugat.Ramele crescute le folosesc in cuib din timpul pomilor pentru deparazitarea fam de varooa.Nu folosesc la fam recordiste 5-6 la nr pentru a obtine trantori de calitate pt imperecherea matcilor.

_______________________________________


pus acum 16 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la