ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL
APICULTURA, ALBINE, CEARA, MIERE, PROPOLIS, STUPI, FAGURI, FORUM, APICULTORI
Lista Forumurilor Pe Tematici
ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL | Reguli | Inregistrare | Login

POZE ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
loryci_2006 pe Simpatie
Femeie
21 ani
Bucuresti
cauta Barbat
21 - 49 ani
ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL / INTRETINEREA ALBINELOR / fund de stup cu sita sau fara? Moderat de orbanstefan64
Autor
Mesaj Pagini: 1
bucovineanu
Apicultor

Din: jud Suceava
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1538
Am inteles ca unii apicultori folosesc funduri de stupi cu sita la care nu acopera sita in timpul iernii.Avantajul ar fi ca nu se formeaza condens in stup.Dar pentru albine este oare ce vor ele?
Pun aceasta intrebare povestind urmatoarea experienta:
Folosesc stupi ME cu fund detasabil care in sezonul cald au urdinisul de 2 cm si lungimea pe toata fata stupului. Spre sfirsitul sezonului pun reductor care face urdinisul de 8mm inaltime si cu putin mai scurt decat fata. Toamna pun reductor care face urdinisul de 6cm. Intr-o toamna a ramas urdinisul lung pina la venirea iernii. Am constatat ca albinele au redus singure urdinisul astupindul cu propolis, desi se stie ca ele respecta spatiul de 8mm.Ele au corectat o anomalie care le deranja. Si atunci ma intreb: oare sita de la fund, nu le deranjeaza in timpul iernii?


_______________________________________
Ce bine ar fi daca nu am avea expresia "Las'ca merge si asa."

pus acum 16 ani
   
stefan1
Apicultor

Din: Sibiu
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1334
Si eu am intalnit asemenea cazuri. Ar putea sa fie o incercare de aparare contra patrunderii soarecilor sau vespilor.

pus acum 16 ani
   
crombra
Apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1107
Am un prieten care ierneaza de multi ani familiile in corpuri cu sita pe fund atat iarna cat si vara. Stupina este in zona Petrosani si mi-a spus ca au fost ierni si cu -25 grade C. Pune tava  numai la tratament.
Si la noi pe forum sunt apicultori care ierneaza astfel.
Explicatia ar fi ca daca este suficienta albina sa formeze ghemul de iernare totul e OK. Albinele iarna incalzesc doar ghemul. Umiditatea este factorul daunator. Deci cat mai multa ventilatie iarna.
Eu am iernat iarna trecuta (care in treacat spus a fost blanda la Braila)  2 familii in stup din poliuretan cu fund cu sita cu urdinisul deschis pe toata lungimea si tava de pe fund deschisa sa ramana cam 5 cm libera sita. Cuibul este acoperit cu o folie de polietilena.
Anul acesta iernez 8 familii in astfel de stupi si am deschis tava la jumatate.
Sunt si aici temperaturi medii noaptea de -10 grade C.
La ultima verificare pe 05.01.2008 toate familiile erau in activitate.Am ridicat capacul si prin folia tranparenta am vazut ca albinele se miscau ca si cand nu ar fi fost frig afara. Erau -4 grade ziua la ora 11.00 .
Si mai este un avantaj la fundul cu sita: soarecii nu se prea inghesuie sa ieneze in astfel de stupi, neexistand nici saltelute sau alte elemente de izolatie unde sa-si faca cuibul.

Modificat de crombra (acum 16 ani)


_______________________________________
Mierea e dulce dar cu cata  truda amara se scoate.
                                          

pus acum 16 ani
   
cristi x
Apicultor

Din: Calarasi
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 700
eu iernez din 2004 in acest sistem. ne am avut nici o problema. am postat cu alte ocazii despre acest subiect. daca totusi mai intereseaza pe cineva alte amanunte le poate gasii pe pagina mea. eu unul recomand sistemul care mi-a daramat toata teoria pe care o stiam eu despre pregatirea stupilor pt iernare.

pus acum 16 ani
   
bucovineanu
Apicultor

Din: jud Suceava
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1538
In zona noastra temperaturile scad frecvent sub -20 grade. In aceste conditii oare nu creste cu mult consumul de hrana?Oare dezvoltarea familiilor nu se intirzie? Probabil raspunsurile la aceste intrebari le voi afla dupa ce voi incerca iernarea a doua familii, lucru pe care sunt dispus sa il fac.

_______________________________________
Ce bine ar fi daca nu am avea expresia "Las'ca merge si asa."

pus acum 16 ani
   
balas
Apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 664
Normal, dupa unele teorii din carti, temperatura din stup, fata de ceea de afara, nu difera decat cu 1 la 10 grade. depinde de literatura, studiata.
  In 24 de ore, pe urdinis, sau prin peretii stupului, are loc un schimb de aer, si nu va fi o mare diferenta intre ceea de afara sau inauntru. Asadar, se pot lasa doar cu sita, fara alta protectie. Mai este doar o singura problema. Cei care au lazi ME, avand 2 corpuri, distanta este mai mare, iar curentii de aer, nu ating asa de tare ghemul de albine.
Aceste lazi au fost facute, in tari cu clima mai blanda. La noi vremea este imprevizibila. Eu las doar o fanta, cat sa nu mucegaiasca ramele sau lada. Nu las pe toata suprafata, este prea mult curent de aer, si de fapt nu este nevoie. Este acel subar, care culiseaza, in functie de nevoile din stup.


pus acum 16 ani
   
dyaboliq001
Apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 25
cum arata un astfel de fund cu sita ?  are cineva o poza ceva ?

pus acum 16 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la