filip
Apicultor
Din: Aninoasa.Hd.Stupii in jud Arad
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1832
|
|
În 2008
Târgul Apicol Făget
se ţine la Alba Iulia!
Primul evenimet denumit “târg apicol” şi care a funcţionat ca atare (loc de întâlnire a ofertei cu cererea în domeniul produselor PENTRU apicultură a fost organizat în anul 2003 la Făget, judeţul Timiş. Cred că, fără să exagerăm, se poate afirma că acest târg a “reinventat” practic piaţa produselor pentrul uzul apicultorilor în România după o lungă perioadă în care comerţul cu stupi, rame, ceară, extractoare, scule şi unelte, tratamente, etc. a fost dominat de o unică entitate, Asociaţia Crescătorilor de Albine din România care, deşi deţinea o întinsă reţea sa de magazine Apicola repartizată pe întreg teritoriul, prezenta o ofertă reativ săracă şi învechită moral. Nu este de mirare că lucrurile stăteau astfel atât timp cât practic nu exista concurenţă, modelul de proucţie şi desfacere socialist extinzându-se un timp păgubos de lung şi în perioada post decembristă în acest domeniu. Iniţiatiava apariţiei unui târg apicol a aprţinut firmei Eurohonig care a găsit la nivelul oraşului Făget o înţelegere deplină din partea autorităţilor locale, primăria punând la dispoziţie cu mult entuziasm tot ce a putut pentru ducerea la îndeplinire a acestui proiect.
Anul trecut Târgul Apicol Făget, ajuns la a IV-a ediţie, a atins punctul culminant sub aspectul participarii atât ca număr de expozanţi cât şi ca vizitatori. Cantitatea de marfă tranzacţionată a fost impresionantă, practic toţi expozanţii fiind satisfăcuţi de nivelul vânzărilor realizat. Motiv de satisfacţie au avut în general şi apicultorii care au putut vedea multe produse de care aveau nevoie strânse laolaltă, au putut compara şi aprecia cea mai bună ofertă din punctul propriu de vedere putând face alegerea optimă. Sala de conferinţe a Casei de cultură din Făget a fost uneori neîncăpătoare şi pentru cei dornici să participe la conferinţe, prezentări, întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor sau ai altor organizaţii cu profil apicol din ţară şi străinătate, s-au făcut prezentări comerciale de produse interesante, s-au văzut filme pe teme apicole, organizatorii încercând să aducă de fiecare dată informaţia de actualitate cea mai utilă la momentul respectiv.
În anul 2008 organizatorii de până acum ai târgului de la Făget au ajuns cu regret la concluzia că Făgetul a rămas prea mic pentru un eveniment care an de an se dezvoltă. Prin urmare, pentru această primăvară, s-au cautat soluţii mai bune mai ales sub aspectul posibiltăţilor de cazare şi a dispunerii în teritoriu care să îl facă cât mai accesibil pentru un număr tot mai mare de vizitatori. Noua gazdă a Târgului Apicol de Primăvară este Alba Iulia unde acesta se va desfăşura în zilele de 27 şi 28 martie 2008 (joi şi vineri). Spaţiul de expunere oferit de Primăria Alba Iulia este un mic parc situat in centrul oraşului, având în imediata sa apropiere Casa de cultura a studenţilor care va găzdui secţiunea de comunicări a târgului.
Suprafaţa relativ mare pusă la dispoziţie pentru expunere sperăm să atragă un număr mare de firme care doresc să îşi prezinte oferta de produse pentru apicultură: stupi, rame, accesorii, faguri, extractoare, maturatoare, echipamente de procesare, alte utilaje, scule, unelte, tratamente, hrană pentru albine, echipament de protecţie şi altele.
Pe de altă parte, având în vedere că Alba Iulia este o localitate mare (peste 100.000 locuitori cu împrejurimile), organizarea târgului în acest oraş oferă o bună oportunitate apicultorilor locali, şi nu numai, să îşi prezinte oferta proprie de produse: miere şi alte produse apicole. Târgul va pune la dispoziţie în condiţii foarte avantajoase spaţiu de expunere oricărui apicultor care doreşte să îşi vândă marfa. Sub acest aspect evenimentul va fi bine mediatizat prin mijloacele de comuncare locale (ziare, televiziune, radio) pentru a atrage cât mai mulţi locuitori ai municipiului Alba Iulia, târgul va fi mediatizat ca o ocazie specială pentru achiziţie de produse apicole direct de la producător.
Tot cu această ocazie va avea loc şi deja tradiţionala sesiune de comunicări. Tema de acest an a târgului va fi „Apicultor în Europa”; conferinţele, luările de cuvânt, întâlnirile, materialele prezentate se vor axa pe această temă importantă a momentului legată de faptul că apicultorii români, pe lângă restricţii şi cerinţe de adaptare a activităţii lor la reglementările U.E beneficiază şi de avantaje considerabile, de oportunităţi diverse legate de această situaţie, începând cu accesul facil la o piaţă de desfacere a mierii mare şi bogată şi sfârşind cu şansa accesării sprijinului financiar din fonduri puse la dispoziţie de UE şi România.
Târgul apicol de primavară Alba Iulia 2008 se oferă de asemenea şi ca loc de desfăşurare a oricărui alt eveniment cu caracter apicol (seminar, întâlnire anuală, AGA, etc), care, dacă ne va fi propus în timp util (cel tarziu 15 martie), va fi popularizat împreună cu târgul.
Ne vedem la Alba Iulia!
_______________________________________
|
|