ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL
APICULTURA, ALBINE, CEARA, MIERE, PROPOLIS, STUPI, FAGURI, FORUM, APICULTORI
Lista Forumurilor Pe Tematici
ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL | Reguli | Inregistrare | Login

POZE ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
pysy_mik
Femeie
24 ani
Teleorman
cauta Barbat
25 - 44 ani
ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL / STUPI / 10 sau 12 rame Moderat de orbanstefan64
Autor
Mesaj Pagini: 1
IGNATIUS
Apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 4
Buna ziua
Am observat ca se discuta foarte multe despre  Dadant de 10 rame, dar nu prea s-a discutat de Dadant cu 12 rame. Marea majoritate  prefera Dadant cu 10 rame si diferite tipuri de cat. Dar as dori sa discutam si sa facem o comparatie intre 10 si 12 rame, sa vedem avantaje si dezavantajele:
10 rame: avantaje:usor de manipulat in pastoral, pretabil la diferite configuratii (caturi, capace, funduri etc), spatiu in cuib suficient -dupa unii.
dezavantaje: blocarea cuibului in cazul unor matci prolifice si culesuri abundente, spatiu destul de redus pt. matca, in cuib vom intalni la un moment dat 5-6- rame cu puiet si 4-5 rame  blocate cu pastura si miere, fiind astfel nevoiti sa luam din ramele cu miere si pastura pentru a ajunge la o situatie ideala de 8 rame dedicate numai pentru matca si 2 ramele laterale cu miere si pastura, 8 rame-care dupa specialisti si cercatatori sunt suficiente pentru o matca. Cea mai complicata problema si care ne da cele mai multe batai de cap este intrarea in friguri la"10 rame" care creste astfel numarul de ore alocat/unitatea de stup.
De ce nu e preferat stupul cu 12 rame? e drept e mai voluminos si mai dificil in pastoral, da ,dar ne asigura spatiu mai mare in cuib, mai putine batai de cap.  E drept ca la  12 rame nu prea mai putem lucra cu 2 caturi de 1/2 deoarce unul singur ar fi suficient,  cu 2 ar fi prea greu,in jur de 20 kg. miere pentru un cat cred ca ne-ar multumi pe toti.
12 rame in cuib ar asigura spatiul necesar pentru matca, adica 8 rame le vom  avea asigurate. .450x450 mm,un stup patrat,  deci 12 rame de 37,5 mm, una din ele va fi doar de 36 mm  fiind folosita ca rama claditoare, ce ne va pemite un mic joc la unul din capete pentru a putea manipula mai usor ramele.
     In Italia , Germania, Romania, cercetatorii, au considerat stupul cu 10 rame in cuib ca fiind suficient pentru o matca, dar nu prea s-a spus in ce conditii, si anume timp mare alocat/stup, nu se mai preteaza la stuparitul industrial, trebuie sa facem eforturi pentru a asigura deblocarea cuibului- asa cum am spus mai sus. Deci unde e adevarul?
as vrea sa discutam aceasta probleme cu referire doar la numar de rame necesar pentru matca si famile, nu doresc sa discutam despre chestiuni de manipulare si volum fizic.
Se  mai stie ca productiile adevarat  se obtin in familii cu un volum foarte mare, echivalentul unui Vertical cu 20 de rame 1/1.
Un dadant cu 12 rame in cuib si 11 rame de 1/2 in cat ar ajunge la un volum echivalent cu 17,5 rame 1/1- nu credeti ca e numai potrivit?
Va multumesc
Ignatius, Focsani


pus acum 16 ani
   
IGNATIUS
Apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 4
personal, mai preferabil ar fi  un dadant de 10 rame +cat 1/2 +cat de 14 cm inaltime pe care sa-l folosim doar pentru miere in sectiuni, astfel inaltimea celor 2 caturi (14+17=31) ne va permite sa urcam din cuib si 2-3 rame 1/1 ceea ce va oferi matcii un spatiu mare pentru ouat, si in acelasi timp vom avea rame de cat de 1/2 in care vom putea axtrage miere monosort,  caturi ce permite o usoara manipulare pentru toate varstele, dar creeaza un plus de greutate in pastotal unde e mai dificil sa te plimbicu 2 caturi de 1/2 dupa tine prin remorci si pavilioane, deci oricum am intoarce-o vom gasi plusuri si minusuri.
Va multumesc
Ignatius, Focsani


pus acum 16 ani
   
Cristian IONITA
Apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 596

IGNATIUS a scris:

Buna ziua
...................
as vrea sa discutam aceasta probleme cu referire doar la numar de rame necesar pentru matca si famile, nu doresc sa discutam despre chestiuni de manipulare si volum fizic.
..............



pai daca nu discutam despre manipulare si efort fizic mai bine mergem direct la carciuma sa bem si nu am facut nimic =D

parerea mea ca aceste aspecte sunt printre cele mai importante ... mai ales ptr stuparit pastoral "varsat"

un aspect pozitiv ptr stupul cu 12 rame pew care nu l-am vazut este ca poti avea in aceeasi cutrie pat rece si pat cald ... adica iernezi in pat cald si faci pastoral in pat rece

totusi tragand linie ... eu am declarat castigator pe cel cu 10 rame ... intradevar impune ceva mai multa atentie si manopera la blocat de cuib dar avantajele primeaza

mai mult .... am vazut sistemul cu ... 9 rame ptr a efdicientiza spatiul in poavilioane .... una e sa mergi in pastoral cu (ex) 60 familii si alta cu 66 (doar ca in varianta 66 am stupul doar pe 9 rame). practic ai 10% mai multa miere


pus acum 16 ani
   
roliold
Apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 29
Ca amuzament , va citez ce mi-a spus un stupar , avand la activ ,  50 de ani de stuparit :
" un apicultor priceput poate sa creasca o familie de albine si intr-o cisma si face si ceva miere ".
Cred ca are dreptate . Se poare face apicultura cu ori ce fel de stup , dar fiecare tip are partile bune si partile rele . Pana la urma fiecare se axeaza pe modelul care il satisface mai bine . Unii care fac pastoral aleg tipul de stup care se potriveste mijlocului de transport pe care il are .
Domnule Ignatius , nu cred ca nu trebuie luata in discutie problemele de manipulare si efortul fizic . Pentru profesionistii care au multe familii si care merg din pastoral in pastoal cred ca acest lucru este mai important . Poate ca fac compromisuri intre un stup in care o familie se dezvolta ideal si un model care ii usureaza putin munca . Desigur este important sa stim care este modelul ideal , ca sa stim cit putem merge cu compromisul .
Eu  pot sa spun ca sunt amator , am 15 familii . Fac pastoral mai rar si pe distante scurte . La ora actuala m-am axat pe stup multietajat cu doua corpuri 1/1 (12 rame) si 2 corpuri 1/2 (12 rame) . Doua corpuri 1/2 puse unul peste altul fac exact un corp 1/1 . Fundul este detasabil si este prevazut cu plasa antivarroa . Mai are un podisor cu functii multiple : Podisor Snelgrove , alimentator , izgonitor , gratie haneman sau plasa dubla de separare . Capacele la unii sunt cu plasa de aierisire la unii simple fara aerisire . Toate piesele sunt interschimbabile .
Am ales acest model deoarece (cand nu ii deplasez) la unii folosesc familii ajutatoare pentru a exploata la maxim singurul cules de baza . Cand ii deplasez ii formez ( in functie de puterea pe care o are ) in vertical cu 1 corp 1/1 si cu 1 sau 2 magazii 1/2  sau in vertical cu 2 corpuri 1/1 .


pus acum 16 ani
   
roliold
Apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 29
Si poza unui stup

sau rame poza unui stup

36.8KB


pus acum 16 ani
   
IGNATIUS
Apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 4
Eu nu am zis ca nu e importanta manipularea stupilor in pastoral, e foarte importanta, dar in aceasta privinta lucrurile sunt lamurite si s-a tot discutat. Eu incercam sa discutam despre sistemul de stup dadant de 10 sau 12 rame care permite o intretinere mai buna a familiei de albine. Asigura stupul de 12 rame o dezvoltare mai buna a familiei? sau ne vom afla si aici in aceiasi situatie ca la familia pe 10 rame si anume blocarea ramelor din cuib cu miere si pastura, ajungand in aceiasi situatie ca la stupul cu 10 rame, adica sa ajungem sa avem pentru matca  pana la urma tot 5-6 rame  dedicate, restul fiind blocate cu miee si pastura? Daca ar fi asa, ajungem tot la situatia cand ar trebui sa luam rame cu miere si pastura pentru a debloca cuibul, exact  ca la cel cu 10 rame???  Cum putem reusi sa avem in stupul cu 10 rame 8 rame dedicate pentru matca?
Va multumesc

Modificat de IGNATIUS (acum 16 ani)


pus acum 16 ani
   
Cristian IONITA
Apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 596
pai ... banuiesc ca se poate ajunge si la stupul cu 12 rame in situatia de blocare a cuibului doar ca ceva mai rar decat la cel cu 10.

pus acum 16 ani
   
maximus
Apicultor

Din: valcea taica...valcea
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 363
hm...un subiect care imi invie amintiri placute....

        pana sa ajung la ME,am trecut prin orizontali,verticali cu10, 12,14,16 rame si cat de 3/4.

        chestiunea e una singura:oricum am da-o,dadantu e tot....dadant,indiferent ca e cu 10,12 sau cine stie cate rame.

        intr-adevar,la 10 rame urca mai repede la cat,la 12 strange mai multe provizii pentru el pana toamna,si ca sa urce la cat are nevoie de ceva mai multa musca decat 10.din acest motiv apare o usoara tendinta de blocare a cuibului mai accentuata la 12,care daca are loc jos poate nici sa nu urce sus.dar blocarea cuibului exista si intr-un caz,si in celalalt.ca productivitate,10 tine mai putina miere jos decat 12,deci are productivitate mai mare daca se merge pe principiul:"eu sus,ele jos".

        cum am facut eu cu 12 la vremea respectiva,pentru ca nu imi placea sa trag miere din faguri de cuib:lasam pentru matca doar 8 rame de ouat,pe care le limitam cu diafragma pe centrul cuibului,iar dupe puneam cate 2 artificiali de fiecare parte.asa le dadeam de lucru,si era mai mare dragu sa ii iei plini de miere.

        in salbaticie roii nu au mai mult de 8 faguri in lateral,de aceea ce e peste 8 e contra naturii dupa parerea mea.la 12 rame in cuib mai ajunge matca sa lase cate o palma-2 de oua pe ramele marginase,nici ca e miere,nici ca  puiet,de tras nu trag din rame de genu acesta,asa ca e o aiureala.

     la 10 se intampla la fel,cu singura deosebire ca urca mai usor la cat,dar are nevoie de 2 caturi obligatoriu.daca e sa stau in dadant,parerea mea ca 10 e mai convenabil.se apropie putin mai mult de starea de salbaticie,permitand lucru pe verticala mai usor ca la 12 rame.

  manopera cu scosu ramelor si deblocarea cuibului este costisitoare,daca ai peste 50 ti se cam ia...ramane o singura solutie:renuntarea la dadant.sanatate


pus acum 16 ani
   
bucovineanu
Apicultor

Din: jud Suceava
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1538

IGNATIUS a scris:

Eu nu am zis ca nu e importanta manipularea stupilor in pastoral, e foarte importanta, dar in aceasta privinta lucrurile sunt lamurite si s-a tot discutat. Eu incercam sa discutam despre sistemul de stup dadant de 10 sau 12 rame care permite o intretinere mai buna a familiei de albine. Asigura stupul de 12 rame o dezvoltare mai buna a familiei? sau ne vom afla si aici in aceiasi situatie ca la familia pe 10 rame si anume blocarea ramelor din cuib cu miere si pastura, ajungand in aceiasi situatie ca la stupul cu 10 rame, adica sa ajungem sa avem pentru matca  pana la urma tot 5-6 rame  dedicate, restul fiind blocate cu miee si pastura? Daca ar fi asa, ajungem tot la situatia cand ar trebui sa luam rame cu miere si pastura pentru a debloca cuibul, exact  ca la cel cu 10 rame???  Cum putem reusi sa avem in stupul cu 10 rame 8 rame dedicate pentru matca?
Va multumesc

.Blocarea ramelor din cuib cu miere si pastura o putem avea la orice tip de stup,chiar si la  stupul orizontal. Daca este cules intens si albinele nu au unde sa depoziteze nectarul atunci ele umplu ramele din care a iesit puietul cu nectar mai repede decat reuseste regina sa depuna oua si asa se ajunge la blocarea cuibului. In timpul culesului familia de albine trebuie sa aiba la dispozitie  un numar mare de rame goale pentru ca nectarul contine o mare cantitate de apa si albinele  il depoziteaza pe rame fara sa umple celulele. Abia dupa ce nectarul pierde o mare parte din apa este mutat  celulele sunt umplute si ramele sunt capacite incepand din partea de sus.
Raspuns la intrebarea de mai sus:
Pentru  a avea 8 sau chiar 10 rame cu puiet la stupul cu 10 rame, trebuie sa avem regine tinere, prolifice si sa asiguram caturi cu rame suficiente pentru  depozitarea nectarului.
Fiecare tip de stup are avantajele si dezavantajele sale.De aceea s-au creat atatea tipuri de stupi,fiecare considerand ca a adus imbunatatiri fata de stupul creat anterior.
Stupul ME cu fund detasabil usureaza munca apicultorului si prezinta avantajul ca fiind modular, poate fi marit sau micsorat in functie de necesitati.Deasemenea daca este folosit corect avem mai multe posibilitati de a preveni roitul.


_______________________________________
Ce bine ar fi daca nu am avea expresia "Las'ca merge si asa."

pus acum 16 ani
   
kio
Apicultor

Din: fieni, dambovita
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 123

In toamna asta imi fac 2 sau 3 stupi verticali  cu cat 1/2, cu urmatoarele dimensiuni interioare ale cuibului: 470 (12R x 38 + 15 [diafragma]) x 450 x 320 (deasupra ramei). Cum vi se pare?


pus acum 16 ani
   
PricopArthur
Apicultor

Din: Medgidia - jud. Constanta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1701

IGNATIUS a scris:

Buna ziua
Am observat ca se discuta foarte multe despre  Dadant de 10 rame, dar nu prea s-a discutat de Dadant cu 12 rame. Marea majoritate  prefera Dadant cu 10 rame si diferite tipuri de cat. Dar as dori sa discutam si sa facem o comparatie intre 10 si 12 rame, sa vedem avantaje si dezavantajele:
10 rame: avantaje:usor de manipulat in pastoral, pretabil la diferite configuratii (caturi, capace, funduri etc), spatiu in cuib suficient -dupa unii.
dezavantaje: blocarea cuibului in cazul unor matci prolifice si culesuri abundente, spatiu destul de redus pt. matca, in cuib vom intalni la un moment dat 5-6- rame cu puiet si 4-5 rame  blocate cu pastura si miere, fiind astfel nevoiti sa luam din ramele cu miere si pastura pentru a ajunge la o situatie ideala de 8 rame dedicate numai pentru matca si 2 ramele laterale cu miere si pastura, 8 rame-care dupa specialisti si cercatatori sunt suficiente pentru o matca. Cea mai complicata problema si care ne da cele mai multe batai de cap este intrarea in friguri la"10 rame" care creste astfel numarul de ore alocat/unitatea de stup.
De ce nu e preferat stupul cu 12 rame? e drept e mai voluminos si mai dificil in pastoral, da ,dar ne asigura spatiu mai mare in cuib, mai putine batai de cap.  E drept ca la  12 rame nu prea mai putem lucra cu 2 caturi de 1/2 deoarce unul singur ar fi suficient,  cu 2 ar fi prea greu,in jur de 20 kg. miere pentru un cat cred ca ne-ar multumi pe toti.
12 rame in cuib ar asigura spatiul necesar pentru matca, adica 8 rame le vom  avea asigurate. .450x450 mm,un stup patrat,  deci 12 rame de 37,5 mm, una din ele va fi doar de 36 mm  fiind folosita ca rama claditoare, ce ne va pemite un mic joc la unul din capete pentru a putea manipula mai usor ramele.
     In Italia , Germania, Romania, cercetatorii, au considerat stupul cu 10 rame in cuib ca fiind suficient pentru o matca, dar nu prea s-a spus in ce conditii, si anume timp mare alocat/stup, nu se mai preteaza la stuparitul industrial, trebuie sa facem eforturi pentru a asigura deblocarea cuibului- asa cum am spus mai sus. Deci unde e adevarul?
as vrea sa discutam aceasta probleme cu referire doar la numar de rame necesar pentru matca si famile, nu doresc sa discutam despre chestiuni de manipulare si volum fizic.
Se  mai stie ca productiile adevarat  se obtin in familii cu un volum foarte mare, echivalentul unui Vertical cu 20 de rame 1/1.
Un dadant cu 12 rame in cuib si 11 rame de 1/2 in cat ar ajunge la un volum echivalent cu 17,5 rame 1/1- nu credeti ca e numai potrivit?
Va multumesc
Ignatius, Focsani

Imi este greu sa ma pronunt in aceasta problema. Ceeace pot sa spun, este ca am intalnit 2 apicultori, tata si fiu. Tatal avea numai stupi pe 12 rame, iar fiul pe 10. Productia de miere, din spusele lor, era mai mare la stupii cu 10 rame de 10 - 20%, in aceleasi conditii de cules.
Ar putea cineva sa gaseasca o explicatie?


_______________________________________
Miere multa si inima curata

pus acum 16 ani
   
Cristian IONITA
Apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 596
pai .... zic si eu .... cel cu stup de 12 rame avea mai multa miere in cuib si e nbormal sa ajunga mai putina in butoaie

pus acum 16 ani
   
teinegru64
Apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 421
Si ar mai fi...mai multe rame cu puiet in cuib si mai putine culegatoare de nectar.

_______________________________________


pus acum 16 ani
   
PricopArthur
Apicultor

Din: Medgidia - jud. Constanta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1701

Cristian IONITA a scris:

pai .... zic si eu .... cel cu stup de 12 rame avea mai multa miere in cuib si e nbormal sa ajunga mai putina in butoaie

Se poate sa aveti dreptate, dar eu am tras pana acum numai caturile, iar ramele de jos, odata umplute vor fi pentru rezerva de iarna. Nu vad cum sa afecteze reducerea semnificativa a productiei.


_______________________________________
Miere multa si inima curata

pus acum 16 ani
   
Cristian IONITA
Apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 596
e vorba de esalonarea in timp

poate per total cantitatea de miere va fi aceeasi dar ... sigur la culesurile de inceput de an (rapita, salcam) veti scoate mai putina miere in stupul de 12 decat in cel de 10

poate egalati la floarea soarelui dar ma indoiesc ... poate merita un experiment


pus acum 16 ani
   
PricopArthur
Apicultor

Din: Medgidia - jud. Constanta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1701
E greu de facut un experiment in acest sens, mai ales cu cativa stupi. Sunt prea multi factori care pot polua rezultatul.
Dar deviem de la subiectul pus de Ignatius. Aveti stupi cu 12 rame? Sunteti nevoit sa inlocuiti ramele din cuib cu rame bune pt ouat? La 10 rame este necesar.


_______________________________________
Miere multa si inima curata

pus acum 16 ani
   
Donbazil
Apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 31
Sal'tare!
In momentul cand am facut proiectul pentru achizitie de stupi, prin SAPARD, am avut nopti intregi de insomnie pe aceasta tema , desi aveam suficienta experienta, era totusi vorba de bani multi si de o investitie destul de importanta- 150 de lazi noi.
Am hotarat  totusi sa iau lazi cu 12 rame si doua magazii de jumatate, cu cate 11 rame fiecare si ma felicit pentru asta, acum dupa 3 sezoane de utilizare.
Un amic si-a luat lazi cu 10 rame si doua magazii de cate 9 rame de jumate si credeti-ma ca anul asta a stat mai mult prin copaci dupa roi. Eu cu roii nu am prea avut probleme iar despre productie, a fost atata cata a fost, Doamne-multam, ca se putea si mai rau.
Raman la ideea ca mai bun este stupul cu 12 rame decat cel cu 10.
Sal'tare!
Donbazil- Faget.


pus acum 16 ani
   
PricopArthur
Apicultor

Din: Medgidia - jud. Constanta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1701
O afirmatie hotarata ca a lui Donbazil ne este de folos tuturor. Ne puteti totusi detalia de ce ati ales 12 rame? Pentru ca diferenta de volum intre stupul dv si cel al colegului este de 4 rame normale. Ori un stup pe 20 de rame ar trebui sa asigure spatiu suficient pt dezvoltarea fam ca si pt depozitarea stransurii. Se poate sa fie o gresala de exploatare, sau neexploatare, ori matci batrane,...

_______________________________________
Miere multa si inima curata

pus acum 16 ani
   
Donbazil
Apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 31
Sal'tare!
Drept este ca diferenta de volum nu e prea mare, dar are si asta rostul ei. Sa nu uitam ca stupul are magazia sau magaziile puse doar din mai pana in august- septembrie,restul anului avem de lucru doar cu cutia de baza, care daca e de 10 rame, cred eu ca e prea mica si pentru hranitor si pentru diafragma si pentru ramele de iernare ( 6-7 cu miere si 1-2 cu pastura) si pentru 1-2 rame cu putina miere de dus in cuib.
Apoi in timpul sezonului activ, am avut si 3-4 rame cu pastura si  apoi ramele de acoperire, care la mine sunt de obicei pline  si nu le scot din stup, atunci daca lada e de 10 rame se limiteaza spatiul de ouat.
Nu zic ca nu e bun cel de 10 rame, ci sustin ca e mai bun cel de 12, mai ales in conditiile pe care le am eu, aici gandindu-ma la numarul de stupi, fregventa controalelor, baza melifera, posibilitati de pastoral, etc. Poate la altii e altfel dar eu asa cred ca e mai bine pentru mine.
Sal'tare!
Donbazil-Faget.
                      P.S.  Am lucrat si cu lazi cu 10 rame si cat de M.E. -aveam un pavilion cu 40 de lazi, dar l-am vandut, n-a fost "pe sufletul meu".-

Modificat de Donbazil (acum 16 ani)


pus acum 16 ani
   
PricopArthur
Apicultor

Din: Medgidia - jud. Constanta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1701

Donbazil a scris:

Sal'tare!
Drept este ca diferenta de volum nu e prea mare, dar are si asta rostul ei. Sa nu uitam ca stupul are magazia sau magaziile puse doar din mai pana in august- septembrie,restul anului avem de lucru doar cu cutia de baza, care daca e de 10 rame, cred eu ca e prea mica si pentru hranitor si pentru diafragma si pentru ramele de iernare ( 6-7 cu miere si 1-2 cu pastura) si pentru 1-2 rame cu putina miere de dus in cuib.
Apoi in timpul sezonului activ, am avut si 3-4 rame cu pastura si  apoi ramele de acoperire, care la mine sunt de obicei pline  si nu le scot din stup, atunci daca lada e de 10 rame se limiteaza spatiul de ouat.
Nu zic ca nu e bun cel de 10 rame, ci sustin ca e mai bun cel de 12, mai ales in conditiile pe care le am eu, aici gandindu-ma la numarul de stupi, fregventa controalelor, baza melifera, posibilitati de pastoral, etc. Poate la altii e altfel dar eu asa cred ca e mai bine pentru mine.
Sal'tare!
Donbazil-Faget.
                      P.S.  Am lucrat si cu lazi cu 10 rame si cat de M.E. -aveam un pavilion cu 40 de lazi, dar l-am vandut, n-a fost "pe sufletul meu".-


Asa este. Fiecare pe sufletul lui. Eu anul acesta nu am facut controale decat in primavara. In rest, am deschis lazile la extractii, si atunci numai in cat. Nu am gasit cuibul blocat pana acum. Intotdeauna albinele se grabesc sa faca loc matcii pentru ponta.
Cu stima, Arthur


_______________________________________
Miere multa si inima curata

pus acum 16 ani
   
florin_apis
Apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 35
In legatura cu blocatul cuibului la 10 rame: nu se vor bloca cuiburile atita timp cit este spatiu in magazie  pt. miere si matci suficient de bune.Daca se intimpla totusi sa se blocheze cuibul la un cules foarte bun  nu trebuie decit sa adaugam o alta magazie sub cea plina sau sa stoarcem pe cea plina si am rezolvat problema.Stupul se deblocheaza    singur.                                                                                                                                                                                                                                                              In ceace priveste spatiul pt. ouat                                                                                                                              8 rame DADANT chiar cu mici coroane de miere ,de cele mai multe ori sint suficiente.

pus acum 16 ani
   
valy gudas
Apicultor

Din: Baia Sprie.MM
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 594
Exista asa numitul prag de roire la unele rase de albine cea ce face suficient spatiu in cuib pt dandant 10 R + mag ,dar la unele rase nu-i suficient spatiul nici pe 12 R cea ce ne obliga sa mai scoatem cate 1,2 rame cu puiet la ecloziune,pt a crea spatiu matci pt ouat.
Sunt de aceasi parere cu donbazil ,Dandant 12 rame + 2 magazi 1/2.

sau rame exista asa numitul prag roire unele rase albine cea face suficient spatiu cuib dandant mag

6.9KB


_______________________________________
Suntem saraci,dar nu suntem prosti.



pus acum 16 ani
   
admin
Administrator

Din: sighisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1113
Am patit-o si eu la un stup anul asta: 9 din 10 rame full cu puiet nu mai avea matca unde sa depuna puiet erau si capacite...cand am observat am scos o rama si am bagat alta dar era deja prea tarziu... a intrat deja in frigurile roitului.dar roitul poate sa apara si la cele cu 12 rame, de exemplu daca prinzi 1 saptamana ploioasa in mai-iunie si iti iese si o rama de puiet... poate sa fie orice stup ...familia aia intra in friguri...asa ca roitul nu depinde de lazi poate influenteaza in oarecare masura dar nu depinde. parerea mea...

pus acum 16 ani
   
marius
Apicultor

Din: zlatna jud alba
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 831
se tot vorbeste de lazi pe 10 sau pe 12 rame dar de lazi pe 11 rame de ce nu vb nimeni
eu am lazile pe 11 rame jos si 10 rame la etaj     spun eu ca sunt cele mai bune dar fiecare cu care se obijnueste


_______________________________________
dulce este mierea dar cu cat amar si truda se aduna.....


pus acum 16 ani
   
dragos2006
Apicultor

Din: Rm. Sarat
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 4502
mi-ai luat vorba din gura , doi prieteni de-ai mei au stupi pe 11 rame , ce sa-i faci atatea bordee atatea obiceie !

_______________________________________
Moralitatea este instinctul de turma al individului. (Friedrich Nietzsche)

pus acum 16 ani
   
balas
Apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 664
Parca 10, sau 11 rame, este prea putin cateodata. Merge si cu 9 . Sunt atatea pareri, ca eu am din fiecare. Nici acum, nu m-as putea decide. Doar matca stie mai bine, si un cules bun

pus acum 16 ani
   
Aristita
Apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1
eu folosesc stupul de 10 rame cuib rama intreaga si 10 rame in cat tot rama intreaga de care sunt foarte multumita in cazul in care se intampla sa urce matca sa oua in cat din lipsa de spatiu nu fac decat sa inversez ramele coborind-o pe ce cu oua in cuib si ridicind-o pe ce cu miere in cat dind spatiu de ouat matci deblocand totodata ciubul

pus acum 16 ani
   
PricopArthur
Apicultor

Din: Medgidia - jud. Constanta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1701

Aristita a scris:

eu folosesc stupul de 10 rame cuib rama intreaga si 10 rame in cat tot rama intreaga de care sunt foarte multumita in cazul in care se intampla sa urce matca sa oua in cat din lipsa de spatiu nu fac decat sa inversez ramele coborind-o pe ce cu oua in cuib si ridicind-o pe ce cu miere in cat dind spatiu de ouat matci deblocand totodata ciubul


Bine ai venit pe forum.
O intrebare privitor la stupii pe 10 rame cu cat normal: ce faceti cand in cat e plin cu nectar, si trebuie sa umblati in cuib? Nu e greu de manevrat un cat plin?


_______________________________________
Miere multa si inima curata

pus acum 16 ani
   
Cristian IONITA
Apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 596
probabil sa-si freaca mainile de bucurie si se apuca de extas 

pus acum 16 ani
   
MAN CRISTI
Apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 9

PricopArthur a scris:


Aristita a scris:

eu folosesc stupul de 10 rame cuib rama intreaga si 10 rame in cat tot rama intreaga de care sunt foarte multumita in cazul in care se intampla sa urce matca sa oua in cat din lipsa de spatiu nu fac decat sa inversez ramele coborind-o pe ce cu oua in cuib si ridicind-o pe ce cu miere in cat dind spatiu de ouat matci deblocand totodata ciubul


Bine ai venit pe forum.
O intrebare privitor la stupii pe 10 rame cu cat normal: ce faceti cand in cat e plin cu nectar, si trebuie sa umblati in cuib? Nu e greu de manevrat un cat plin?

Dar daca prinzi un an ca acesta la tei, in care  se umple magazia de 1/3 de miere in 5-6 zile si nu ai timp sa scoti , CE FACI ? . Pe cand 1/1 se umple in 7-8 zile. Avantaj 1/1


    Miere sa fie ca nu ne incurca capacitatea de inmagazionare . =D


pus acum 16 ani
   
bucovineanu
Apicultor

Din: jud Suceava
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1538
"Dar daca prinzi un an ca acesta la tei, in care  se umple magazia de 1/3 de miere in 5-6 zile si nu ai timp sa scoti , CE FACI?"
E foarte simplu: Pui o magazie cu rame goale intre cea plina si cuib.


_______________________________________
Ce bine ar fi daca nu am avea expresia "Las'ca merge si asa."

pus acum 16 ani
   
PricopArthur
Apicultor

Din: Medgidia - jud. Constanta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1701

MAN CRISTI a scris:


PricopArthur a scris:


Aristita a scris:

eu folosesc stupul de 10 rame cuib rama intreaga si 10 rame in cat tot rama intreaga de care sunt foarte multumita in cazul in care se intampla sa urce matca sa oua in cat din lipsa de spatiu nu fac decat sa inversez ramele coborind-o pe ce cu oua in cuib si ridicind-o pe ce cu miere in cat dind spatiu de ouat matci deblocand totodata ciubul


Bine ai venit pe forum.
O intrebare privitor la stupii pe 10 rame cu cat normal: ce faceti cand in cat e plin cu nectar, si trebuie sa umblati in cuib? Nu e greu de manevrat un cat plin?

Dar daca prinzi un an ca acesta la tei, in care  se umple magazia de 1/3 de miere in 5-6 zile si nu ai timp sa scoti , CE FACI ? . Pe cand 1/1 se umple in 7-8 zile. Avantaj 1/1


    Miere sa fie ca nu ne incurca capacitatea de inmagazionare . =D


Pui 2 caturi de jumate.


_______________________________________
Miere multa si inima curata

pus acum 16 ani
   
PricopArthur
Apicultor

Din: Medgidia - jud. Constanta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1701

Cristian IONITA a scris:

probabil sa-si freaca mainile de bucurie si se apuca de extas 


Tu extragi nectar?


_______________________________________
Miere multa si inima curata

pus acum 16 ani
   
balas
Apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 664
Daca ai lazi, in care nu mai poti adauga rame, sau caturi, extragi. Eu intr-un an, am scos mierea de salcam din 2 in 2 zile. Trecea cantarul peste 5 kile pe zi. Am scos nectar, l-am pus la rece, si pe urma l-am folosit la stimulare,pentru polen. Cand a mai scazut cantarul, am lasat sa capaceasca. Albinele cand este cules, si au spatiu, sunt in stare sa umple intr-o zi caturile. Lucram la ele doar seara. Aveam doar 55 de familii, unificate, si daca nu scoteam la 2 zile, le gaseam pe toate in pomi. La multe le-am luat si matcile, sa nu poata roii. Am facut atunci peste 1300 Kg. de miere si nectar. A fost doar un singur salcam, dar l-am prins la maxima inflorire, cu timp favorabil. Noaptea era cald, iar ziua nu a trecut de 27-28 de grade.

pus acum 16 ani
   
Cristian IONITA
Apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 596

PricopArthur a scris:


Cristian IONITA a scris:

probabil sa-si freaca mainile de bucurie si se apuca de extas 


Tu extragi nectar?



daca nu am caturi si rame de schimb .... ce mai ramane de facut?


pus acum 16 ani
   
PricopArthur
Apicultor

Din: Medgidia - jud. Constanta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1701

Cristian IONITA a scris:


PricopArthur a scris:


Cristian IONITA a scris:

probabil sa-si freaca mainile de bucurie si se apuca de extas 


Tu extragi nectar?



daca nu am caturi si rame de schimb .... ce mai ramane de facut?


Sa faci caturi cu ramele necesare, sau sa tragi nectar si sa il vinzi ca miere ori sa il faci tuica.


_______________________________________
Miere multa si inima curata

pus acum 16 ani
   
Cristian IONITA
Apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 596
eu procedez in felul urmator

am stupi de prodictie in padure ... la cca 15 Km peste camp de locatia permanenta a stupinei, pe locatie tin roiurile

iau caturile cu nectar de la stupi de productie, .... pun altele goale, si le pun deaspra roiurilor.

asta ptr ca am caturi de 1/2

cand aveam cat de 1/1 ,.... duceam toti stupi la padure .... atunci luam cate 4-5 rame din mijloc de la stupi buni si le dadeam la cei mai slabi ptr maturare .... la cei puternici puneam rame goale


pus acum 16 ani
   
balas
Apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 664
De la albine, trebuie sa iei, in sezon, nu trebuie dat, ca tot degeaba. Merge dar cu risipa

pus acum 16 ani
   
costyk
Apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1
baieti as dori si eu un raspuns un apicultor profesionist cam ce fel de stupi foloseste?

pus acum 15 ani
   
PricopArthur
Apicultor

Din: Medgidia - jud. Constanta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1701

costyk a scris:

baieti as dori si eu un raspuns un apicultor profesionist cam ce fel de stupi foloseste?

Stupi care sa necesite un volum mic de munca cu eficienta maxima.


_______________________________________
Miere multa si inima curata

pus acum 15 ani
   
milu56
Apicultor

Din: Almeria
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1252

costyk a scris:

baieti as dori si eu un raspuns un apicultor profesionist cam ce fel de stupi foloseste?


sau rame costyk dori raspuns apicultor cam fel stupi foloseste?

47.6KB


_______________________________________
Albina trebuie apreciata pentru organizare harnicie si igiena.

pus acum 15 ani
   
bucovineanu
Apicultor

Din: jud Suceava
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1538
Referitor la modelele de stupi. Asa cum am spus si altadata am stupi pe 13 rame cu magazie identica si stupi ME. In timpul acestei veri nu am observat mari diferente de dezvoltare si recolta intre cele doua modele. In ultima parte a lui iulie si prima jumatate a lui august am avut cules de mana. Acum au intervenit diferente. Cei pe 10 rame au urcat mierea in corpul doi si corpul 1 a ramas in intregime pentru cuib. Cei pe 13 rame nu au mai urcat mierea in magazie, au blocat partial cuibul cu miere. Am recoltat mai multa miere de la acestia din urma, dar familiile sunt mai slabute.  Cei pe 10 rame  au dat mai putina miere dar sunt mai populati. E greu  sa aleg intre cele 2 modele totusi la cei pe 10 rame am mai multe posibilitati de a preveni roirea.

_______________________________________
Ce bine ar fi daca nu am avea expresia "Las'ca merge si asa."

pus acum 15 ani
   
milu56
Apicultor

Din: Almeria
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1252

bucovineanu a scris:

"Dar daca prinzi un an ca acesta la tei, in care  se umple magazia de 1/3 de miere in 5-6 zile si nu ai timp sa scoti , CE FACI?"
E foarte simplu: Pui o magazie cu rame goale intre cea plina si cuib.


Sau pui o budaca de la stana langa stup nu ar fi bine?
numai la ciobani se pune corpul gol intre corpul plin si corpul de baza(cuib)
Dragi stupari nu va luati dupa toti ciobanii,cand este nevoie de al doilea corp de magazie in totdeauna se pune sus peste acela plin,daca vrem sa ne puna miere,daca rem puiet in magazie atunci ne luam dupa ciobani.


_______________________________________
Albina trebuie apreciata pentru organizare harnicie si igiena.

pus acum 15 ani
   
milu56
Apicultor

Din: Almeria
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1252

Cristian IONITA a scris:

eu procedez in felul urmator

am stupi de prodictie in padure ... la cca 15 Km peste camp de locatia permanenta a stupinei, pe locatie tin roiurile

iau caturile cu nectar de la stupi de productie, .... pun altele goale, si le pun deaspra roiurilor.

asta ptr ca am caturi de 1/2

cand aveam cat de 1/1 ,.... duceam toti stupi la padure .... atunci luam cate 4-5 rame din mijloc de la stupi buni si le dadeam la cei mai slabi ptr maturare .... la cei puternici puneam rame goale


Nu am inteles,aceasta padure nu primeste numai anumite feluri de caturi?INTERESANT .Nu ai si oi in padure?Cred ca bucovineanu te-a invatat,baga si caturi cu rame goale intre corpuri pline,tot de bucovineanu.

Modificat de milu56 (acum 15 ani)


_______________________________________
Albina trebuie apreciata pentru organizare harnicie si igiena.

pus acum 15 ani
   
fullfit46
Vizitator



orbanstefan64 _)_

Modificat de fullfit46 (acum 14 ani)


pus acum 15 ani
   
un_escu
Apicultor

Din: pitesti
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 72
Oricare apicultor ne spune ce metode de lucru are la stupina.ce stie si cum procedeaza,dar asta nu ne da nouo dreptul de a le schimba meseria in crescatori de oi Rusine....

pus acum 15 ani
   
fullfit46
Vizitator



orbanstefan64 _)_

Modificat de fullfit46 (acum 14 ani)


pus acum 15 ani
   
romikele
Apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1025

fullfit46 a scris:


un_escu a scris:

Oricare apicultor ne spune ce metode de lucru are la stupina.ce stie si cum procedeaza,dar asta nu ne da nouo dreptul de a le schimba meseria in crescatori de oi Rusine....

... era modelul d-voastra de urmat.

Era si nu mai este?
Modelul e bine de urmat, nu si de copiat 


pus acum 15 ani
   
sfantul spiridon
Apicultor

Din: din stoina-gorj
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 841
eu folosesc si pe 10 rame dar si pe 12

sau rame folosesc rame dar

62.9KB


_______________________________________
eu de soare mult ma tem....

pus acum 14 ani
   
sfantul spiridon
Apicultor

Din: din stoina-gorj
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 841
si pe 12

sau rame

65.4KB


_______________________________________
eu de soare mult ma tem....

pus acum 14 ani
   
sfantul spiridon
Apicultor

Din: din stoina-gorj
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 841
cel pe 12 rame e mai greu de folosit, pentru mine pentru ca nu prea am atat de mult salcam...mierea o scot dupa tei...sus merg cu cat pe 10 rame..diferenta dintre corpuri o rezolv cu folie de o palma, deasupra corpului ramas in exterior

_______________________________________
eu de soare mult ma tem....

pus acum 14 ani
   
pistol28
Apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 86
pentru sfantul spiridon.

Intr-o fotografie am vazut un stup acoperit cu  LINOLEUM.
Linoleum = este facut din vinilin (policlorura de vinil).
Cantitatea de produse toxice eliminate de vacesta este foarte mare.
Daca doriti ca frumoasa d-voastra fica (nepoata) din fotografie sa fie sanatoasa, cand va fi mare, va ROG forte frumos chiar acum sa scoateti linoleumul de pe stup. MIEREA ESTE CONTAMINATA.

(policlorura de vinil) =  CANCER.


_______________________________________
Trebuie sa stii sa vezi, ca sa prevezi
Si sa PREVEZI, ca sa previi

pus acum 14 ani
   
AndreiRN
Apicultor

Din: Los Angeles
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2417
Domnul pistol28, prin ce proces s-ar contamina mierea cand este un linoleum afara pe capac?
Sa invatam si noi.


_______________________________________
320 de zile senine fac albinele fericite

pus acum 14 ani
   
pistol28
Apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 86
vorbesc de cel din STUP
ultima foto


_______________________________________
Trebuie sa stii sa vezi, ca sa prevezi
Si sa PREVEZI, ca sa previi

pus acum 14 ani
   
pistol28
Apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 86
adica aceasta

sau rame adica aceasta

65.2KB


_______________________________________
Trebuie sa stii sa vezi, ca sa prevezi
Si sa PREVEZI, ca sa previi

pus acum 14 ani
   
AndreiRN
Apicultor

Din: Los Angeles
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2417
Ai gresit poza dar totusi care e legatura dintre albine si linoleum?

_______________________________________
320 de zile senine fac albinele fericite

pus acum 14 ani
   
sfantul spiridon
Apicultor

Din: din stoina-gorj
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 841

pistol28 a scris:

pentru sfantul spiridon.

Intr-o fotografie am vazut un stup acoperit cu  LINOLEUM.
Linoleum = este facut din vinilin (policlorura de vinil).
Cantitatea de produse toxice eliminate de vacesta este foarte mare.
Daca doriti ca frumoasa d-voastra fica (nepoata) din fotografie sa fie sanatoasa, cand va fi mare, va ROG forte frumos chiar acum sa scoateti linoleumul de pe stup. MIEREA ESTE CONTAMINATA.

(policlorura de vinil) =  CANCER.

dupa ce ca pot candida la titlul de cei mai frumosi stupi...
nu, nu este acel material pomenit de dumneata, doar asa pare...e vorba de un capac care nu se prea potriveste...apoi cand pun turta blanitele nu se mai etanseizeaza si atunci vin cu material textil sa acoper stupul pe care niciodata nu-l impachetez...in fine,
multumesc pentru remarca


_______________________________________
eu de soare mult ma tem....

pus acum 14 ani
   
pistol28
Apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 86
cu respect, domnule "sfantul spiridon" am luat si tradus cu ajutorul lui "GOOGLE" citeva date despre PVC.



Formulă chimică de PVC (policlorură de vinil) este [-CH2-CHCl-] n, unde n este egal cu ~ 60000 la 140000. Actual formulări utile din PVC, de asemenea, includ un procent mic de stabilizatori diferite pentru a îmbunătăţi performanţa şi de a preveni decolorarea de lumină şi căldură.


Clorură de polivinil
Policlorură de vinil, (IUPAC Poli (chloroethanediyl)) de obicei prescurtat PVC, este un polimer termoplastic.  Acesta este un polimer de vinil construite de a repeta grupuri de vinil (ethenyls), având una din hydrogens lor înlocuit cu un grup de clorură.

Clorură de polivinil este de plastic treilea cel mai des produse, după polietilena si polipropilena. Peste 50% din PVC fabricate este utilizat în construcţii, pentru că este ieftin, durabil, si usor de asamblat. 
. De asemenea, este frecvent utilizate în figurine şi în produse gonflabile, cum ar fi Paturile cu apa, jucării piscina, şi structuri gonflabile.


"Din PVC este o substanţă cancerigenă."

Un raport a crescut de mortalitate standardizată pentru cancerul de ficat în rândul lucrătorilor policlorură de vinil în Taiwan


Daca nu v-am convins de cit rau poate sa va faca, va rog sa dati foc la o bucata mica din materialul in discutie si dupa aceea mai vorbim.

sau rame respect, domnule luat tradus ajutorul lui citeva date despre pvc vinil) este unde este egal

10.1KB


_______________________________________
Trebuie sa stii sa vezi, ca sa prevezi
Si sa PREVEZI, ca sa previi

pus acum 14 ani
   
sfantul spiridon
Apicultor

Din: din stoina-gorj
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 841
multumesc de informatie....pe viitor o sa tin cont de aceste chestiuni daca voi fi tentat de materialul pomenit

_______________________________________
eu de soare mult ma tem....

pus acum 14 ani
   
Kiwi Bee
Apicultor

Din: Warkworth - NZ
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 144

pistol28 a scris:

pentru sfantul spiridon.

Linoleum = este facut din vinilin (policlorura de vinil).
Cantitatea de produse toxice eliminate de acesta este foarte mare.
Daca doriti ca frumoasa d-voastra fica (nepoata) din fotografie sa fie sanatoasa, cand va fi mare, va ROG forte frumos chiar acum sa scoateti linoleumul de pe stup. MIEREA ESTE CONTAMINATA.

(policlorura de vinil) =  CANCER.


CORECT!!!,

Prima data multumesc pt. Pistol28 ce mia scris pe un alt topic "despre cum am inceput eu apicultura".Asa a fost sa fie.Nu eu am aleso dar astazi numi pare rau.Din pacate nu am poze, aici cu mine in NZ, din perioada aceea sa le pot arata copiilor mei.

Si acum,
Inca un multumesc pt. postarea despre linoleum(si celelalte mase plastice de compozitie asemanatoare).

Ma bucur ca nu sint singurul care are aceiasi parere despre linoleum.Din pacate eu locuiesc in chirie si am o bucata si in bucatarie si in baie.

Multi nu stiu treaba cu linoleumul.Toxic in toata regula.

Cind ne gindim ca pe multe forumuri, de la multi stupari ba chiar si in carti putem citi/auzi:
-"DACA VREI SA COLECTEZI PROPOLIS CEL MAI BUN ESTE LINOLEUMUL!"

Sa pici jos nu alta.Binenteles ca albinele acopera linoleumul cu propolis bine de tot caci si ele simt cit este de toxic.

Apoi se mira respectivii daca li se imbolnavesc albinele:"... pai am primit boala de la ALTUL... firar ca ala nu stie sa foloseasca tratament... dar eu am bagat tratament de la veterinar si acum e in regula.... ca sint stupat BETON si stiu cum se face".

Apoi un incepator care citeste toate astea cu incredere, chiar crede ca tratamentele/medicamnentele sint singura solutie.

Nu numai ca mierea, polenul din fagure, fagurii/ceara, propolisul devin toxice, ca chiar mai mult, ca si albinele isi pierd imunitatea(sistemul imun al lor devine slab).Binenteles ca asa se pot imbolnavi usor.

Mai apoi apicultorul va trage o serie noua de matci din acea linie si astfel da mai departe(genetic) un sistem imun slab.FARA SA VREA binenteles.

Inca odata, felicitari Pistol28 pt. post.Sint convins ca ai deschis ochii la multi.

numai bine

Modificat de Kiwi Bee (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
pistol28
Apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 86
Kiwi Bee  - Eu trebue sa va Multumesc pentru marea bucurie.


Am observat ca albinele pun propolis in zonele unde se pune mana pe rama si in zonele undele se face curent.
Pe piata au aparut plase pentru colectat propolis la un pret de : 2,82 € / m


Eu am avut un capac pentru transport numai din plasa metalica, a fost acoperit cu propolis in proportie destul de mare, am desfacut plasa de sarma, am facut-o sul si am introdus-o in congelator, dupa o jumatate de ora am frecat-o usor, iar propolisul s-a desprins aproape tot, am repetat operatia si nu a mai propolis. Metoda am vazut-o undeva, nu-mi aduc aminte (trbuie sa iau lecitina), sper ca cei de la care am prezentat metoda cu congelare, sa nu se supere.


Am scris mai sus metoda pentru a elimina:
-"DACA VREI SA COLECTEZI PROPOLIS CEL MAI BUN ESTE LINOLEUMUL!"


sau rame kiwi bee  trebue multumesc pentru marea bucurie.am observat albinele pun propolis

69.1KB


_______________________________________
Trebuie sa stii sa vezi, ca sa prevezi
Si sa PREVEZI, ca sa previi

pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la