radu27
Apicultor
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2
|
|
radu27 a scris:
neculai.luca a scris:
Deocamdata nu exclud din cauza mierea de iulisca pt. ca inca nu cunosc compozitia ei chimica. Dar mi-e greu sa fac o legatura directa intre un sortiment de miere si nosemoza fara ca mai intai sa se manifeste diareea . Ori, cum am mai spus, iernez de peste 10 ani pe mai multa sau mai putina miere de iulisca si in acest timp nu m-am confruntat cu manifestari de diaree. Dimpotriva, familiile ies foarte bine din iarna, se dezvolta frumos, si la salcam am printre cele mai bune productii comparativ cu alti stupari la acelasi pastoral. Desi personal nu cred 100% in afirmatia ca familiile bolnave nu roiesc acum pun si eu intrebarea: daca erau bolnave de nosemoza, mai roiau ? Mai adaug ca eu duc totdeauna albine si fagure cu puiet la lab. jud. veterinar pt. obtinerea certif.sanitar veterinar de mers in pastoral si nu mi-au depistat nimic. Anul acesta am dus albine si dupa salcam si tot nimic ! Ar trebui sa suspectez acest laborator ca nu se pricepe deloc la bolile albinelor, ceea ce nu-i exclus. Cum spuneam , in 2004 , dupa revenirea de la pastoral (salcam) , am avut un fenomen grav: albine si trantori in nr. mare si zile la rand care se tarau pe jos (iarba , pamant ), nu puteau zbura, se adunau in grupuri si piereau dupa 2-3 zile. Am avut atunci ocazia (norocul) sa trimit prin cineva la Bucuresti (I.C.D.A.) albine culese de pe jos si d-na Mardare mi-a dat diagnosticul :NOSEMOZA. Desi m-am mirat (nosemoza in iunie fara ca la iesirea din iarna sa observ ceva !) am luat de bun diagnosticul si le-am tratat 2ani cu Fumidil B. Vreau sa fiu inteles bine, eu am observat aceste fenomene in stupina mea si nu mi-e jena sa le supun discutiilor, sper ca si altii care au observat asa ceva sa spuna, poate avem de invatat. Dar sa nu credeti ca am o stupina de piereit , dimpotriva, eu zic ca deocamdata inca am situatia sub control. Pt. ca ati pomenit de nosemoza trebuie sa recunosc ca si banuiala mea se indreapta aici numai ca nu se prea mai potriveste cu ce stiam din carti si n-am auzit de cercetari de ultima ora. Eu cred ca in multe stupine se manifesta acest fenomen dar: unii nu-l sesizeaza, altii se jeneaza sa-l faca public iar altii se tem de imagine proasta. Acum e mai comod sa justificam cu C.C.D.( Colony Collapse Disorder). Sunt foarte multe aspecte de analizat in legatura cu identificarea stupinelor bolnave, cu posibilitatea de a face analize rapide, accesibile ca pret si credibile , cu respectarea eventualelor carantine impuse, cu eventuale despagubiri etc. Poate ar trebui sa ne preocupam de crearea , macar la nivel de judet, a unor structuri legale constituite din medic veterinar cu specializare pe albine, apicultor(i) cu prestigiu recunoscut de cei din zona, eventual jurist, care sa poata face analize, sa puna diagnostice credibile, sa urmareasca aplicarea tratamentelor, sa impuna eventuale carantine sau sacrificari.etc. Stiu ca par utopii dar nici cu anarhie nu putem spera la rezultate bune. Si sa nu se amageasca cineva ca pe el nu-l poate lovi necazul !
Cred ca am deviat de la topic dar si asta este o situatie anormala. |
Este foarte posibila,in cazul tau,varianta intoxicari cu miere toxica care apare in perioada asta din cauza variatiilor de temperatura si umiditate,in special sunt afectate albinele culegatoare si trantori care sunt mari consumatori de miere,de obicei nu este afectata matca,ca tratament in cazul in care mortalitatea este mare se poate administra sirop de miere,recoltata intr-o alta perioada,sau zahar,pentru a se micsora/dilua concentratia substantelor toxice din miere. O alta cauza poate fi prezenta parazitilor triungulini,luati de la culesul de fanete sau de la albastrita din grau,dar acestia nu prea ataca trantori si in plus pot fi observati cu ochiul liber pe albine,avand circa 2mm lungime si o culoare brun roscata,pot fii confundati cu varoza,eu cred ca este vorba de intoxicatie cu miere toxica |
inca ceva intoxicatia cu miere toxica dureaza de obicei cateva zile,dar poate face pagube foarte mari in randul albinelor adulte in prima faza,apoi apar complicatiile/efectele unei depopulari masive,racirea puietului,contactarea mult mai usoara a unor boli...aceste cazuri grave sunt rare........de regula mortalitatea este mica,tine cateva zile si trece de la sine.
|
|