ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL
APICULTURA, ALBINE, CEARA, MIERE, PROPOLIS, STUPI, FAGURI, FORUM, APICULTORI
Lista Forumurilor Pe Tematici
ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL | Reguli | Inregistrare | Login

POZE ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Giulia22 pe Simpatie.ro
Femeie
25 ani
Alba
cauta Barbat
25 - 40 ani
ALBINE FORUM DE APICULTURA APIARDEAL / AICI PUTETI POSTA ORICE... / Hai sa le aratam putina meserie Moderat de orbanstefan64
Autor
Mesaj Pagini: 1
cristi x
Apicultor

Din: Calarasi
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 700
in seara asta am primit un mesaj care continea si acest text.
da sunt in stare sa am si subiecte serioase, dar viata ar fi prea searbada daca nu am mai si glumii. cine ma cunoaste cu adevarat poate a constatat ca nu port dusmanie chiar daca consider ca limita dintre "misto" si jignire a fost sarita de multe ori. cine vrea sa ma cunoasca direct si sa se convinga ca cele prezentate de mine pe forum si pe pagina personala nu sunt simple inventii este invitatul meu in 2009. am raspuns tuturor celor care mi s-au adresat si o voi face si deacum inainte. in fiecare seara citesc aproape toate postarile. pot sa-i invat pe altii ce stiu eu, dar am si eu destule de invatat.
ce nu inteleg eu la cei care sunt incepatori:
- de ce nu au rabdarea sa citeasca cu atentie ce s-a scris pana acum?
- de ce trebuie sa repete greseli pe care le-au facut altii inaintea lor?
- de ce nu vor sa-si usureze munca?
s-au scris multe lucruri serioase pe acest forum, dar din pacate de multe ori subiecte serioase degenereaza in lupte de orgolii, iar esenta se pierde.
exista si sistemul "test". consider ca singurul test poate fi atunci cand cineva vine si ii deschizi un stup sa aiba ce vedea chiar daca este singurul tau stup sau este unul din cateva sute.
dar ce este cel mai dureros: orgoliile noastre ne tin in continuare dispersati si vulnerabili in fata unei piete agresive.


pus acum 15 ani
   
filip
Apicultor

Din: Aninoasa.Hd.Stupii in jud Arad
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1832
Greul deabea incepe,cine e meserias si reuseste sa tina stupi plini de culegatoare la salcam in 2009 a trecut testul.Cine nu ,nu mai conteaza cate carti a citit si cate studii are.Albina are uzura mare de la zborul din toamna,daca are miere de ce-a mai buna calitate si pastura suficenta are sanse daca nu.........e greu de spus.Sa tot scris ca se ierneaza fara diafragma,ziar,folie toate accestea au rol de diafragma.E adevarat dar din februare va rog nu uitati de ele sunt esentiale.Culegatoarele sunt esentiale degeaba aveti stupii plini de albina tanara daca nu-i culegatoare nu se umpe magazia.In rest sanatate si subiecte interesante.

_______________________________________


pus acum 15 ani
   
cristi x
Apicultor

Din: Calarasi
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 700
ce inseamna media pe familie?
pentru a nu-i speria pe incepatori cu mediile de peste 100 kg/fam trebuie sa lamurim putin aceasta notiune. in mare masura aceasta medie nu are prea mare importanta. important este:
- cat am investit;
- cat am scos;
- cu cat am ramas.
daca apicultura este un hobby nu are rost sa tineti cont prea mult de acestea. daca devine o unica sursa de venit lucrurile se complica. in 97 am renuntat la serviciu pentru a transforma o pasiune in meserie. pretul la achizitii era ceva peste 2$. aveam 80 familii. in 98 cand am scos aproape  2,5 t, pretul a ajuns sub 0,5$. asa ca la ce-mi foloseste aceasta medie?
este bine sa o facem pentru a putea aprecia productivitatea unui an apicol. dar haideti sa o facem corect.

productia medie / familie = productia marfa totala / nr de familii scoase din iarna

daca lucrati cu familii ajutatoare, sau daca nu bagati in calcul si familiile slabe deja cifra reprezinta o eroare. nu veti putea aprecia niciodata valoarea unui an apicol sau valoarea materialului genetic pe care-l aveti.
multi ardeleni practicau sistemul familiilor ajutatoare cand faceau pastoral. este un sistem bun pt cresterea randamentului stupilor cu care pleci in pastoral, dar daca te apuci sa faci media numai pe acesti stupi fara sa precizezi ca folosesti familii ajutatoare, deja devine vanatoreasca.
asa ca media valter este o medie falsa:
- nu avem material genetic de o asemenea valoare;
- nu avem culturi melifere la acest nivel.

Modificat de cristi x (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
filip
Apicultor

Din: Aninoasa.Hd.Stupii in jud Arad
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1832
Prin 2002 am scos la salcam 37Kg miere de salcam de la un stup practicand STUPARIT STATIONAR.Pe langa productia marfa trebuie tinut cont si de cresterea si inlocuirea fagurilor vechi.Aici e un consum de miere{Sirop }dupa caz.Conteaza sa ai stupi care sa depaseasca media pe stupina,asta se face prin selectie,matca tanara si hrana suficienta pentru iernare.Din pasiune poti intretine cativa stupi,cand ai cu zecile sa nu zic sute trebuie sa ai profit cu toata dragostea fata de albine.
Apropo la cei cu productii mari se intampla sa fermenteze mierea,cauta sa scape de ia repede .Oare de ce?

Modificat de filip (acum 15 ani)


_______________________________________


pus acum 15 ani
   
pupemea
Apicultor

Din: Din Heltau
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 85
"multi ardeleni practicau sistemul familiilor ajutatoare cand faceau pastoral."

Sunt catva ardeleni ce nu au stat pe loc.Merg incet inainte
Unesc in toamna.
Si nu mai asteapta polenul timpuriu in ardeal.Adica...duc pe mahomed la munte.
Am tinut sa va scriu acest mesaj,domnule cristi x, ca sa ma asigur ca intelegeti ca ...si ardelenii stiu sa faca media.Chiar daca mai ...incetuc ca dara nu'i bai.

Unirea din primavara este la modul din 100 faci 95.restul de 5 poate sa fie nuclei de imperechere + puiet la cei 95. calculati cat se mai adauga la media pronuntata pe ci pe colo.5 regini imperecheate? + ?+?

Toate cele bune tuturor meserasilor.


_______________________________________
Forumul Stuparitul este un forum de interese.Toti sunt interesati de informatie apicola.

pus acum 15 ani
   
cristi x
Apicultor

Din: Calarasi
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 700
"ca sa ma asigur ca intelegeti ca ...si ardelenii stiu sa faca media."

ori eu nu scriu pe romaneste ori tu nu stii sa citesti romaneste. de unde ai dedus cele spuse mai sus? problema ca pe acest forum esti pupemea de nicaieri care citeste fractiuni de text si il rastalmaceste.
cat priveste unirea de primavara de ce nu faci din 100, 50? si sa vezi ce-ti creste media.

"Toate cele bune tuturor meserasilor."

chiar daca ti-am urmarit multe din postari si le apreciez, atitudinea ta de pestisor in acvariul lu' dom mircica care vine pe aici sa mai tulbure si el apa imi provoaca greata. de ce nu stati voi cuminti in acvariul vostru si sa va laudati intre voi cu productiile colosale, cu matcile pur sange?


pus acum 15 ani
   
stefan1
Apicultor

Din: Sibiu
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1334
Am o statistica din 1984, cu date interesante:
Erau 1278678 familii (in februarie1985).Cei mai multi stupi - in Dolj (57161), apoi Valcea cu 52140 familii. Jud Sibiu avea 32814 familii(peste media pe tara).
Ca nr de familii /100 ha teran arabil si forestier, pe locul I era Valcea cu 10,1 familii, apoi Mehedintiul cu 9,0. Sibiul avea 6,5 fam/ha.
Ca procentaj de noi stupi (1984 fata de 1983) pe locul I Argesul cu 27,2% crestere, pe doi Alba (23,2%), iar Sibiul cu 18,4%, fata de media pe tara e 12,7%.
Dupa nr de familii de albine la 100 de locuitori, pe locul I era Tulcea (13,9) apoi Valcea (12,4). Sibiul avea 6,5, fata de media pe tara de 5,7 stupi/100 de locuitori.
Procentul cel mai mare de stupi la particulari era in Maramures (99,1%), apoi Salajul cu 98,2%. Sibiul avea 88,8% familii de stupi la particulari, fata de media pe tara de 85,2%.
Productia cea mai mare de miere pe familia de albine o avea Sibiul cu 19,8 kg/fam, urmat de Tulcea cu 18,5 kg, fata de media pe tara de 14,4 kg/fam.
Prod achizitionata de polen cea mai mare a dat-o Salajul (47757kg), apoi Bihorul cu 20482 Kg din prod totala de 112725 kg.
La prod de propolis, pe locul I Muresul cu 466,3 kg, apoi Salajul cu 399,6 kg. Sibiul doar 61,5 kg din prod totala de 4933 kg.
Prod totala de ceara cea mai mare a produs-o Valcea (13863 kg), urmata de Sibiu (13 696 kg) si pe locul II la prod raportata la nr de stupi (536 g/stup), dupa Hunedoara (591 g). Prod pe tara era de 324245 kg, cu o medie de 315 g/stup.
La laptisor de matca si la apilarnil pe locul I se afla Bucurestiul si pentru posibilitatea mai facila de valorificare.

Dupa toate aceste date, filiala Sibiu a fost desemnata cea mai buna din tara pe anul respectiv (1983), urmata de filiala Mures.

Cu rezerva pe care o am fata de raportarile din acea epoca, cred totusi ca se vede ca zona Ardealului ocupa locuri de frunte in stuparit, desi clima si baza melifera nu sunt aici cele mai favorabile.

Modificat de stefan1 (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
dragos2006
Apicultor

Din: Rm. Sarat
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 4502
Eu privesc putin altfel apicultura : eu pun albinele sa munceasca pentru mine si nu eu sunt sclavul albinelor. daca voi ajunge sa car stupi toata noaptea cu roaba apoi sa-i storc la doua zile si sa mananc cafea cu miere mai bine lipsa . Imi place sa merg la stupi cu pretenii sa facem un gratar sa bem o deca" de vin si a doua zi trecem la treaba .
Pentru mine cel mai mare castig din apicultura nu sunt banii ( Slava Domnului , castig destul de bine la munca) ci tocmai  statul in aer liber ca sunt satul de stat in cabinet. Si Dumnezeu mi-a ajutat si fasa sa-mi dau seama am ajuns la 200 de familii fac si ceva miere si veva polen . Nu am facut niciodata 100 kg. pe familie. dar tone la o extractie da.


_______________________________________
Moralitatea este instinctul de turma al individului. (Friedrich Nietzsche)

pus acum 15 ani
   
cristi x
Apicultor

Din: Calarasi
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 700
"Cu rezerva pe care o am fata de raportarile din acea epoca"

singura garantie pe care o poti avea este topul pe care l-ai prezentat. restul cifrelor e bine sa nu le luam in seama. s-a mintit mult atunci se minte si acum. cred ca o statistica corecta se putea face prezentand procentele pe fiecare judet, insumate nu putea sa fie decat 100%.

"cred totusi ca se vede ca zona Ardealului ocupa locuri de frunte in stuparit"

eu vad mai repede zonele submontane.


pus acum 15 ani
   
filip
Apicultor

Din: Aninoasa.Hd.Stupii in jud Arad
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1832
Multi nu fac diferenta intre cata miere aduna un sup intr-un an ci cata e miere marfa.Am citit si eu de peste 100Kg miere adunata intr-un an dar nu e miere marfa.Eu zic ca stationar peste 25 Kg e foarte bine iar in pastoral datorita costurilor trebuie cantitatea dublata.Mai apare o problema eu am iernat numai pe miere ,cine ierneaza pe zahar sau altceva trebuie sa faca socoteala daca merita.

_______________________________________


pus acum 15 ani
   
stefan1
Apicultor

Din: Sibiu
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1334
Am toata statistica, dar nu cred ca e asa importanta.
Nu stiu daca e vorba de zone submontane. Pe locul doi este Muresul, care nu este submontan. Eu cred totusi ca si din condei se faceau aceste clasamente.
Inca o data importanta este cantitatea de biostimulatori, 6533 tone, la14 794 t miere-marfa. Adica aproape jumatate din mierea luata s-a putut inlocui cu zahar. E adevarat ca nu tot zaharul luat in contul stupilor ajungea la ei. Se stie ca atunci zaharul era pe cartela si erau multi amatori sa cumpere zahar la negru de la stupari. Eu cel putin nu cred ca am dat la stupi 5% din zaharul primit.
Cat priveste evidentele, nici acum nu sunt nici macar aproape de realitate. Normal stupii nu se numara in ianuarie-februarie cand se facea recensamantul ci in aprilie, dupa iesirea din iarna si inaintea inceperii roitului. Dar legal ar fi ca recenzorul sa numere la fata locului familiile de albine. Niciodata in viata mea nu s-a intamplat asta, nici inainte si nici acum.


pus acum 15 ani
   
balas
Apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 664
Nicinu are cum sa-i numere. Declaratiile se fac acum in ianuarie. Cine deschide lada sa vada, daca mai traiesc, nu daca sunt albine in lada.
Nu stiu nici eu exact cate familii am, dar la nivel de tara.


pus acum 15 ani
   
florin_apis
Apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 35
Pentru inceput va doresc la multi ani, sanatate si multe bucurii !

Eu unul sunt total de acord cu ceea ce a scris domnul filip si nu inteleg de ce unii oameni vor sa iasa in evidenta cu orice chip.Vreau sa va spun ca printre cei care cara stupii noaptea si mananca paine cu miere ma numar si eu,nu pentru ca nu as fi putut sa fac altceva sau pt ca nu as avea ce manca ci pur si simplu  pt ca imi place.De 5 ani traiesc exclusiv din apicultura si va spun sincer ca nu imi pare rau .
Nu urmaresc  productii record cu orice pret, pe mine ma intereseaza in primul rand eficienta.


pus acum 15 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la